Docent Nils-Axel Mörner har lämnat oss i stor sorg

Nils-Axel Mörner avled den 16 oktober efter en kort tids sjukdom

Vi är många som anser att Nils-Axel Mörner, “Niklas” bland vännerna, är den seriösa klimatforskningens Nestor i Sverige. Han var erkänd som en av världens främsta experter på havets nivå, som han studerat på plats i 50-talet länder, troligen fler än någon annan. Det gjorde honom till en självklar talare på många vetenskapliga konferenser om klimatet, d.v.s. sådana som handlat om verklighetens “klimat” och inte bara om det som kallas “klimatpolitik”. Han hade en ovanlig bredd, som han bl.a. visat i redigeringen av ett nummer av tidskriften “Pattern Recognition in Physics”, PRP, som behandlade regelbundna mönster i de varandra överlagrade svängningar och pulser man kunnat observera, där inflytandet av Sol och Planeter är tydligt.

Vi betraktar honom som Sveriges i särklass främste klimatforskare. Han har genomfört fältarbetet på många platser runt om i världen både ensam och tillsammans med andra. Han har skrivit fler än 600 vetenskapliga rapporter.

Nils-Axel Mörner var en vänsäll person, bottenlöst hederlig och ärlig, något som är funda-mentalt för en “riktig forskare”. Han hade humor och en spontan uppriktighet som vi vänner uppskattade. Dessutom hade han en ryggrad med civilkurage till att avslöja den officiella förljugenheten inom det som kallas “klimatforskning”, vilket renderat honom stor aktning bland världens främsta kollegor.

Vi känner en stor förlust, ett stort tomrum och stor sorg efter Nils Axel Mörner.

Nätverket KLIMATSANS

Sture Åström

+ – + – + – +

Minnesord

Av de första kommentarerna förstår jag att det är många som har minnen av Niklas att förmedla. En forskarkollega skriver en post om hans forskargärning. Men jag vill gärna publicera även andras personliga minnen i en särskild post. Skriv ett spontant mejl med något du har att berätta om dina personliga möten med honom, gärna med en anekdot där hans humor kommer fram.

Skicka till “sture(a)klimatsans.com” och sätt “NAX” i rubriken.

+ – + – + – +

Christopher Monckton of Brenchley. . .

. . . har skrivit en mycket utförlig minnesruna på WUWT. Den är synnerligen läsvärd på det eleganta språk han är en mästare i.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Docent Nils-Axel Mörner har lämnat oss i stor sorg

  1. Bland kommentarerna till lord Moncktons fina runa finner jag denna, som även måste framföras här. Kommentaren är aå sann!

    Phil Salmon October 19, 2020 at 2:51 pm

    Huge respect to the late great Nils Morner.
    Never in recent history has such a large percentage of knowledge in one scientific field vanished with the death of one scholar.

  2. Farväl till en sen men varm vän. Din, Fred Goldbergs och många andras kamp för ljus i klimatmörkret manar oss till förnyade ansträngningar. Det finns ju sprickor i muren!

  3. Sorgligt att höra detta.
    Uppskattade hans forskning om havsnivån.
    En forskning som fyllde ett växthus på landet på en nivå högt över havet på Bjärehalvön.
    Hoppas nån kan fortsätta hans gärning där långa mätserier är avgörande för förståelsen.

  4. Niklas var en stor forsker, med stor integritet, stor sans for empiri, og et drivende engasjement. Han var også et vennlig menneske, med stor omsorg for andre. Man følte seg vel i nærheten av Niklas. Han vil bli dypt savnet.

  5. Jag kan inte ta in detta. Niklas och jag jobbade tillsammans sedan slutet på 1980-talet. Han var handledare för min doktorsavhandling 1994, som i mycket var början till att påvisa seismotektonikens påverkan på fast berg. Tillsammans utförde vi därefter det så kallade “Boda projektet”. En bättre och mera inspirerande samarbetspartner är omöjlig att tänka sig. Vår sista gemensamma vetenskapliga artikel kom ut hösten 2018. Den var i mycket en sammanfattning av vad vi utfört tillsammans. Nu senast samarbetade vi kring en artikel om den geovetenskapliga bakgrunden till Ragnarök, som publiceras i speleologförbundets tidskrift Grottan nr. 1/2021. Niklas skrev i ett följebrev till redaktören för mindre än en månad sedan “har mycket att göra och slutföra nu, för jag väntar på en operation”. Senaste förra veckan fick jag varma ord från honom då min älskade hund gått bort. Sverige och världen har förlorat en av sina verkligt stora naturvetenskapliga forskare. Jag och min hustru tänker på och sörjer med hans familj.

Comments are closed.