SVT svarar Ernst Herslow “Undermåligt ” säger Ernst

SVT

Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter

Ernst Herslow kritiserade SVT:s behandling av klimatfrågan i posten:

SVT vilseleder tittarna med ren propaganda

Nu har SVT:s Charlotta Friborg svarat:

2020-09-18 Bloggen FRILAGT

Svar till Ernst Herslow

I en debattartikel, i Frilagt, den 17 september riktar Ernst Herslow grova och helt felaktiga anklagelser mot SVT Nyheters bevakning av klimatfrågan.

Vi arbetar med saklig och oberoende journalistik. SVT Nyheter går ingens ärenden och vi baserar klimatrapporteringen på det som vedertagen forskning slagit fast.

En av de källor Herslow hänvisar till är SwebbTV. Den som vill veta mer om SwebbTV kan lyssna på Sveriges Radios ”Medierna” från den 9 maj där kanalen beskrivs som en tummelplats för konspirationsteoretiker.

Ernst Herslows anklagelser saknar helt grund.   

Charlotta Friborg
programchef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter

+ – + – + – +

Undermåligt svar av SVT

Den text statliga SvT lyckats prestera den 18/9 som svar på mitt inlägg om SvT:s felaktig-heter beträffande klimatet är ett typexempel på den klassiska metod man tar till när sakargumenten saknas: skjut budbäraren! Charlotta Friborg (CF), ansvarig utgivare på statliga televisionen, hänvisar till min källa Swebbtv såsom varande en ”tummelplats för konspirationsteoretiker”. Om CF åtminstone bemödat sig att titta på det aktuella program-met från Swebbtv hade hon ju kunnat bemöta i sakfrågan, nämligen de felaktigheter som framfördes i Rapportinslaget. Istället påstår hon indirekt att Swebbtv:s källor som NOAA:s (National Oceanic and  Atmospheric Administration) National Hurricane Center och NOAA:s avdelning för havsnivåmätning, experten på cyklonstatistik Dr. Ryan Maue, meteorologen Roy Spencer (ansvarig för de globala satellitmätningarna av temperatur), USDA (US Depart-ment of Agriculture) Forest Service angående skogsbränder och så vidare, ingår i någon slags konspiration.

Att den statliga televisionen skulle arbeta med ”saklig och oberoende journalistik” motsägs av allt som inte sänds eller sägs. Släpper man bara fram en sida i en pågående tvistefråga är man varken saklig, oberoende eller objektiv. Jag tror inte det är en överdrift att påstå att det inte medverkat en enda klimatrealist det senaste decenniet, vare sig i någon intervju eller debatt. Man struntar helt enkelt i att skildra den sida av klimatvetenskapen som inte ställer upp på rådande hysteri. Det finns en uppsjö svenska vetenskapare att tillgå om man vill skildra avvikande uppfattningar, till exempel professor Lennart Bengtsson, havsforska-ren Nils-Axel Mörner, professor Sten Kaijser med flera. Alla dessa, svenska såväl som utländska, klimatrealister som inte ylar med klimatalarmisterna motsäger dessutom CF:s okunniga tal om en enda sanning som ”vedertagen forskning slagit fast”. Vetenskap handlar om att ständigt pröva och förkasta eller bekräfta framlagda hypoteser, inte om konsensus. De modeller som mycket av klimatalarmismen bygger på har som en konse-kvens av vetenskapligt prövande också befunnits vara felaktiga.

Med tanke på de dryga 8 miljarder tvångsuttaxerade skattekronor SvT (tillsammans med SR och UR) årligen har i ryggen är det häpnadsväckande hur man kan få till ett så undermåligt svar.

Ernst Herslow

Folkets väl

+ – + – + – +

Ohederligt manipulerande av fakta

Herslow uttrycker sig ytterst anständigt och nyktert. Men SVT måste även betraktas mer rakt-på-sak:

Det är avslöjande att Friborg refererar till SR:s “Medierna” beträffande SwebbTV. Det kan snarast betecknas som ett ohederligt försök till karaktärsmord på en konkurrent.

Inslaget innehöll inte några försök att motbevisa de fakta som SwebbTV presenterade. Istället sveper man till med oförskämdheten “konspirationsteorier”.

Inom SVT försöker man inte ens leva upp till kraven i sändningstillståndet. Hela organisationen genomsyras av en aktivistisk kultur, där det inte gäller att förmedla sanningar utan istället att “påverka” opinionen under det mantra jesuiterna hade:

Ändamålet helgar medlen.

Det är förfärande och borde vara omöjligt i en demokratisk stat !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

23 thoughts on “SVT svarar Ernst Herslow “Undermåligt ” säger Ernst

  1. Sture Åström
    lägg gärna till en punkt:
    5 Sedan 1970 har Sverige sänkt sina fossila utsläpp med 54% samtidigt som globala utsläppen ökat med 140%.
    Varje åtgärd som minskar våra utsläpp och tvingar ut produktionen ger således upp till 5 ggr mer klimatutsläpp än om den tillverkas i Sverige.

  2. Hans Henrik!
    Ja, det stämmer!
    Beträffande din fundering kring hur vi engagerar gemene man/kvinna är väl en god metod att hänvisa till fakta, och att modellerna som politiker/journalister lutar sig mot inte håller vetenskapligt. De har visat sig inte kunna prediktera klimatutvecklingen, inte ens bakåt i tiden.
    /Ernst

  3. Hej Hans-Henrik !

    Du är inne på rätt spår. Vi måste presentera de fakta som direkt torpederar myten. Så att de hittills ointresserade förstår vettlösheten.

    MEN, det finns fakta som är ännu mer ovedersägliga:

    1. Varje år ÖKAR världens utsläpp med TIO ggr ALLA svenska utsläpp under ett år.
    2. Ökningen kommer att fortsätta, eftersom Kina, Indien och andra länder startar 3 – 5 kolkraftverk VARJE VECKA och de planerar att göra så till 2030. Det tillåter “Parisavtalet”.
    3. Svensk klimatpolitik kan bara FÖRSENA ökningen med några TIMMAR eller DAGAR.
    4. Ingen nation har visat sig vilja “följa efter” Sveriges klimatpolitik.

    Kampen mot utsläppen är meningslös. Omvöärlden tror nte på IPCC:s larm, eftersom de oftast visat sig falska.

  4. Ernst.
    Kul att läsa dina texter.

    Majoriteten på den här platsen är realister. De andra är troligen alarmister bortom räddning. Jag skulle vilja nå de där, som bara tar för givet, att det som tidningar och Radio/Tv säger är sant. De som inte har låst sig i en uppfattning och inte engagerat sig. De som bara tycker som alla andra eftersom “det är så det är”. Hur kan vi väcka deras intresse. Få dem att lyssna – öppet – för ett ögonblick?.

    Kan det vara en idé att bara tjata om om att temperaturen står stilla? Att det inte blir varmare. Ett enkelt påstående. Enkelt att kontrollera. Otvetydigt, och samtidigt ett rejält skott under vattenlinjen. Det krävs nog en tydlig hänvisning till det jag kallar “Parisavtalstemperaturen” för att det inte skall bli en förväxling med “alestigarnas” sensationella info om alla tiders temprekord i Sjöbo på f.m. 13/8 mellan 10.00 och 10.30.

    Växte du upp på Transtigen o Östanväg?

    Hans-Henrik Stjerna

  5. Framförallt ska inte SVT etikettera andra media. Friborg skulle kunna säga att “SwebbTV inte är ett media som SVT brukar använda som underlag i sin rapportering” ..

    Istället babblar hon om att “SwebbTV är en tummelplats …”. Om man är opartisk så borde ju den utpekade parten (SwebbTV) erbjudas nån form av genmäle. Ska SVT kunna prat skit om andra utan att ge dessa en chans att försvara sig ?

  6. Namne, om SVT ska vara opartiska, och det SKA dom, så ska dom inte ha några klimatsynpunkter. Dom ska heller inte vinkla eller på annat sätt favorisera ena sidan i debatten.

  7. #Petter Wulff 2020/09/20 at 16:45
    Du skriver “Slutsatsen är att kritik mot klimatsynpunkter i SVT – som bör kunna förekomma – behöver utgå från en mer trovärdig källa”. Du använder dig alltså av exakt samma osakliga, ovetenskapliga och ohederliga metod som SVT: skjut budbäraren. Det är ju inte Swebbtv som är källan för kritiken, det är NASA, NOAA, USDA med flera källor som de medverkande i Swebbtv-programmet hänvisar till. Swebbtv är endast förmedlare av data och observationer som motsäger de felaktigheter SVT helt okritiskt framför. Vad har Swebbtv med trovärdigheten för NASA m fl att göra?

  8. Petter Wulff 2020/09/20 at 16:45
    Statsministern styrs av Bommersviksakademin och dess elever. Allting går ut på att klamra sig fast vid regeringsmakten genom att “köpa” röster genom bidrag till olika organisationer/föreningar.

  9. Jonas: Tycker nog det spelar roll om någon är konspiratorisk och ohederlig eller inte.
    Botwid: Har du noterat att IPCC skrivit rapporter sedan 1990? Där finns mycket att hämta.

  10. Petter Wulff: Att utan tillstymmelse till bevis påstå att en svag globala temperaturökning huvudsakligen skulle vara orsakad av CO2, det kallar jag konspirationsteori. Det finns flera olika laboratorieexperiment som visar att CO2 inte ger något bidrag, denna är mycket övertygande: https://youtu.be/uyatWldokc4

  11. #Petter

    Hej igen Petter.

    Det spelar ingen roll vad SwebbTV är eller inte är. SVT ska inte ha någon åsikt i frågan.
    Friborg börjar ju med att tala om att SVT är opartiskt.
    Sen tar hon ställning mot SwebbTV.

    Det är inte hennes sak att definiera SwebbTV.

  12. Friborg hänvisar till ett specifikt program om kanalen SwebbTV. Där talar en företrädare för kanalen om den “mörka agendan” som bl.a. statsministern skulle vara helt styrd av. Kanalen har också hävdat att inbodda svenskar vräks för att ge plats för migranter, vilket vid en kontroll visar sig vara felaktigt.
    Att det finns starka konspiratoriska inslag hos SwebbTV tycks alltså tyvärr stämma; och även “ohederligt manipulerande av fakta”. Slutsatsen är att kritik mot klimatsynpunkter i SVT – som bör kunna förekomma – behöver utgå från en mer trovärdig källa.

  13. Två kvinnor, en miljöpartist och en medlem i FridaysForFuture “lyckas” få in en insändare i DN den 20 september med rubriken: SVT:s bevakning av klimatet är tandlös. Elisabeth Holm och Kerstin Hamberger skriver: “Det väcker misstankar om att det är påtryckningar från klimatförnekare via Granskningsnämnden som ligger bakom”.
    Jag vet inte om man skall skratta eller gråta över medias ensidiga propaganda. Jag kan bara säga att jag hyser stort förakt för svenska media.

  14. Parafras på Alf Henrikssons dikt !Bli aldrig professor i Lund”

    I SVT:s korridorer är det dystert att vandra,
    bland den krets av människor som hatar andra.
    Du kan aldrig bli deras förtrogne och vän,
    för du har inte rensat din hjärna från sanning än.
    Allt du lärt och vet, allt du tänkt både, hit och dit
    betyder i dessa grön-fanatiska kretsar inte ett skit.
    Du måste, för att överleva bland dem,
    fylla din ny-rensade hjärna med slem.
    Jag råder dig som min sanna och trogne vän:
    Vänd om och ta dig hem!
    Du har lite tid på dig än.
    Bim

  15. Ett sådant svar förtjänar kritik.
    Just nu är SVT upprörda över att en reporter hotats efter en intervju av SD ledaren.
    Så får det givetvis inte gå till.
    Men då behöver man inse att allmänheten kräver lite objektivitet och balans.
    Det är orimligt att SVTs programdirektör svarar på en faktakritik av ett program!
    Det borde hon haft vett att skriva. Men det gör hon ej vilket kommer att kosta en del förtroende!

    Nu ljuger SVT igen är min reaktion när Bjerströmskan visar sig, allt sedan det berömda Vietnamreportaget.

  16. Charlotta Friborg svarar som hon har förstånd till och demonstrerar att hon inte förstår vilka krav som ställs på `saklig och oberoende journalistik´.

  17. Erik Halkar från Reporter utan gränser fick idag, 20 september, utrymme i Expressen med rubriken: ”Sätt stopp för attackerna mot public service”
    Varför det svenska folket har blivit förda bakom ljuset framgår klart av siffrorna som RFS tagit fram :

    10.480 = The number of hours of radio and television in minority languages in Swedish public service terrestrial broadcasting in 2019.

    80% = The percentage of Swedes aged 12–79 who listen to public service radio broadcaster SR an average week.

    74% = The percentage of Swedes who report high trust for SVT. The corresponding share for SR is 72 per cent.

    48% = Increased viewing of public service channel SVT 2 during April of 2020, compared to the same month in 2019.

  18. SR/SVT är regimens media och ska ses i det ljuset! Styrs direkt från regeringskansliet och rapar bara upp det som är regimens agenda! Därför blir man inte alls förvånad att en politruk som Charlotta Friborg med maktens arrogans lämnar ett ickesvar på seriös kritik! Att regimen började finansiera “Public Service” via skattsedeln var ju för alla avhopp från TV-licensen som verkligen började få PS att vackla! Sveket från SD att inte gå emot finansieringen via skattsedeln och att inte längre verka för att lämna EU visar väl att SD snart också är låtsasopposition och snart en del av den sosse-styrda partidiktaturen som styr Sverige!

  19. “Vi arbetar med saklig och oberoende journalistik. SVT Nyheter går ingens ärenden och vi baserar klimatrapporteringen på det som vedertagen forskning slagit fast”, påstår Charlotta Friborg. Fullständigt felaktigt, menar jag. Förtal och lögner har blivit det rättesnöre SVT använder sig av för att bemöta alla som inte stämmer in i den rådande agendan. Det har blivit en plåga att höra på propagandan från SVT:s okunniga och hjärntvättade klimatalarmister. De förstår helt enkelt inte vad vetenskap är och tror likt många politiker att det är dom som skriker högst och är flest som har rätt. Deras agerande är ett allvarligt hot mot demokratin, som om den skall fungera väl, kräver att medborgarna får tillgång till allsidig information. SVT och större delen av massmedia har blivit medlöpare till de krafter som vill avskaffa demokratin och ersätta den med en världsomfattande och tyrannisk klimatdiktatur. Se: http://pharos.stiftelsen-pharos.org/the-global-reset-tyrannernas-plan-for-varlden/

    För att i någon grad råda bot på dessa missförhållanden bör man vidta relevanta åtgärder.
    En viktig sådan skulle vara att avskaffa presstödet, så att inte lögnare och alarmister kan parasitera på allmänna medel.
    En andra åtgärd borde vara att sluta betala miljardbelopp till organisationer som IPCC, WMO och en rad andra demokratifientliga organisationer.
    En tredje åtgärd borde vara att se till att personer som skall styra över olika fackområden själva har hög ämneskompetens.
    En fjärde åtgärd borde vara att sätta stopp för åldersdiskrimineringen. Nu har det blivit så att erfarna och kunniga personer mer ses som en belastning och inte som en tillgång. Anledningen är att de är svårare att påverka och fås att följa den rådande agendan. Dessutom kan deras kompetens hota ledningens auktoritet. Därför har vi fått
    vurmen för ungdom. De kan ofta inte så mycket och är lätta att forma och indoktrinera. I synnerhet gäller det unga och idealistiska kvinnor som aningslöst tror på sektens budskap och ser allt i svart eller vitt. Det är därför som Greta fått så stort genomslag.

  20. Charlotta svarar med:
    “Saludos själv Björn!
    Charlotta”

    Hur skall annars en politruck annars svara?

  21. Det är upprörande med ett så arrogant svar. Det är ju helt uppenbart att de går någons ärende.

    SVT driver en klimathotsagenda.
    SVT tycker att MP har en bra politik.
    SVT gillar inte SD.

    Om det är nån som missat den agendan så har de nog aldrig tittat på SVT. De verkar inte fatta att det inte är deras roll att avgöra vad som är rätt eller fel.

    Att de dessutom beskriver Swebbtv som en “tummelplats för konspirationsteoretiker” är ju bara ytterligare ett exempel på att nåt är allvarligt fel. Vem har bett SVT uttala en uppfattning om SwebbTV ? Friborg verkar inte fatta att det inte är hennes sak att ha en åsikt om SwebbTV. Hon ska inte tycka nånting om andra media ! Hon ska vara neutral.

  22. Till charlotta.friborg@svt.se:
    Vi hade förmånen att lämna Sverige i god tid innan propagandan och dumheten fullständigt tog över Sverige. Charlotta, du får oss att tänka på de DDR-politiker som plågade den kommunistiska delen av Tyskland under lång tid.
    Vi befattar oss efter flytten inte med SVT, vi behärskar fem språk. Idag finns flera svenska alternativa media som avslöjar vilket smörja SVT är. Trots att vi rent teknisk skulle kunde titta på SVT, sänker vi oss inte så djupt. SVT är en skam för Sverige. Vi skickar varje månad ett större belopp till SWEBBT som bevis på vår demokratiska ådra.
    Vi skulle givetvis spy om vi tvingades att betala skatt till de statliga propagandamedierna SVT & SR.

    SR är också befläckat av Mp. Vetenskapsradion ”Klotet” är ett bra exempel på ett undermåliga propagandaprogram. ”Klotet” har inte ingeting alls med vetenskap att göra, det är bara snaskig EU-retorik! Programmet ”Media” är en enbart en ”vänstervriden plåga”. Det vi mest uppskattar mest med SR är dock avstängningsknappen.

    Kritiken från Ernst Herslow mot SVT har stark grund.

  23. Vi bör ALLA tillskriva och kommentera till SVT och kräva bättring efter Friborgs undermåliga svar.

    Hennes svar är inte värdigt en ansvarig utgivare för vårt public service bolag.

    Journalistiken inom SVT blir varken oberoende eller saklig med hennes inställning.

    Debatten om klimatet måste få fortgå med nya fakta och inlägg – det kommer alltid nyheter som ifrågasätter gamla sanningar. Så var det förr och så är det nu.

    Jorden är inte platt och allt snurrar inte runt moder jord som vetenskapen en gång påstod. Vi vet att koldioxid är inget gift utan en högst marginell 440 ppm beståndsdel i atmosfären men livsnödvändigt för att vi ska ha en grön planet och därmed kunna producera det syre vi alla andas.

    Solens aktiviteter är förnuftsmässigt och självfallet den stora drivkraften i vårt system och det inkluderar klimatets förändringar. Solforskning behöver prioriteras och sedan kommer ökad förståelse kring klimatväxlingarna. Solcykel 25 och 26 kan bli ett kyligt uppvaknande för många.

    SVT och Friborg måste få bakläxa av oss som inte anser att kunskap och forskning kring klimatväxlingar är ett avslutat kapitel.

Comments are closed.