USA:s bränder blev värre av naiv miljöpolitik med grov vanskötsel av skogar

Jan Ericson

Jätteträden i nationalparken Muir Woods National Reserve har klarat hundratals år av skogsbränder

Sequoia och Redwood blir upp till 80 respektive 120 meter höga och åldern räknas i hundratals år. Jag minns ett besök vid en “stubbe” av ett Redwood träd i Washington. Den var förvånansvärt jämnt avsågad med en diameter som var större än dansgolvet på den krog i Helsingborg jag besökte ibland. De kan bli mer än 2.000 år gamla.

De har så tjock och motståndskraftig bark att de inte far illa av de “vanliga” bränderna en eller två gånger varje decennium. Dessa bränder kan startas av blixten eller anläggs under kontrollerade former, för att bränna bort torrt skräp på marken: barr, löv och kvistar. Kronan är så högt uppe att flammorna inte når dit.

Bränder krävs för en sund natur

Kaliforniens klimat är varmt och torrt. Kustlandet är normalt närmast en öken, som emellertid blivit mycket bördig med konstbevattning. Bergskedjor i öster får mycket snö, vars smältvatten samlas i stora dammar. Dessa var tillräckliga på 70-talet. Sedan dess har befolkningen fördubblats, så att förbrukningen ökat, medan miljöpolitiker lyckats stoppa byggandet av fler dammar.

Under Medeltiden hade Kalifornien 200 år långa torrperioder. Det som hänt nu är således inte exceptionellt beträffande klimatet. Men omfattningen längs USA:s västkust har blivit exceptionell. Det är ett problem helt skapat av naiv, okunnig miljöpolitik. Alla delstaterna längs kusten, Kalifornien, Oregon och Washington, har dominerats av “Demokraterna” med stort inslag av miljöaktivister.

På bloggen WUWT har Paul Driessen redovisat läget.

För att gynna biodiversiteten, har man där sedan länge förbjudit avverkning av timmer och gallring av bestånden på federalt ägt land, som omfattar stora arealer. Istället för stora starka träd har man fått en tät vegetation av buskar och klena träd. På marken samlas nedfallna barr, löv och kvistar till en matta som blir mycket lättantändlig i det torra klimatet.

Omsorgsfull skogsvård innebär gallring av bestånden, så att träden får utrymme för luft och ljus och kan växa sig starka. Vid arbetet i skogen rensar man marken från det skräp som samlas. Det kan ske med kontrollerade bränder vid lämplig årstid. Då kan flammorna bli 800 grader C och nå en höjd av en eller ett par meter. De når inte trädens kronor, så dessa klarar sig.

I dagens vanskötta skogar finns mycket torrt skräp på marken. Dess flammor kan bli 1.200 grader C och nå 50 meters höjd. Det står inga träd emot. Den elden skapar sin egen “mini tornado”, som lyfter brinnande flisor högt och långt bort, där de startar nya bränder.

Då sprids elden snabbt och mycket långt. Med sådana temperaturer i området kan inga organismer överleva. Vurmen för biodiversitet har förbytts i sin raka motsats: Utrotning av allt liv.

Betydelsen av skogsvård visas av att vårdade arealer klarat sig bra, se bilden från nationalparken överst. Ett indianreservat för San Carlos Apaches har utvecklat en träindustri baserad på deras skogar, som de hållit välskötta. När de vilda skogsbränderna nådde deras territorium ebbade bränderna ut. Detsamma hände vid många andra områden, som var privat ägda och därför välskötta.

Döda träd brinner intensivt och länge

Under de torra perioderna som varit har många träd blivit svaga, vilket attraherat parasiter, barkborrar, vars angrepp dödar träden. En normal skogsägare anstränger sig att finna de första angreppen och snabbt avverka och föra bort angripna träd, så att parasiterna inte skall hinna sprida sig.

Även här har aktivisterna lyckats driva fram en katastrofal politik i biodiversitetens namn. Barkborrarna skulle bli föda för hackspettar och andra djur. Träden fick stå kvar. Angreppen spred sig över stora områden. Man beräknade att Kalifornien hade 129 miljoner döda träd. Som blivit helt torra. Sådana brinner intensivt och länge.

Klimatförändringarna är helt oskyldiga

De politiker i USA, som varit ansvariga för de katastrofala lagarna, skyller unisont bränderna på “klimatförändringarna”. Underförstått har dessa orsakats av koldioxiden, något som ger anledning till vidare ingrepp, onödiga och skadliga ingrepp, i medborgarnas vardag, varav vi ännu inte sett allt som planeras.

Men det motbevisas enkelt med tillgängliga data. Den översta länken: Kalifornien 200. . . går till en post med en graf som visar att den brända arealen i USA inte är onormalt hög. Om klimatet vore orsaken skulle det naturligtvis märkas över större områden är de tre drabbade staterna. Det de har gemensamt är att miljöpolitiken blivit dominerad av verklighetsfrämmande aktivister.

Lika övertygande är data för utbredningen av bränder globalt. Det har NASA följt upp via sina satelliter. Där märks en tydlig minskande trend, se grafen längst ner på denna länk.

Det visar övertygande att klimatförändringar inte bidrar till ökade bränder ! !

I animeringar högre upp på sidan visas hur bränderna runt om på globen varierar månad för månad. De visar hur små bränderna i Amazonas är jämför med dem i Afrika. Våra media förfasar sig över bränderna i Amazonas, men nämner sällan eller aldrig bränderna i Afrika. Det är ytterligare ett tecken på mediernas okunskap och snedvridna rapportering.

+ + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “USA:s bränder blev värre av naiv miljöpolitik med grov vanskötsel av skogar

  1. Ungefär samma som i Australien där man tidigare hade rikligt med brandgator men miljöpartiet där förbjöd brandgator för ett antal år sedan så nu finns ingen hejd på bränderna där. Co2,s fel? hm. Se på Mars 95% Co2 i atmosfären inga bränder kallt som antarktis ;).

  2. Om koldioxidutsläppen alls har haft någon betydelse för bränderna, är det i så fall att de har lett till mer växtlighet som kan brinna. Å andra sidan leder mer koldioxid till att växterna använder vattnet effektivare och därmed minskar risken att de torkar ut.
    Annars beror bränderna på klimat, väder och framför allt usel skogsvård, inte på klimatförändringar.

  3. Ingen orsak.

    På 100 år har alltså den lägsta uppmätta temperaturen blivit ca 2 grader kallare!

  4. Jovisst ! Jag missade länken.

    Hjärtligt tack !

  5. Syns den inte i inlägget jag skrev? Annars finns den på DMI hemsida. Längst ner till vänster.

  6. Hej !

    Intressant ! Kan du precisera VAR mätningen 1991 gjordes ? Med länk till källan ?

  7. Hör inte hemma i just denna post. Men intressant. Tänk att dom glömde bort redovisa köldrekordet på norra halvklotet. Den lägsta temperaturen som någonsin uppmätts -69,6 ° C utfördes 22 december 1991.

    Det tidigare köldrekordet på norra halvklotet är minus 67,8 ° C och har uppmätts två gånger i Ryssland, resp. Verkhoyanksk (februari 1892) och Oimekon (januari 1933).

    https://www.dmi.dk/?id=1787&fbclid=IwAR07mef6vLzgmONCD3uPfXnJbpu1gRgHZM5iSteSReqMpVOfW5CSKW37P_Y

  8. Torrt och varmt väder gynnar skogsbränderna när det finns mycket lättantändligt och brännbart material samlat på marken. När du ska elda väljer du väl torrt och lättantändligt material för att få igång din eld? Bränder är väderberoende och inte klimatberoende.

Comments are closed.