Kaliforniens ögonblick av sanning har just kommit

CAISO

Figur 1. Kaliforniens installerade elkapacitet efter energislag

Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat med 40 miljoner invånare. Sedan 70-talet har miljöaktivister haft stort inflytande på politiken. Man har satsat på “grön energi” och byggt ut vindkraft och, framför allt, solkraft. Om denna vet man dock med säkerhet att den inte producerar något alls efter kl 19 så här års.

Från 2013 har man också tvingat anläggningar för kärnkraft och gaskraft att avveckla. Dessutom har fossil kraft inte fått leverera fritt, så att dess andel av levererad elenergi har minskat mer än dess kapacitet.

Figur 2. Faktiskt levererad effekt av “förnybar” energi den 14/8.

Under den pågående värmeböljan rådde närmast vindstilla liksom dagen efter, den 15:e. Då gick solen i moln samtidigt som ett kolkraftverk fick problem. På eftermiddagen och kvällen steg förbrukningen för luftkonditionering. Det ledde till roterande black-out i de norra delarna av staten. Observera: Värmeböljan var inte värre än andra år.

Politisk ynkedom

I statens konstitution fastställs att producenter av infrastruktur står under myndigheternas kontroll. Ansvariga för uppbyggnaden av dagens kapacitet för elproduktion är således entydigt politikerna.

Från ansvariga i branschen och från statens eget organ CAISO, the California Independent System Operator, har man mångfaldigt varnat för avvecklingen av pålitlig el. (Så som även skett i Sverige.)

Nu har statens guvernör, Gavin Newsom, börjat skjuta skulden ifrån sig. Han har skrivit:

“These blackouts, which occurred without prior warning or enough time for preparation, are unacceptable and unbefitting of the nation’s largest and most innovative state,” and he later declared “This cannot stand.”

(Dessa blackouts, som inträffat utan föregående varning eller tillräckligt med tid för förberedelser, är oacceptabla och anstår inte landets största och mest innovativa stat, och han förklarade senare Detta kan inte få fortsätta.)

Vad kan Sverige lära ?

För många politiker här framstår Kalifornien som föregångslandet för “grön” politik. Om detta SANNINGENS ÖGONBLICK kan få svenska miljöpartister att nyktra till, så kan det ändå vara för sent för Skånes del. Möjligen kan ren chockbehandling få dem att återstarta Ringhals reaktorer.

Och chocken kunde komma i presidentvalet. Om tillräckligt många väljare i den traditionellt “demokratiska” staten blivit så besvikna på energipolitiken att de röstar fram republikanen Trump, kan nog några svenska politiker se “skriften på väggen”. De inser att de åker ur Riksdagen, om lyset slocknar för väljarna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Kaliforniens ögonblick av sanning har just kommit

  1. Katastrofpotentialen för kärnkraft är nog betydligt större än sol och vind vid haveri.

  2. Jo, kärnkraftverk är inte byggda för att hamna under vatten. Däremot att klara skakningarna.
    Det måste rimligen finnas massor med kärnkraftverk som utsatts för jordbävningar och allt har gått bra.
    Det finns ett fall där det inte gått bra (ingen dog dock p.g.a. strålning). Detta ledde till att man numera har krav på extra nödkylningssystem.

    Borde vara rimligt att börja ställa krav på vind/sol. Vad ska de klara när det gäller jordbävning ?

  3. Petter Wulff 2020/08/25 at 12:41
    Har du redan glömt att det var tsunamin som kärnkraftverken i Japan inte stod emot. Jordbävningen skadade inte kärnkraftverken men orsakade tsunamin.

  4. Kärnkraftverk är byggda för att klara kraftiga jordbävningar. Däremot tvivlar jag på att vindsnurror är det.
    Kan nog bli rätt spektakulärt om det blir jordbävning i en vindpark.

  5. Där har du fel !

    Behovet av luftkonditionering ligger kvar även efter solens nedgång. Värmen sitter länge kvar i väggarna.

  6. Till Petter! nu är det ju så att californien är lite varmare än sverige så man har AC på dygnet runt, krävs något mindre el på natten, men fortfarande mer än en riktigt varm sommardag i sverige.

  7. Att avveckla kärnkraft i en jordbävningsbenägen stat är ganska rimligt.
    Och om solkraften försvinner kl19, så går också behovet av el för luftkonditionering ner.

  8. Eftersom regeringen följer agenda 2030 till punkt och pricka kommer ingenting att hända förän Sverige inte längre finns som stat. Det ser väldigt otroligt ut att fårskocken kommer att vakna upp innan det är försent tyvärr!!!!

  9. “Dessa blackouts, som inträffat utan föregående varning eller tillräckligt med tid för förberedelser, är oacceptabla och anstår inte landets största och mest innovativa stat, och han förklarade senare Detta kan inte få fortsätta.”
    Kaliforniens guvernör Gavin Newsom är naiv och inser inte att som man bäddar får man ligga. Satsar man på väderberoende elproduktion måste efterfrågan anpassas till produktionen.

  10. I Sverige är vi snabbt på väg till en ohållbar energipolitik. Vi har i dag skenande energipriser. Ena dagen är kostnaden 3 öre/kWh för att nästa dag kosta nästan 3 kronor/kWh.

  11. “which occurred without prior warning or enough time for preparation” översatt till svenskt politiskt språkbruk “vi såg det inte komma”. Man ser ingenting när man knipblundar med båda ögonen.

  12. Det blir nog tyvärr så att de tre farliga “Löven” – Löfvén, Lövin & Lööf – inte kommer att erkänna att det blir någon partiell el-nedsläckningen, kanske inte ens när den är ett faktum. Hoppas att svenska folket då “vaknar till” och förpassar dem ut ur riksdagen vid nästa val. Vi kommer att få ett nytt år utan Ringhals 1 förutom 2:a som redan är stängd. Därmed är ca 8 % av elproduktionen borta. Risken är uppenbar i synnerhet, i synnerhet i syd, om det blir vindstilla och kallt någon tid. Det gäller att förbereda sig för dessa bistra tider.

  13. Grön politik bygger på en galen uppfattning om hur vi med koldioxiden driver på den globala uppvärmningen. Jag är uppvuxen i Stockholm och det hade varit intressant att återvända dit och se hur mycket varmare det blivit. Det finns mätvärden sedan 1949 och fram till idag. Under 70 år har medeltemperaturen stigit 0,15 grader. Jag måste sätta på mig läsglasögon för att kunna urskilja “klimatkrisen”.
    https://www.dropbox.com/s/s7hy2djet0d06m3/SB.jpg?dl=0

  14. Det enda som kommer att få våra politiker att ändra sig (utom det lilla tokpartiet förstås) är stora och långvariga elavbrott. Sådana kan faktiskt komma att ske redan kommande vinter om den blir kall. Efterhand som de återstående reaktorerna avvecklas och kraftledningsnätet är föråldrat och otillräckligt, ökar risken för driftstörningar i södra Sverige. För ett tag sedan var man tvungna att starta det fossileldade Karlshamnsverket, trots att det var en varm sommardag. En varningssignal så gott som någon.

  15. Tyvärr är det ju så att de gröna aldrig förmår att ta in information som strider mot deras uppfattning. Också våra övriga politiker på riksnivå verkar ha svårt att ta in fakta från verkliga livet, så jag har inte mycket hopp.

Comments are closed.