Fjärde generationens kärnkraft i Oskarshamn

OKG

Tidskriften Nordisk Energi behandlar vind- och kärnkraft utförligt i nr 4

Vindkraftens förutsättningar får en noggrann genomgång av civ.ing Sven Olof Andersson Hederoth på fyra helsidor. Han har lång erfarenhet av energi-industrin i Sverige och utom-lands. Det är en utmärkt sammanställning av de förhållanden vi redovisat här i 6 års tid.

Kärnkraftens utveckling illustreras med presentation av tre aktuella projekt:

Seaborg Techonologies i Danmark utvecklar av en ny typ av kärnreaktor med smält salt för thorium och utbränt kärnbränsle. Det projektet behandlade vi i posten “EU ger miljon-stöd till dansk kärnreaktor”. Total säkerhet mot härdsmälta erhålls med smältsäkringar i härdens botten. Vid funktionsfel med hög temperatur smälter dessa och det radioaktiva saltet flyter ner i tankar under reaktorn utan andra aktiva åtgärder.

Den förutsätts bli serieproducerad och få plats i en standard container. Typen betecknas ibland som MSR, Molten Salt Reactor.

Företaget NuScale Power har den 28/8 fått konstruktionen av sin Small Modular Reactor, SMR, godkänd av USA:s Nuclear Regulatory Commission, NRC. Den är alltså klar för produktion och ett par anläggningar befinner sig under planering. Det projektet behandlade vi i posten “Seriebyggd SMR kärnkraft”

I Oskarshamn utvecklas fjärde generationens kärnkraft under ledning av professor Pär Olson, KTH. Där avser man att använda utbränt kärnbränsle genom att koppla upparbet-ningsanläggningar direkt till reaktorerna. Därigenom eliminerar man dagens problem med förvaring av det utbrända bränslet, som behåller sin radioaktivitet i hundratusentals år.

Projektet, som kallas Sunrise, har fått anslag på 50 miljoner kronor av Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF. Dagens vision är att få en blykyld reaktor i pilotskala klar, där man kan testa funktionen med eluppvärmning. Sedan går man vidare med faktisk reaktordrift och till slut en konstruktion för serieproduktion, som kanske om 15 år kan bli en exportartikel.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Fjärde generationens kärnkraft i Oskarshamn

  1. Vi Liberaler tycker ni tänker och jobbar helt rätt. Hoppas vi kan få med en rejäl slant till FoU av SMR i kommande förskningsprop.
    Ni är inget ogräs men vi måste jobba sakligt och med forskning för att komma vidare.

  2. Vi betraktas av MP, V och stora delar av övriga partier som ogräs i PK-rabatten!

  3. Genast jag får frågan . . .

    Vilket parti eller vilken kanal det än är som frågar.

  4. När framträder Sture Åström med klar överblick,
    som …

    Miljöpartiets vetenskaplige rådgivare
    och på Radio och TV?

Comments are closed.