Inuiter varnar: Nu är det alltför många isbjörnar !

Isbjörnarnas utbredningsområde i Arktis

För jämförelse med uppgifterna om area nedan: Sveriges yta är 0,450 miljoner km². Då skall vi hålla i minnet att halva landet ligger norr om Östersund.  

+ – + – + – +

De som räknar isbjörnar i Arktis gör det ofta från luften. Men per flyg kan de bara täcka mindre delar. Arktis är stort med 26 miljoner km² total yta. Därav är 14 miljoner km² hav (Norra Ishavet), och 12 miljoner km² är land.

Alaska, norra Kanada, nordligaste Skandinavien inkl. danska Grönland samt norra Sibirien anses ingå i Arktis, avgränsat av trädgränsen åt söder.

Få av dessa områden kan bevakas per flyg. Men isbjörnar finns i nordligaste Kanada vid Hudson-bukten samt runt landets stora öar, längs Grönlands kuster, vid Norra Ishavets öar samt i nordöstra Sibirien.

Utifrån antalet isbjörnar de sett från luften i ett område kalkylerar björnräknare i dator-modeller hur många som kan finnas på andra håll. Totalt hamnar de på 22-31.000 djur enligt officiell statistik.  Det är dubbelt så många som 1960.

Andra forskare menar att antalet snarare är 30-50.000 djur. En är dr. Susan Crockford, som i årtionden har studerat isbjörnar och arktiskt djurliv på plats. Hon redovisade sina studier på en nordisk klimatkonferens i Oslo i höstas.

Nu får dr. Crockford stöd av urbefolkningen i Arktis (inuiter).

Regeringen i Kanadas nordligaste provins Nunavut publicerade nyligen en rapport, som varnar för att fler isbjörnar kommer nära mänskliga boningar och blivit ett ökande hot mot inuiters samhällen.

Rapporten skriver: ”I många inuitiska samhällen kan isbjörnen ha överskridit gränsen för samlevnad”.

Under denna sommar har isbjörnar dödat två personer i Nunavut. En var Aaron Gibbons, som skyddade sina barn.

Arten isbjörn är minst 150.000 år gammal och stammar från brunbjörnen. Den uppstod under föregående istid och har upplevt både istider och mellanliggande värmeperioder, varav vi tycks leva i slutet av den senaste.

Att sälar är isbjörnars huvudföda betyder inte att sälarna måste ligga på isar. Isbjörnar jagar säl både på land och i vatten och äter även blåbär när de kan.

Till skillnad från modellerande skrivbordsforskare lever inuiter nära isbjörnar och jagar isbjörn för sin egen försörjning och som skydd mot anfall. Inuiter får både kött och skinn från isbjörnar.

Jakt på isbjörn är förbjuden på många håll i Arktis, men inte i Nunavut. Inuiter anser att forskare inte beaktar deras erfarenheter. Av omkring 4 miljoner invånare i hela Arktis är bara ca 150.000 inuiter.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Inuiter varnar: Nu är det alltför många isbjörnar !

  1. Världens stora rovdjur får det oundvikligen allt svårare – och de djur som lever på avfall och rester från människan allt lättare. Just därför närmar sig isbjörnar mänskliga boningar. Juat därför frodas gråsparvar, måsar, råttor och allehanda insekter. Totalt sett tror jag att människan gynnar snarare än missgynnar djurlivet i stort.

  2. . . . datormodeller som ger de resultat forskarnas finansiärer önskar. Och kan studeras i bekväma luftkonditionerade lokaler.

  3. Varför ska forskarna studera verkligheten när det finns datormodeller som ger de resultat som forskarna önskar? 🙂

  4. Jag tycker att alla som adopterat isbjörnsungar kunde få hem dem. Om de bara ser till att de är mätta hela tiden så ska det nog gå bra.

Comments are closed.