BBC sprider Fake News om Kaliforniens skogsbränder

Figur 1. BBC faller för “forskare” som stärker “klimathotet”

Sådana “forskare” räknar ofta röster för en viss tolkning av data utan att värdera underlaget för tolkningen. I detta fall refererar BBC en rapport över fler än 100 “studier” publicerade sedan 2013. Den påstås visa att extrema bränder uppstår då klimatets naturliga variationer överlagras av den tilltagande värme och torka, som följer av klimatförändringarna.

Beträffande trender ser vi, avseende brändernas omfattning, som har åtta- och tiofaldigats de senaste fyra decennierna, att trenden drivs av klimatförändringarna sade Dr Matthew Jones från the University of East Anglia, som lett rapporten.

Paul Homewood på bloggen “Not a lot of people know that” har granskat rapporten. Han pekar på orsaken till att de bara räknar från 1979.

NOAA

Figur 2. Kaliforniens nederbörd sedan 1895 under månaderna september – november

De räknar alltså från 1979, det år då seklets mesta nederbörd noterades med 230 mm. Det är klart att om man räknar därifrån, blir allt en minskande trend. Tricket att börja eller sluta en studie ett år med ett extremvärde är det vanligaste sättet att missbruka statistik.

Absolut minimum med 10 mm nåddes både 1928 och 1995. Över hela seklet kan ingen trend alls noteras.

Men BBC citerar forskarna, som påstår att: Västra USA har fundamentalt större risk för bränder än det var innan människan började ändra på klimatet.

Självklart nämns inget om den verkliga orsaken till att bränderna blivit så omfattande: Idiotisk miljöpolitik. Någon som helst länk till klimatförändringar eller koldioxid finns inte.

För Sveriges del är det fullt tänkbart att TT, SVT eller andra riksmedia sprider BBC:s inslag vidare.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “BBC sprider Fake News om Kaliforniens skogsbränder

  1. De som hävdar att bränderna i västra USA beror på klimatförändringar, ska också kunna förklara varför dessa klimatförändringar bara inträffade i USA, men inte i Kanada och Mexiko. Jättebränderna passerar ju inte landsgränserna. Fast klimatförändringarna skedde inte i hela USA, utan hoppade över nationalparker och indianreservat. Jättebränderna fortsätter inte in i dem heller.

Comments are closed.