Köldrekord på Tasmanien

Väderprognos 3 – 7 augusti med anomalier från normala temperaturer

Tasmanien är ön som ligger längst i söder.

+ – + – + – +

Medan vi på våra nordliga breddgrader har sommar med sol och värme, har södra halvklotet vinter. Dock bor 90 procent av Jordens befolkning på norra halvklotet. Därför gäller klimatfrågan främst norra halvklotet.

Men glesbefolkade Australien och dess södra ö, Tasmanien har alltså vinter. Tasmanien ligger på ungefär samma breddgrader i söder som Spanien på norra halvklotet.

Ön är dubbelt så stor som Jämtland men har bara drygt en halv miljon invånare. Högsta berget mäter 1.614 meter. I övrigt är ön mest kuperad naturpark med angenämt klimat.

Mindre så denna vinter. Nyligen mättes rekordtemperaturen 14,2 minusgrader. Det är förstås i sig väder och beror på hur varma resp. kalla luftmassor rör sig under påverkan från olika håll.

Stark påverkan kommer från de snabba vindar (jetströmmar) som går från väst till öst på en dryg mils höjd mellan atmosfärens två understa skikt, troposfären och stratosfären. 

Starka jetströmmar går rakare, men svaga jetströmmar går i vågor söder- resp. norrut så att de ibland släpper ned kallare polarluft och ibland släpper upp varmare luft från områden närmare ekvatorn.

Nu tycks jetströmmarna vara svagare, och kalla luftströmmar från polerna växlar med varmare vindar från varmare områden. Det ger ovanligt varmt väder på vissa håll – och ovanligt kallt på andra. Men genomsnittet är inte oroande.

Till de kalla områdena hör Tasmanien.

Tege Tornvall 

Skrivit böckerna ”Solen driver vårt klimat” och ”Tänk om det blir kallare?”

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Köldrekord på Tasmanien

  1. Som ett memento för dem som bor i Australien, migrerar den södra magnetiska polen just dit- i den riktningen. Eftersom det troligen finns ett samband mellan magnetisk pol och lägre temp går därför tempriktningen sannolikt mer stabilt åt det kallare hållet där, allt annat lika. Med den magnetiska polen följer också en högre grad av kosmisk instrålning och mindre ozonskikt.
    Klimatteologerna lever kvar i CO2-dimman och är i sin ändlösa ignorans ovetande om dessa helt avgörande väder- och klimatdeterminanter och lär inte vakna upp förrän kompasserna slutar verka om några år. Förutsatt att pågående magnetspolsmigration fortsätter, vilket jag personligen tror m.h.t att den pågått länge och i ökande takt.

    ‘För övrigt anser jag att IPCC bör förstöras’

  2. Nja, det som pågår betr jetströmmarna har jag anfört ett par gånger; kombinationen av magnetiska polers allt snabbare migration, pågående försvagning av magnetosfären i ‘samarbete med’ krympande heliosfär har lett till att jetströmmarna uppvisat och uppvisar stora anomalier. F.n är dessa på den norra hemisfären svaga och fragmenterade, medan de är synnerligen starka i sammanhållna band på den södra dito runt den södra polen. Tasmanien ligger nu ‘i vägen för’ starka jetströmmar från Antarktis-området. Därav temperaturanomalin, men det kan ändra sig snabbt.

  3. Det finns ju ett antal arbeten som kopplar “slingrande” jetströmmar till låg solaktivitet.
    Mekanismen är att solens UV utstrålning minskar kraftigt (typ 10-15%) vid låg solaktivitet. Det är UV som värmer atmosfärens övre del. d.v.s. lägre UV ger kallare övre atmosfär, vilket i sin tur får atmosfären att dra ihop sig. Det blir helt enkelt “mindre plats” för jetströmmarna (eller att strömningsmotståndet ökar om man vill ha en lite mer fackmässig term).
    Detta är dokumenterat av NASA (obs – det riktig NASA, inte GISS)

    Summa kardemumma är att låg solaktivitet leder till oregelbundenhet i jetströmmarna, vilket i sin tur kan leda till s.k. extremväder.

Comments are closed.