Danska möllors livslängd

Anholt-offshore-park-wind-turbines2 - Energy Post
Energypost

Figur 1. Vid Anholt i Kattegatt har Siemens levererat 111 turbiner à 3,6 MW som står på 14 m djup

Anläggningen har varit drift sedan 2013.

Renewable Energy Foundation, REF, har nyligen publicerat en rapport av Professor Gordon Hughes, Edinburgh, där han studerat 6.400 danska vindkraftverk. Bl. a. redovisar han tiden till första driftsstopp för olika klasser av vindkraftverk.

Figure 6
REF

Figur 2. Tiden till första driftstopp för olika klasser av turbiner

  • Grön kurva: Landbaserade 0,5 – 1.0 MW.
  • Röd kurva: Landbaserade 1, 0 – 2,0 MW.
  • Blå kurva: Landbaserade > 2,0 MW.
  • Brun kurva: Havsbaserade > 2, 0 MW.

Av de stora havsbaserade turbinerna råkar 80 % ut för driftstopp inom 7 år. På land gäller det 75 % inom 15 år för de stora, 80 % inom 18 år för de små och 70 % inom 25 år för de minsta.

Professor Hughes konstaterar att stoppen leder till ökade kostnader, opex = operating expenses. De vägs ihop med avtagande kapacitet. Effektfaktorn minskar med c:a 3 %/år för turbiner på land och 4,5 %/år för dem på havet. Det betyder att på 12 år minskar effekt-faktorn med storleksordningen 10 procentenheter på land och 20 procentenheter på havet.

Han applicerar sedan de driftkostnader, opex, man haft i UK på de danska vindkraft-parkerna och beräknar att de landbaserade som tagits i drift 2018 får årliga opex = £24 per MWh år 1 och £42 år 12. För de havsbaserade blir siffrorna £41 respektive £125.

Olönsamma efter 12 à 15 år

Om inte marknadspriserna på el blir betydligt högre än idag, blir det olönsamt att underhålla turbinerna efter 12 à 15 år. Det skiljer dramatiskt från investerings-kalkylernas förespeglade livslängd på 25 – 30 år.

Vattenfalls projekt på Kriegers Flak

Professor Hughes har studerat några projekt mer i detalj, bl. a. Vattenfalls projekt på Kriegers Flak söder om Trelleborg. Jag antar att det avser vad som byggs på den danska delen av grundet:

Det har alla elementen i en finansiell katastrof – det är oklart om Vattenfall förstår vad de håller på med. Implicit har de gjort en enormt spekulativ satsning på marknadspriset på el i Tyskland under perioden 2033 och framåt, d.v.s. efter utgången av det ursprungliga elprisavtalet, PPA, power purchase agreement.

El-priset för kostnadstäckning är 75-85 € per MWh exklusive överföringsavgifter, medan det faktiska PPA-priset är 50 € per MWh. För att återhämta de förluster som uppstår initialt och kompensera för den förväntade nedgången i den genomsnittliga effektfaktorn måste marknadspriset i Tyskland bli ungefär 6 gånger genomsnittspriset under de senaste 12 månaderna i reala termer – motsvarande cirka 130 € per MWh i 2018 års priser. Detta är mycket högre än vad nuvarande planer för att höja koldioxidskatten skulle innebära.

Katastrofal förlust för Vattenfall

Professor Hughes förutser således att Vattenfall gör en katastrofal förlust på sin vindkraft-park på den danska delen av Kriegers Flak. Den omfattar 72 möllor och tas i drift under 2021. På Sveriges del av grundet planerar Vattenfall 128 möllor för att tas i drift 2026 eller 2027. Dock kan större möllor med en höjd av upp till 280 meter väljas, så att antalet minskas till c:a 50.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Danska möllors livslängd

  1. Follow the money and privately estimate how much has gone to bribes. Just maybe that things will be looking a bit different then.

  2. Det enda sättet att få massiva vindkraftssatsningar lönsamma är om de kan sälja el på fast pris.
    Idag blåser det bra och löpande pris på el är lågt, 3,52 EUR /MWh.
    Möjligen kan vi tjäna på exporten -där Litauen betalar 50 EUR/MWh.

    När kommer någon med ett pris som inkluderar leveranssäkerheten, dvs backup ingår?

  3. Vindkraftverken verkar inte vara hållbara trots alla hållbarhetskonsulter 🙂

Comments are closed.