Vindkraft förstörde bäck med öring till Trolltjärn

Svenska Kraftnät

Figur 1. Svenska Kraftnäts ställverk i Trolltjärn vid Arvidsjaur

För att ansluta etapp 2 i den stora vindkraftsparken Markbygden till transmissionsnätet byggs just nu en ny 400 kV-station i Trolltjärn utanför Arvidsjaur. Såvitt jag förstår inkluderar den en mycket stor transformator.

Ställverket är ingen liten anläggning.

Allt byggande innebär givetvis ingrepp i naturen. Det kan ha stor betydelse för ortsborna. Piteå-Tidningen rapporterar om en oplanerad följd av vindkraft-boomen.

Figur 2. Piteå-Tidningens uppslag sidorna 6 och 7 den 8 augusti

När skogen avverkades för att ge plats åt stationen körde de tunga skogsmaskinerna över bäcken, så att flödet stördes. Värre blev det då en väg byggdes till stationen. Bäcken skulle ledas genom en trumma under vägen, men denna har slammat igen, så att bäckens rena vatten leds ner i vägdiket med dess grumliga vatten. Den öring som tidigare vandrade i bäcken kan inte längre göra det.

I Trafikverkets förordning 2005:72 står det:

Trummor för genomledning av vattendrag ska alltid ligga så att de inte utgör vandringshinder för fisk.

Nu diskuterar en ortsbo med länsstyrelsen hur den aktuella trumman ska bedömas, men syn på plats har ännu inte kunnat göras på grund av Coronakris och semestrar.

+ – + – + – +

Uppföljning

Byggandet av “Europas största landbaserade vindkraftpark” blir en epok i Sveriges historia. Piteå-Tidningen följer arbetena från avlastningen av jättestora komponenter i hamnen, deras transport på vägar som inte avsetts för sådana laster, montage ute i skogarna och, som detta exempel, oförutsedda följder för ortsborna, vilka knappast rapporteras i andra än de lokala media.

Är du intresserad av vindkraftens utbyggnad i Sverige, föreslår jag att du skaffar Piteå-Tidningens nätupplaga.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Vindkraft förstörde bäck med öring till Trolltjärn

  1. Öringen slutar nog leka i vatten som påverkas av buller från vindkraftverk.

    Som exempel säger fiskare i Vänern att de inte kan finna någon fisk runt vindkraftparken i norra Vänern utanför Skoghall.

  2. Har dom aldrig hört talas om valvbågtrummor, där behåller man den naturliga bäckbotten orörd,har varit med och lagt sådana funkar hur bra som helst kostar betydligt mer än vanliga trummor men det är nog inte en promille av projektkostnaden

  3. Det syns tydligt att vägtrumman är för hög den ska ligga under bäckbotten så det kan bildas en naturlig botten även i trumman
    Sen är det vansinne att bygga vindkraft så lång norrut där det inte behövs el…
    Om man räknar hur långt söderut som vattenkraften räcker och sen ska transportera vind elen ännu längre söderut så har nog en stor del tappats i ledninsförluster..
    Nej ska det byggas vindparker – bygg dom i havet utanför städerna där elen behövs../Jörgen

  4. En tanke bara?Med det tidsperspektivet som det tar att bygga denna jättepark med snurror så är väl det dags att börja plocka ned dom första snurrorna när dom sista är monterade.

  5. Mycket natur måste offras för den “miljövänliga” vindkraftens skull.

Comments are closed.