IPCC har förväxlat orsak och verkan, temperaturen driver luftens halt av CO₂

Halten av CO₂ vid Mauna Loa de senaste fyra åren

Varje år svänger halten med den biologiska aktiviteten på norra halvklotet, som har störst landmassa. Här noteras att i mars-april 2020 märks ingen nedgång. Då orsakade Covid-19 en markant nedgång av den ekonomiska aktiviteten och därmed av de fossila utsläppen. Praktiskt taget allt flyg i världen inställdes.

Många rapporter visar att temperaturen driver halten CO₂, inte tvärtom

Dr. Koutsoyiannis, Aten, och dr. Kundzewicz, Poznan, gör en grundlig genomgång av tillgängliga data. Bl. a. konstaterar de att de naturliga utsläppen är mer än en tio-potens större än människans utsläpp. Biokemiska processer ökar i intensitet med temperaturen, varför det är naturligt att halten CO₂ stiger, när det blir varmare.

Jag skulle tillägga att CO₂ ökar fotosyntesen, vilket ger ökad tillväxt som också bör resultera i större omsättning av CO₂ genom nedbrytning av mera dött material.

Vid vår konferens på Lidingö 2016 konstaterade vår dansk-norske vän professor Ole Humlum att fasföljden mellan temperaturen och halten CO₂ visar att det är temperaturen som styr. Medverkade gjorde också professor Jan-Erik Solheim och Kjell Stordahl, Telenor.

Professor Murry L. Salby, Macquarie University, Sydney, är atmosfärforskare och har skrivit en lärobok i ämnet 2012. Där påstår han:

Ökad temperatur ökar netto utsläpp av CO₂. Minskad temperatur har motsatt effekt.

Zbigniew Jaworowski, Warszava, har forskat såväl i Norge som Japan och hållit en ordförandepost i en av FN :s vetenskapliga kommittéer. Han skrev 1992:

Fram till 1985 visade de flesta studier av gaser inneslutna i förindustriell is att koncentrationerna av CO₂ (upp till 2.450 ppm) var högre än nivån i dagens atmosfär. Efter 1985 rapporterades lägre förindustriella värden, vilket användes som bevis på sentida mänskliga utsläpp. Felen i dessa reviderade värden är emellertid av samma storleksordning som höjningen av halten i atmosfären.

De antaganden som använts vid beräkningen av dessa lägre värden har varit: ingen vätskefas i polarisen, luften har varit yngre än isen på grund av fritt utbyte mellan isens djup och atmosfären, samt ingen ändring av sammansättningen i inneslutningarna av luft.

Vi visar att dessa förutsättningar inte gäller.

Således: De av IPCC använda värdena på halten CO₂ i polarisarna är inte trovärdiga.

Konklusionen är: Det är övertygande bevisat att det är temperaturen som driver halten koldioxid, inte tvärtom. Därmed faller hypotesen om Anthropogenic Global Warming, AGW.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “IPCC har förväxlat orsak och verkan, temperaturen driver luftens halt av CO₂

  1. Det är inget bekymmer för oss. Det sköter Solen om.

  2. Lasse: Lite motstridiga fakta i ditt inlägg. Mätningar sedan 1979 visar att troposfären blivit varmare samtidigt som stratosfären blivit kallare. Det talar emot ändringar i solstrålningen som orsak till temperaturförändringarna.

  3. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans 2020/10/13 at 12:23
    Politiker dricker inte läsk utan serveras vältempererad champagne och har därför inte haft möjligheten att studera fenomenet som du beskriver.

  4. Petter Wulf
    Om du tror att CO2 ligger bakom uppvärmningen så har du rätt.
    Jag tror du har fel-solens ökande strålning/minskande molnighet-solar brightening ligger bakom större delen av uppvärmningen.
    Men hur förklarar vi solens ökande stråning?
    Aerosoler!
    Såg en BBC film där solar dimming beskrevs. Den skedde när aerosoler ökade molnigheten.
    Varför görs ingen film om motsatsen? (20% fler soltimmar sen 1980)

  5. När beräkningar görs på jordens uppvärmning måste man veta var värmen kommer ifrån och hur värmekällornas temperatur förändras.

    4km ner i jordskorpan är luften 55 grader varm och det är ingen sol som värmer luften där.

    The TauTona and Mponeng gold mines of South Africa are the deepest in the world, descending about 4 kilometers (2.5 miles) below the surface of the Earth. Although those are deep mines, they are shallow crust. Still, temperatures at the bottom of the mines can climb to 55° Celsius (131° Fahrenheit).
    https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/crust/

  6. Det hjälper inte hur många gånger du än upprepar samma sak Sture. Klimatmaffian stör ut all relevant information. Det krävs mycket mer drastiska metoder om vi skall få politiker och journalister att backa undan och vidgå fakta. Hur många av er som läser här är beredda att ta strid på riktigt för att bekämpa IPCC, Gretchen och andra som sprider villfarelser? Är ni beredda att offra relationer till släkt och vänner genom att ta ställning på riktigt? Jag är snart mer förbannad på den flathet som de flesta som skriver i kommentarsfält står för än på klimathotsmaffians fotsoldater. Upp på barrikaderna för fan!

  7. Jag undrar!? varför kan inte klimatalarmister visa empiriska mätdata på hur koldioxid påverkar vårt klimat negativt!?…

  8. Rossmore, SMHI har ännu mera fel…Koldioxid kommer inte ens på andra plats då Metan är en långt mer potent växthusgas! Man tror ju att SMHI skulle ha koll, men icke, det är numera bara en propagandacentral för klimathysteriker!

  9. Petter Wulff:
    Rätt så men mycket talar väl ändå för att de mest har fel i denna fråga. Saxat från SMHI:

    ”Luftfuktighet i framtida klimat
    Vattenångan är den viktigaste växthusgasen som har störst effekt på uppvärmningen. Koldioxid som det vanligen talas mest om kommer först på andra plats.”

  10. #P Wulff
    Typ både och då. Så vad blir nettot? Haven eller utsläpp??

  11. Att temperaturen kan öka koldioxidhalten hindrar inte att koldioxidhalten kan öka temperaturen. Så IPCC kan ha delvis fel och delvis rätt.

  12. Du måste ta med djuphavens uppvärmning, som tar hundratals år.

  13. Sture.

    En intressant graf – som visar att CO2 halten rimligtvis inte påverkas av människan.

    … men, mitt favoritargument är att temperaturen inte stigit sedan -98. Lite upp och ner, men inte över -98. Vad händer med det enkla, tydliga, lättförståeliga påståendet?

    Tag inte från mig mitt favoritpåstående.

    hh

  14. Sasjal: Man kan jämföra med en öppen läskflaska i resp. utanför ett kylskåp. I kylskåpets kyla behåller den kolsyran. I rumsvärme utanför går kolsyran ut i luften. Det borde t. o. m. politiker begripa….

  15. Blir påmind om ett fysikexperiment under min högstadieperiod på slutet av 1970-talet. Ett av många som berörde vatten.

    För er som glömt:
    Koldioxid skulle tillsättas till två olika behållare med vatten. En med varmt och en med kallt vatten. Det skulle observeras om vilken av behållarna som var lättast att skapa kolsyra i och vilken som längst behöll koldioxiden.

    Att tankemässigt överföra detta experiment till en större vattenvolym, borde inte vålla några problem att inse vad som sker i världshaven.

Comments are closed.