Trafikverket springer i de mest klimatextremistiskas ledband

SVT

Trafikverket höjer kalkylpriset per kg CO₂ från 1:- till 7:- kronor

Det finns en, så vitt jag förstått den enda riksdagsledamoten, som öppet vågar uttala tvivel på “klimatkrisen”:

Jan Ericson i Ubbhult. På hans hemsida fann jag uppgiften att Trafikverket höjt sitt kalkyl-pris för utsläpp av CO₂ till 700 % av vad det varit. Det tar politikerna i MP sedan som motiv för extrema skattehöjningar på bilismen . Media har räknat ut att deras förslag innebär en årlig skatt på 26.000:-kronor för en relativt vanlig Audi.

Jag tittade närmare på posten från 2020-09-18 med rubriken:

Trafikverket springer klimatextremisternas ärenden  

Där refererar han bl.a. till Svenskt Näringslivs E-tidning “fPlus” med intervjuer dels av Transportföretagens Tina Thorsell och dels av Trafikverkets Gunnel Bångman, chef för den analysgrupp på Trafikverket som har räknat fram den nya värderingen. Hon försvarar resultatet med att forskningsläget inom området är svårtolkat och att man just därför istället tittat på politikens värdering av minskade koldioxidutsläpp.

Kalkylsiffran skall vara “expertmyndighetens” bedömning av verkligheten, som politiken sedan kan lägga som grund för sin politik, d.v.s. skatter. Bångman låter istället politikernas önskemål, de mest extremistiska politikernas, utgöra sin bedömning.

Med andra ord 100 % RUNDGÅNG

Hon citeras så här:

– Det har alltid varit svårt att ta fram en korrekt värdering av de framtida kostnaderna för koldioxidutsläpp. Det finns vetenskapliga beräkningar, men de är oerhört osäkra eftersom sambanden är komplicerade, och det är svårt att förutse konsekvenserna av global uppvärmning. Vi kan hålla med om att det är en hög värdering av utsläppen, men vi anser det vara motiverat med tanke på den kraftigt skärpta klimatpolitiken. Ett exempel är målet om att utsläppen inom transportsektorn ska minska med 70 procent fram till 2030.

Hon menar även att det är bättre att ta i för mycket än för lite i klimatfrågan.

fPlus kontaktar infrastrukturminister Tomas Eneroth för en kommentar. Han uttryckte sitt fulla förtroende för Trafikverkets arbete med att fastställa de samhällsekonomiska kalkylvärdena.

Förtroende för rundgången ! ! !

Tina Thorsell citeras:

– Skulle de nya kalkylvärdena ligga till grund för bränslebeskattningen skulle det vara ett dråpslag mot boende i stora delar av landet där man är beroende av bilen för en fungerande vardag men också försämra Sveriges konkurrenskraft genom stigande transportkostnader för näringslivet.

Jan Ericson sammanfattar:

Trafikverket har helt enkelt blivit klimataktivister i stället för en seriös myndighet och hittar godtyckligt på egna beräkningsgrunder utan någon stöd i vare sig forskning, Parisavtal eller politiska beslut. Och som alibi använder man den svenska klimatlagen och “politikens värdering” av utsläppen.

Detta var EXAKT det jag varnade för när jag vägrade att följa den moderata partilinjen och rösta för det klimatpolitiska ramverket och den svenska klimatlagen i juni 2017. Att sätta en sådan lag i händerna på klimatextremistiska miljöpartister och deras kompisar ute på myndigheterna är verkligen att be om problem. Jag påpekade bland annat att målet med denna lag var helt orealistiska utsläppsminskningar i transportsektorn, vilket riskerar att slå extremt hårt mot alla som är beroende av bilen. Jag varnade också för att klimatpolitiken skulle slå mot företagande, jobb, samhällsekonomi och hushållsekonomi. Detta är EXAKT detta vi nu ser.

Politikens demokratiska underskott

Jan Ericson vägrade följa partilinjen. Då kunde han inte rösta emot den utan lät sig “kvittas ut”, så att han slapp rösta överhuvudtaget. Det betyder att någon i motståndarnas läger också avstod från att rösta. Röstresultatet visar alltså inte ledamöternas verkliga ställningstaganden. Det visar istället partiledningarnas åsikter.

Jag hävdar att detta är en signal om att våra politiska spelregler behöver justeras, för att besluten skall komma närmare folkviljan. Men det är en helt annan historia. . .

S. Å.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Trafikverket springer i de mest klimatextremistiskas ledband

  1. Det visar väl bara att tjänstemännen är rädda. Den som inte stämmer in i klimathysterin åker ut.

  2. Så här blir det när känslorna får styra i stället för fakta.

  3. Ska statstjänstemän bestämma storleken på skatter, som vi väljare valt politiker som representerar oss att bestämma om? Vad ska vi då ha politikerna till om dom delegerar storleken på våra skatter? Dessutom är det en skatt som inte införts på saklig grund utan på känslomässigt tyckande. Dags att nyktra till och avskaffa skatter och regler som tillkommit på grund av tyckande i stället för fakta.

  4. Detta blir till grund för att kalkylera om besparingen för en kommande snabbtågsutveckling. MP o S vill åka snabbtåg till Bryssel, kosta vad det kosta vill.

  5. Vi betalar idag 100 miljarder i miljöskatter eller ca 10 000 per person.
    Utsläppen är ca 5000 kg CO2 per person.
    Vi betalar således 2 kr per kg CO2.
    Inte konstigt att vi redan idag minskat våra utsläpp med 54% sen 1970.
    Inte konstigt att vi idag redan ligger längst ner bland länderna, med lägst utsläpp per capita.
    Det vore trevligt att få detta bekräftat så vi kan känna stolthet och kanske få lite respit från ytterligare skärpningar.
    Data: https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Styrmedel/Energi-och-miljoskatter/

  6. Eftersom koldioxidutsläpp bara har positiva effekter, som en grönare värld, borde de som släpper ut koldioxid snarare belönas än bestraffas. Fast å andra sidan ska vi inte slösa i onödan med fossila bränslen, så det räcker om straffen för koldioxidutsläpp tas bort.

  7. Kanada har infört ett system för Avgift och Utdelning (Fee and Dividend) på motsvarande 140 kr/ton dvs. 0,14 kr/kg. Det har inte påverkat drivmedelsförbrukningen. Mer behövs alltså för att få ner utsläppen. Samtidigt måste befolkningen ges möjlighet att anpassa sig, vilket gör det rimligt med en successivt stigande avgift. En tumregel kan vara att börja med 10% höjning av drivmedelspriset, som kan ge någonting i stil med 10% minskning av utsläppen.

  8. Parti-kabalen i sin prydno – med mera skatter slipper man ta itu med de svåra frågorna – att radikalt kapa kostnader för invandring och dess följdkostnader, envansinnig energipolitik, för att nämna ett par gigantiska slukhål. För att inte tala om hur demokratin urholkas och politikerna inte behöver ställas till svars för undergrävandet av hela samhällskontraktet.

Comments are closed.