Elbalans: Smarta elmätare

Energimyndigheten

Figur 1. Med smarta elmätare kan strömmen stängas av

SCB har i dagarna släppt sin elstatistik för 2019 och Vattenfall har redovisat sina siffror för Ringhals:

Figur 2. Elbalansen 2019: Produktion upptill, konsumtion nertill

I förhållande till tidigare redovisningar har man nu även tagit med Solkraften.

Ringhals 1+2s andel är den som redovisas av Vattenfall och är uppdelad på R1 med 6,7 och R2 med 5,1 TWh. Att R2s effekt nu är lägre än tidigare år beror på att nedstängningen börjar tidigare än avstängningsdatum. Det är en långsam nedtrappning av effekten. När man läser statistiken skall man hålla i huvudet att vindkraften har ”förkörsrätt”.

Exporten har visserligen ökat i förhållande till 2018 som då var redovisad till 29,425 TWh. Det hjälper inte Sverige att exporten ökar då vi hela tiden har en import. Så länge Sverige behöver importera finns stor risk för partiell nedsläckning av elen när vindkraften står stilla eller nästan stilla. Man får då också hoppas att det finns någon som kan exportera.

Det är så att man börjar undra om Regeringen, (o)ansvariga ministrar och (o)sakkunniga myndigheter missade matte-lektionerna i skolan. De verkar i alla fall inte ha förmågan att tillgodogöra sig SCBs elstatistik och dra verklighetsförankrade slutsatser av den.

Ökad belastning på elnätet

Figur 3. Den el som kommer att saknas och behöver komma till

Detta skall jämföras med Sveriges hela elproduktion 2019 som var ca 174,7 TWh, inkl. Ringhals 1+2s del på 11,8 TWh = ”netto” 162,9 TWh.

Elbilar

För dessa har jag utgått ifrån att redovisad bränsleförbrukning skall ersättas med el, då Sverige som mål skall vara helt ”fossilfritt”.

Hänsyn har tagits till bilarnas verkningsgrad, att elen måste ”transporteras”, laddningsförluster, elmotorns verkningsgrad, värme och AC i bilarna, etc. Med värme i bilarna reduceras den körbara sträckan med 41 % vid måttliga -6,7°C (20°F) enligt en undersökning av AAA (American Automobil Association).

Det blir grovt räknat hela Sveriges kvarvarande kärnkraftsproduktion som går till el-bilar.

Bränsleförbrukningen baseras på normen WLTP, Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure, som körs i testbänk och gäller för typgodkännande enligt EU:s direktiv. Man skall tänka på att WLTP redovisningarna bl.a. inte tar hänsyn till värme- och AC- behoven.

Serverhallar

Dessa skall strömförsörjas:

  • Facebook 1 st
  • Amazon 1 st
  • Google 1 st
  • Microsoft 3 st

De flesta placerade i norr utom 1 st Microsoft i Staffanstorp.

De tar 300 – 500 MW och körs kontinuerligt hela året om. Om man utgår från 400 MW blir det på årsbasis ca 3,5 TWh/st.

Svenska Kraftnät har redan bifallit ansökningar på 1.322 MW eller på årsbasis ca 11,6 TWh. Det finns ansökningar på ytterligare 2.015 MW eller på årsbasis 17,7 TWh. Det blir då totalt 29,3 TWh.

Den enda ökning av kapaciteten att producera el som planeras avser vindkraft. Varifrån strömmen skall komma då det inte blåser är inte klarlagt.

Smarta elmätare

Fr.o.m. den 1 januari 2025 gäller nya krav:

  • Användarna skall kunna styra sin elanvändning
  • De skall kunna ta del av sina mätvärdesuppgifter
  • Förbrukningen skall mätas per timme
  • Uppdateras på distans
  • Fjärrmanövreras, så att elen kan kopplas till och från på distans.

Man frågar sig vem det är smart för. Tänk så enkelt att kunna välja ”lämpliga offer” som skall kopplas bort, när elproduktionen inte räcker till. Som planeringen ser ut idag kommer den inte att räcka till alla timmar på året.

Om man inte gillar utvecklingen kan man:

  1. Vid nästa val visa sitt missnöje med utvecklingen.
  2. Delvis rädda situationen på kortare och längre sikt – se en kommande post om “självförsörjning”.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Elbalans: Smarta elmätare

  1. Det finns ett romantisk skimmer runt missväxt, svält, barnadödlighet och tuberkulos. Åtminstone kan man få för sig att MP tycker det. Varför skulle de annars vilja vrida samhället bakåt till 1850-talet?

    Själv undrar jag när koldioxidfobin ska upphöra. Det ökade koncentrationen av CO2 är bara positiv. Utan den skulle det vara svårt att odla mat till jordens alla människor. Att CO2 skulle bidra till den marginella ökningen av jordens medeltemperatur är rent nys och motsägs att en majoritet av ökningen härrör sig från tiden före 1930.

  2. Bra med smarta elmätare!
    Då kan de som köper vindel kopplas bort när det inte blåser.

    Utmärkt sammanställning som leder till eftertanke.
    Vi måste få dessa grafer för att förstå hur komplicerad verkligheten är.

  3. Bra redovisning av hela vansinnet orkestrerat av en regering som “kollektivt lider av svårartad dyskalkuli.” Den dysfunktionen omfattar de flesta av regeringens ansvarsområden.

  4. Tabellen ger ett tillskottsbehov om 158,8 TWh. Lägger vi till ‘diffen’
    till beviljade ansökningar för serverhallar landar vi i 166,6 TWh. På sikt skall enl. den nuvarande energipolitiken även kvarvarande kärnkraftverk ersättas. Det blir ett totalbehov om 219,1 TWh.
    Jag räknar vidare från denna siffra. Ponera att behovet ska täckas av nya vindmöllor. Ett 5MW ‘stålträd’ ger per år med 25% praktiskt utnyttjande över tid 0.01095 TWh per år. Sammanlagt behövs då 20.000 sådana. Den tyske forskaren Vahrenholt har beräknat ett utrymmesbehov om 1 km^2 per verk. Det blir ett ytbehov om 20.000 km^2. Det motsvarar Skåne+Halland+Blekinge plus lite till.
    Vem vill ha detta? Inte det svenska folket i allmänhet!
    Praktiskt borde därför det röra sig om havsbaserade verk.
    Ekonomiskt: Vattenfall har kastat 9 miljarder SEK i havet för 100 möllor om totalt 300 MW i installerad effekt, i projektet Thanet Offshore Wind Farm utanför Kents kust. Om vi utgår från detta blir installationsutgiften,
    219,1×10^6 MWh/300MW×0,25×8750h, multiplicerat med 9 miljarder SEK. Det blir lite drygt 3000 miljarder SEK. Sveriges BNP år 2019 var 5021 miljarder SEK.
    Således ett komplett vansinne, befarar att den svenska regeringen kollektivt lider av svårartad dyskalkuli.
    Till yttermera visso skall de svenska skattebetalarna stå för den för serverhallar befriade energiskatten samt kostnadssubvention sammanlagt om 98 öre per KWh plus moms (1,25 SEK).Det bli en årlig kostnad om: 29,3×10^6×1,25×10^3=36,6 miljarder SEK. Det kompletterande priset för skattebetalare är stor elbrist.
    Kan vi ha den nuvarande regeringen kvar, ens en sekund till?

  5. Smarta elmätare behövs för att anpassa efterfrågan till den väderberoende elproduktionen. Fjärrmanövrering så att elen kan kopplas till och från på distans är det smarta i de grönas värld.

Comments are closed.