Sydvästlänken försenad för 20:e gången till 31:e mars

SVK

Sydvästlänken skulle försäkra Skåne om ström från Norrland

I dagens HD/Sydsvenskan refereras ett pressmeddelande från Svenska Kraftnät med beskedet att tester visar godkänd överföring av effekt och stabilitet i nätet. Men mjukvaran måste uppdateras för att möta “onormala driftsituationer”. Nytt datum för länkens uppstart på riktigt blir 31/3 2021. Den skulle varit klar 2015 !

Det är 20:e förseningen !

Sedan Ringhals reaktorer 1 och 2 stängts vid årsskiftet behöver Skåne länken i synnerhet då det inte blåser. Fungerar den inte blir strömavbrott närmast oundvikliga.

Det behandlas i flera poster:

Anders Ygeman säger:

Det är dags för en genomgripande granskning av Sydvästlänken, så att vi får veta vilka grundläggande fel som gjorts, för att undvika att göra liknande misstag i framtiden.

Han “vet inte” vem som skall göra den, men hoppas att en utredning är klar om “sex, nio månader”.

Men så länge behöver han inte vänta. Han behöver bara titta sig i spegeln !

Med okunniga politiker vid styret istället för erfarna tekniker, kan det bara gå galet. Det blir desto mer självklart, när han låter verklighetsfrämmande extremister från ett stolleparti påverka beslutsfattandet.

Men förstås, det är ju inte just Ygemans ansvar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Sydvästlänken försenad för 20:e gången till 31:e mars

  1. Man lägger ner miljarder för att kunna överföra elkraft. Om dessa miljarder istället satsades på elproduktion, förslagsvis Gen IV-kärnkraft, skulle finansieringen vara en god bit på väg. Om man bygger dessa reaktorer i närheten av större tätorter får man fjärrvärme på köpet.

  2. Ynkeman måste vara en av Sveriges mest obildade och inkompetenta ministrar någonsin! Löfven som själv vill “glänsa” plockar därför in dessa oduglingar så att han själv framstår i bättre dager.

  3. Frågan är om det räcker med att uppdatera mjukvaran. Finns det inte ström så spelar inte mjukvaran någon roll.
    Det enda mjukvaran kan göra är att koppla bort “förbrukare”. Det kanske är det de menar ?

  4. Sen när LKAB ska tillverka fossilfri järnsvamp och kommer att behöva 30 % av Sveriges nuvarande el-produktion, då kan det inte bli mycket över att skicka söderut. Det är förstås ännu fler vindsnurror som ska lösa problemet. Eller kanske de ”smarta el-näten”?

  5. Snöstorm på Madeira igår, Minusgrader och snö i Nya Zealand idag! är något av detta vanligt. samtidigt skriver svttext att det blir extremhetta i australien i helgen? (de har så svårt att hitta värme nu för tiden så de skriver innan det inträffat, så återstår att se men det kommer säkerligen inte överträffa alla tiders rekordhetta i aussi från 1896 drygt 53 C°)

Comments are closed.