Jonas Norbergs rebeller skräms med processat kött

Skribenterna i Piteå-Tidningen

Det finns många alarmister som sprider sina manus till landets alla tidningar. Deras alster tas rutinmässigt in i många blad utan ifrågasättande.

Boel Vallgårda, Uppsala, har flyg och “flygskam” som vanligaste tema. Nu skrev hon att det är “inte rimligt att för nöjes skull sätta sig i en flygplansstol”.

Jonas Norberg kämpar mot “kött” och vill förmå kommunerna att slopa kött i skolorna åtminstone någon dag i veckan. Han skriver många insändare. Denna gången gör han sällskap i en grupp som kallar sig “Animal Rebellion Stockholm” med rubriken:

Hur försvarar man sänkt skatt på kött?

Ett nytt argument från honom är att “processat kött” är cancerogent.

Jag har haft en del att göra med forskningen om cancerframkallande ämnen. Vid ett besök på huvudkontoret för USA:s myndighet FDA, Food and Drug Administration, fick jag förklarat för mig hur de lägger fast gränsvärden för tillåtet innehåll av skadliga ämnen och tillsatser. Sådana som visats kunna orsaka cancer var särskilt viktiga. Okunniga politiker hade trumfat igenom en lag om att gränsvärdet skulle vara noll för alla ämnen som visats orsaka cancer i människa eller djur.

På myndigheten var man medveten om att det var vettlöst av främst två orsaker:

  1. Moderna analysmetoder gör det möjligt att hitta ytterst små mängder, som finns nästan överallt. De är så små att de inte kan ha någon effekt. En mycket stor andel av alla matvaror skulle bli förbjudna
  2. I forskningen gör man försök på råttor, hundar och andra djur. Då matas dessa med doser som är 100 eller 200 ggr så stora som kan bli aktuella för människor. Det kan ge horribla resultat. Mina värdar på FDA nämnde särskilt oxalsyra, som förekommer i rabarber och spenat. Människan har inga som helst problem med den i de doser som förekommer i naturen vid normalt intag. Men vid doser över ett tröskelvärde hinner njurarna inte avlägsna oxalsyran helt. Den ansamlas och bildar njurstenar. Dessa kan sedan orsaka cancer i njurarna genom mekanisk nötning. Det är vad forskarna funnit på försöksdjuren, som de bl. a. tvingat i etylenglykol för att doserna skulle bli tillräckligt höga.

Såväl rabarber som spenat skulle bli förbjudna, fast båda är nyttiga matvaror. Det nämnda tröskelvärdet skulle överskridas endast vid omåttligt stort och upprepat intag.

Värdarna nämnde att något liknande gällde rökta produkter. Rök innehåller cancerogena ämnen, men människan har använt metoden utan problem så länge att doserna i matvaror måste betraktas som ofarliga.

Man har noterat att ett liknande tröskelvärde gäller för radioaktiv strålning. Det kan möjligen ligga på olika nivå inom olika folkgrupper. Det finns en region i Indien, där den naturliga bakgrundsstrålningen är högre än de gränsvärden vi tillämpar. Invånarna där drabbas inte ovanligt ofta av cancer.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Jonas Norbergs rebeller skräms med processat kött

  1. Processad mat ska man undvika oavsett om det gäller animalisk mat eller vegetabilisk mat.

    Det finns inte en enda studie i världen som visar på ökad risk att få cancer av kött i jämförelse med något annat.

    Utan att ens hänvisa till någon forskning kan man göra följande jämförelse. Köttätare behöver inte komplettera sin diet med näringstillskott i form av piller. Vegetarianer behöver komplettera sin kost med en del piller. Veganer behöver komplettera sin kost med ännu mer piller.

    Indien som har en hög del av vegetabilisk kost har även världens mest psykiskt sjuka befolkning. Indier äter inte vegetabilisk kost av hälsoskäl som många tror utan endast på grund av dels brist på kött och dels att de inte har råd att köpa kött.

    Utöver ovan kan myten om att kossor bidrar till någon klimatförändring avlivas eftersom kossorna är helt neutrala och lutar mer mot att de är så kallade koldioxidsänkor. Tillskott av koldioxid från kossor är endast logistiken runt dem, vilket kan minskas och effektiviseras.

    Sist. Att vara frisk och ha hälsa handlar inte om att stoppa i sig en massa nyttiga saker utan om att inte stoppa i sig dåliga saker. Nyttiga saker kan inte kompensera det som är dåligt. Således. Ut med det dåliga och in med mer kött.

Comments are closed.