CO₂ ger rikligare skördar

Performa

Skördetröska fyller traktorsläp med vete

Från JORDBRUKSAKTUELLT:

Årets spannmålsskörd förväntas bli den fjärde största under 2000-talet. Detta är en minskning med fyra procent jämfört med förra årets rekordskörd, men en ökning med tio procent jämfört med det senaste femårsgenomgenomsnittet.

Enligt Jordbruksverkets senaste skördeprognos beräknas spannmålsskörden i år uppgå till 5,9 miljoner ton. Skörden av höstvete, som är den största grödan, förväntas bli 2,9 miljoner ton, vilket motsvarar närmare hälften av den totala spannmålsskörden. 

Vårkorn är den näst största grödan, som förväntas nå en skörd på 1,4 miljoner ton. Sedan kommer havre som i år förväntas öka med 27 procent till 0,9 miljoner ton genom att större arealer odlas med havre.

Prognosen säger inget om skördens kvalitet och en förutsättning för prognosen är att vädret i augusti och framåt blir som under ett normalår. Preliminär statistik för bärgade skördar kommer att publiceras 16 november.

+ – + – + – +

Rekordskörd i världen för majs, vete och sojabönor

Världens skördeutfall för spannmål följs upp av the International Grains Council, IGC. De noterar att historiens största skörd av majs väntas i år. I sin översikt av marknaden som de publicerade den 27/8 räknar de med 9 % ökade skördar av spannmål till 2,230 miljarder ton (billion tonnes).

Skörden av vete väntas nå nytt rekord med 763 miljoner ton, en miljon ton mer än i fjol.

Sojabönor väntas öka med 9 % till 373 miljoner ton. Det är främst USA och Brasilien som står för ökningen.

Ris väntas nå 505 miljoner ton, vilket är en ökning med 2 % från i fjol.

+ – + – + – +

Skördarna ökar i hela världen

FAO, FN:s Food and Agriculture Organisation, har noterat att skördarna av spannmål ökat i takten 40 % på 20 år, vilket till betydande del kan tillskrivas den högre halten koldioxid i luften. Utsläppen har således varit välgörande för hela mänskligheten.

Potentialen för fortsatta ökningar är betydande då många länder med utmärkta jordar idag får en avkastning som ligger långt under den i mer utvecklade länder, se posten “Klimatfakta ställs mot den vanliga propagandan“.

Det finns gott hopp om att ingen på Jorden skall behöva svälta. Problemen är inte koldioxid och skördar utan krig och idiotisk politik.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “CO₂ ger rikligare skördar

  1. Fantastiskt positivt !

    Fantastiskt uselt att vår media inte rapporterar detta.

    Såg att BBC har fått en ny chef, Tim Dave. Han har varit mycket tydlig med att BBC ska återgå till att vara objektiv och balanserad !
    Dave sa att man gärna får vara aktivist och driva personliga agendor, men då ska man inte jobba på BBC.
    Ska bli intressant att se vad som händer framöver med BBC.

    https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-54014210

  2. Ett hot är också klimatåtgärder. Försök att snabbt och kraftigt minska koldioxidutsläpp kommer att leda till minskande skördar. Fossila bränslen är viktiga, bland annat för att driva jordbruksmaskiner, transporter och för att producera konstgödsel.
    Förhoppningsvis blir aldrig dessa försök att minska koldioxidutsläppen av. BRICS-länderna ställer knappast upp på sådant, till exempel.

  3. Trots vårt klimatnödläge så ökar spannmålsskörden 🙂

Comments are closed.