Sydvästlänken väntas vara klar för reguljär drift 18/12

Svenska Kraftnät i Lyby, Hörby. Omriktarstationen nertill, ställverket upptill

Från ställverket kan utgående luftledningar anas klockan 2 och klockan 8.

TT har gjort ett reportage om “Sydvästlänken”, som skulle varit klar 2015, se fjolårets post: “Elledning för miljarder”. Det finns i Aftonbladet. Nu planeras reguljär drift den 18 decem-ber enligt projektledare Sverker Ekehage, som inervjuats av TT.

Skåne skulle få 2 x 600 MW norrifrån, vilket var vad som förlorades då kärnkraftverket i Barsebäck stängdes. Länken skulle ha 19 mil jordkabel för 300 kV likström, vilket fordrade en teknik som delvis var ny. Problem har uppstått, som orsakat försening på försening.

I fjolårets post finns en länk till Dalarnas Tidningar, som emellertid inte fungerar längre. Där förklarade anonyma insiders förspelet till skandalen: Upphandlingen. Om jag minns rätt, gick det till så här:

SVK hade anbud från ABB, tidigare ASEA och från franska Alstom, som lagt det lägsta budet. ABB hade erfarenhet från 1954 med likströmskabeln till Gotland. I sen tid hade ABB levererat flera ledningar från vindkraftparker på havet. Växelström i kablar på havsbotten fungerar som transformatorer till det salta vattnet utanför, eftersom detta leder ström. Det ger stora förluster. Därför är det nödvändigt med likströmsledningar. ABB hade levererat sådana med spänningen 320 kV. Sydvästlänken skulle arbeta med 300 kV.

Alstom hade inga liknande referenser, men ville tydligen vara en av “de stora” på området med en prestigefull referensanläggning. Det torde ha varit anledningen till deras låga bud.

För SVK gäller statliga regler för upphandling. Det lägsta budet SKALL antas om inga allvarliga invändningar finns. Inom SVK var diskussionerna heta huruvida en “nybörjare” kunde jämföras med en “erfaren” leverantör. Till slut vann “reglerna”, så att Alstom fick beställningen.

Problem med omriktarstationerna

I ledningens ändar behöver man elektroniska omriktare för att göra växelströmmen till likström och vice versa.

Alstom fick inte omriktarna att fungera och fick ett par år på sig att fixa det. Men de lycka-des inte. Ekonomin måste ha varit katastrofal. Då köpte General Electric verksamheten (om köpet avsåg hela Alstom eller bara en del har jag inte kollat.) GE är ju en av de största (eller kanske allra störst), vilket även gäller vindkraft på havet, där likström är enda alternativet. De behövde kanske också en referensanläggning.

Problem med kabelskarvarna

När omriktarna var fixade och man kunde provköra uppdagades att kabelskarvarna inte höll måttet. Från fabrik kan man inte transportera längre kablar än 300 – 800 meter. Således blir det c:a 250 skarvar per kabel. 2 x 600 MW tyder jag så att man har fyra kablar, d.v.s. 1.000 skarvar.

De skall grävas upp, öppnas och göras om, samt grävas ner igen. Det måste ha tagit ett par år för särskilt utbildad personal. Detta måste nu vara klart, eftersom man sätter ett datum för reguljär drift.

Sex veckors provkörning

TT:s reportage: Snart inleds en sexveckorsperiod då mjukvaran i likriktarstationerna ska genomgå hundratals tester, hittills har de bara testats i fabrik. Sedan är planen en månads provdrift innan allt ska vara klart den 18 december.

Och då skall Sverker Ekehage andas ut. OM det verkligen funkar då. . .

+ – + – + – +

Inkompetenta politiker styr mer än de har kompetens för

Jag ser hela äventyret som ett flagrant exempel på okunniga politikers nonchalans mot kunskap och då särskilt teknisk sakkunskap. När de inte har någon egen kunskap, kan de inte se skillnad på kunniga och okunniga “experter”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Sydvästlänken väntas vara klar för reguljär drift 18/12

  1. Jag har följt detta med Sydvästlänken och det är en stor skandal. ABB hade lägsta budet men en till byggnad skulle till efter anbudet var klart. ABB höjde budet men Alstom sänkte. Nån har alltså läckt uppgifter. Alstom har ingen erfarenhet men ville in på marknaden och tar böterna. Redan år 2012 förutspådde alltså kunnigt folk på ABB dyra förseningar. SVK verkar inte ha nån koll alls. Skarvarna kan vara utan Alstoms ansvar dock, ingen koll på det.
    Det fanns ett långt reportage i en branchtidning men hittar bara det här men det förklarar skandalen tillräckligt bra.
    https://www.vlt.se/artikel/stor-besvikelse-hos-abb

  2. Svenska Kraftnät bör projektera en sjökabel från Norge till södra Sverige

  3. Får inte ihop det riktigt.

    Man säger ju att Sverige har elöverskott i norra Sverige. Var tar det överskottet vägen idag ? Som jag förstår så går det huvudsakligen till Finland.
    Om vi istället kör elen ner till Södra Sverige så borde ju Finland få mindre. Har vi inga avtal med Finland som lovar el-leverans ??

    Tycker det låter som att det finns massor med “fri” el i Norra Sverige som bara väntar på att vi bygger ut överföringskapaciteten. Låter inte rimligt. Eller tappar vi av våra vattenkraftdammar vid sidan av turbinerna ?

  4. Det absolut smartaste had givetvis varit att inte lägga ner kärnkraften i söder! Då hade man sluppit detta spektakel helt och hållet! Men så blir det när korkade politiker och självutnämnda “experter” ska få bestämma…Samma sak med klimathysterin! Varför inte backa ett par steg och föra in lite förnuft och vetande i politiken istället för att lalla med ett extremistparti som MP? Finns massor av pengar att spara för ett Sverige som är i en svår ekonomisk situation!

  5. Postens slutsats hänger i luften. Snarare tycks tvånget att upphandla billigast ha lett till problemen. Kanske kunde kravspecifikationen ha skrivits smartare.

  6. Skarvar är inte att leka med. För många år sedan råkade vi ut för att elektronik i vårt hus för mer än 10.000 kr förstördes på grund av att nolledaren utanför vårt hus var dåligt skarvad. Spänningen i vårt hus varierade upp till över 400 Volt. Försäkringsbolaget ersatte dock skadan till 100%.

Comments are closed.