“Smarta” elmätare ‒ Svarte Petter och självförsörjning

Figur 1. Bensindriven elgenerator, enfas, toppeffekt 3,1 kW och kontinuerligt 2,8 kW

LxBxH = c:a 56 x 43 x 46 cm exklusive handtaget, vikt ca 37 kg

Vi blir snart påtvingade “smarta” elmätare med många smarta funktioner, som gör det möjligt att utnyttja billigare elpriser på nätterna och mycket annat, se posten “Elbalans”. Det väsentligaste är dock elbolagets möjlighet att stänga av leveransen för enskilda abonnenter. Då Skåne får elbrist med stor sannolikhet, måste vi “småfolk” räkna med att bli avstängda då och då. Ingvar Åkessson har tagit den risken på allvar:

+ – + – + – +

Om man inte vill sitta med ”Svarte Petter” d.v.s. vara utan el ibland, får man fixa självförsörjning. Det har jag och min bror gjort:

Då våra förutsättningar ser olika ut har också lösningarna blivit olika.

Båda anläggningarna är tagna i drift och har provkörts. De ger en ström med sinusvåg, vilket är en förutsättning för att kunna användas även till elektronik, som ingår i många ”hushållsapparater”.

Då el-mängden för min del är begränsad innebär det för tillfället anpassad användning. Min bror har valt ett större aggregat och kan därför nära nog ”leva som vanligt”.

Vi har båda valt bensindrivna el-generatorer, då våra bilar är bensindrivna. Blir bensin över efter säsongen kan den användas till bilarna och ny tankas inför nästa säsong.

Elgeneratorn måste stå utomhus med avpassat avstånd till byggnad. Den måste ha egen jordning som är skild från nätbolagets.

Figur 2. Så här ser min jordning för aggregatet ut, med spett

Min bror har mer tur för hans elskåp har redan en egen jordning, som är skild från nätbolagets.

Mina förutsättningar

Äldre hus med c:a 115 år ”på nacken”, men fullt modernt.

Värmesystemet är med luft/luft värmepumpar och back-up eldriven pelletskamin. Denna har möjligheter att själv hålla värmen i huset på 21/22°C även om utetemperaturen sjunker under -20°C. Då blir naturligtvis fördelningen inte optimal, så det gäller att ha öppna innerdörrar.

Figur 3. Driftsättningen. Strömmen ut: 239 V och 50 Hz

Generator:

  • 1-fas med kontinuerlig effekt på 2800 W
  • 1-cylindrig motor
  • Manuell start med snöre
  • 2 st 16 A uttag, 1 st till huset, 1 st till garage/uthus. Egen jordanslutning,

Inkommande reserv-el till huset

Huset har försetts med ett nytt separat 1-fas nät.

Figur 4. Mätning och fördelning av inkommande reserv-el

Uppifrån räknat:

  • Mätare för växelvis antalet kWh och momentan förbrukning i W.
  • Omkopplare, så köksbelysningen samt utebelysningen med sin rörelsevakt och ljuskännare kan användas. På så vis blir även gårdsentrén upplyst vid behov.
  • Uttag för två vanliga stick-kontakter.

Över mätaren finns den vidare el-dragning i huset, som är utförd så att ett nytt el-uttag sitter bredvid befintligt. Enkel omkoppling sker genom att stickkontakten flyttas över. Alternativt omkoppling lika bilden.

Reserv-värmen i mitt hus

Figur 5. Arrangemang för reserv-värmen

Från höger ses:

  • Del av pelletskaminen med inbyggt förråd och fläktdriven lufttillförsel till förbränningen samt fläkt för utmatning av värmen.
  • El-uttagen från vanliga nätet resp. eget nät via generator.
  • Batteri-back-up-enheten som innehåller blybatteri på ca 100 Ah med batteriladdare, inbyggt.
  • Strömomvandlare 12 V – 230 V på max. 500 W kontinuerlig effekt med sinusström.

Enheten kan strömförsörja kaminen i 8 – 10 timmar utan yttre ström.

Kaminen

Figur 6. Kaminen tar c:a 420 W vid start och c:a 80 W under drift

Kaminen startar och stoppar själv via signal från en handenhet utifrån inställd rumstemperatur. Den väljer själv effekten i 5 steg.

Övriga förbrukare att ta hänsyn till

  • Belysning i kök 36 W (lysrör)
  • Utebelysning 15 W (LED)
  • Belysningar vardagsrum 0,4 – 90 W (dimbar LED)
  • Kyl/frys 215 W
  • Kokplattor separata 750 + 1.500 W
  • Varmlufts bänkugn separat 1.380 W
  • Mikro 900 W – belastar nätet med 1.670 W
  • Diskmaskin 2.100 W
  • Tvättmaskin 2.100 W
  • Torktumlare 2.020 W
  • Fiberbox och router c:a 35 W
  • Radio 35 W
  • TV med boxar etc. c:a 500 W
  • Laddare dator ca 345 W
  • Varmvattenberedare 1-fas, 1.000 W
  • Kaffekokare 1.400 W
  • Frys i uthus 205 W
  • Avfuktare garage 400 W
  • Avfuktare uthus 220 W
  • Värme uthus 600 W  

Systemet är sådant att jag vid senare tillfälle, om/när avbrotten blir långa och många, kan komplettera med ytterligare en el-generator enbart för garage/uthus samt kompletteringsvärme till garaget (för frostfritt).

Dessutom skall jag kolla och prova det gasoldrivna campingköket med en platta.

Mins brors förutsättningar

Nytt hus med frånluftsvärmepump som har tillsatsvärme vid behov via el-patron på 6 kW.

Figur 7. Generator 3-fas 400 V med effekten på 12,8 kW

LxBxH = c:a 95 x 65 x 68 cm, vikt c:a 168 kg, 2-cylindrig motor med batteristart.

Inkoppling och omkoppling

Figur 8. Kontakt för inkoppling och omkopplare

Enkel inkoppling och omkoppling till reservkraft. Husets vanliga utrustning kan användas.

Bilderna visar:

  • Anslutningskontakt på huset till vilken kabeln från generatorn skall anslutas.
  • Omkopplare i elskåpet 0-Nät-Reserv (denna text döljs under vredet.

Rör inte min el ! !

Kan det samhälle kallas “civiliserat” som går från ett elsystem med beprövad hundraårig tillförlitlighet till ett med effektbrist, som med största sannolikhet betyder att vi behöver ha reservaggregat för att inte hamna “på pottan”.

Ingvar Åkesson

+ – + + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on ““Smarta” elmätare ‒ Svarte Petter och självförsörjning

  1. Om man vill jämna ut toppbelastningen så är smarta elmätare bra. Om elnätbolaget försöker stänga av elleveransen med hjälp av dem så får vi väl ta till civil olydnad. Vi kopplar helt enkelt förbi elmätaren.

  2. Med samma krav som för Spanien hade det säkerligen inte varit så roligt för Energibolagen att ”jamsa med” Regeringen och stödhjulspartierna. Det hade medfört djupa hål i kassan och kanske konkurs för verksamheten. Intresset att säkerställa el-leveranserna hade då säkerligen varit mycket högre.

    Även om det skulle bli uppror och revolution tar det kanske ända 20 – 40 år innan det som raserats åter helt eller delvis har kompletterats, reparerats eller ersatts.

    Konsekvenserna kan bli dyrbara och omfattande om avstängningsperioden blir längre, såsom kalla vinterdagar med en längre tids stillastående eller nästa stillastående vindkraft. Det finns då inte heller någon möjlighet att importera el. Alla som vi kan ha elutbyte med behöver då importera.
    Många nyare hus med vattenburen värme och i synnerhet de med vattenburen golvvärme, riskerar att få sönderfrusna ledningar, som totalt förstör huset när det åter tinar.
    Det hjälper inte att man har fjärrvärme. Värmeverket har kanske reservel så de kan köra verket och distribuera värmen. I varje fastighet finns en ”undercentral” med pumpar och styrutrustningar som måste strömförsörjas, vilket sker från den egna el-centralen i huset. Så ingen egen säkerställd el = ingen värme.
    Alla pellets-, gas- , oljepannor, etc., inkl. distributionspumpar är också beroende av el för sin drift.

    Med de planer som finns kommer all el som produceras i norr (område 1+2) att behövas där. Det kommer inte att räcka till på sikt, när alla ”gröna planer” gått i lås, d.v.s. genomförts fullt ut. Då behöver även de ”importera”. Lägg till detta den kommande nya ”Lilla Istiden”, så bir katastrofen fullbordad. Helst skall kärnkraften då också vara avvecklad så det blir ”riktigt grönt”.

    En renässans väntar för vedeldade spisar typ AGA eller likvärdiga. Gärna kompletterade med en utliggare så något extra utrymme får del av värmen.

    Det kommer att gå till historien som tiden då “Lööfvén” säkerställde elbristen och Sverige gick från I-land till U-land.

    Så var och en bör redan nu ”se om sitt hus” för att inte sitta med “Svarte Petter”.

  3. På landet är vi nio fastigheter som delar på ett gemensamt minireningsverk. Det blir mycket billigare än om kommunen skulle skött det.

    Man slås av tanken på en gemensam dieseldriven elgenerator med ackumulatorreserv. Kylvattnet kan användas för uppvärmning. Kostnaden för driften skulle bli mycket lägre än dagens el.

    Är vi, precis som i Australien, på väg mot en landsbygd “off grid” förlitande sig på individuella dieselgeneratorer?

  4. Med väderberoende elproduktion behövs smarta elmätare som kan koppla bort abonnenter för att anpassa efterfrågan till tillgången. I det gröna samhället blir det ofta mörkt inne när solen gått ner. Risken för kall mat blir överhängande om vi inte har sprit- eller gasolkök. Men strålande tider för den väderberoende vindkraften och solelen.

  5. Funderar på om det är lagligt att koppla bort strömmen,om man kan stämma elbolaget om det händer.Har ju ett avtal med dom att dom skall leverera elen till mig,eller om det räknas som force major dvs ,ej förutsägbar händelse.

  6. Vi som bor i lägenhet och inte har tillgång till någon sommarstuga är således strandsatta. Blir detta med elavbrott vanliga inslag i våra liv torde opinionen vända mycket snabbt till nackdel för sittande regering och de som proklamerar “förnybart”.

    Denna omställning från billig och pålitlig elförsörjning som kärnkraft+vattenkraft är fullständigt vettlöst. Swebbtv intervjuar en pensionerad professor, Per Fahlén angående vansinnet med vindkraften (länk nedan). Resultatet kommer att bli, precis som i Tyskland, Danmark och Australien betydligt högre elpriser än idag till följd av denna tossiga energipolitik.

    När Sverige byggde ut vattenkraften och Vattenfall gick i bräschen för att ge oss billiga och säkra elleveranser och sedermera kompletterad med kärnkraft så har våra industrier och allmänhet kunnat leva ett bra liv och industrin haft goda förutsättningar att konkurrera på världsmarknaden.

    Nu saboterar dock våra folkvalda hela den av våra förfäder uppbyggda infrastruktur till förfång för kommande generationer. Den fixa idé som allt bygger på är en obevisad teori om människans bidrag till den globala uppvärmningen genom förbränning av kolbaserade bränslen.

    Vår elförsörjning har med hjälp av kärnkraft och vattenkraft varit fri från Co2 utsläpp och ändå ska kärnkraften avvecklas till förmån för intermittent och svindyr kraftproduktion. Det verkar som att även vattenkraften kommer att betraktas som ohållbar enligt förslag som ligger på EU:s bord.

    Denna slakt på vår gemensamma säkra energiförsörjning är ett svek mot hela Sveriges befolkning och företag, som inte bara kommer att ge högre eltaxor utan även en ökad arbetslöshet. Lägg till ökade skatter på bilbränsle uppvärmning av våra bostäder så är utarmningen och fattigdomen inte långt bort.

    Våra folkvalda måste ta sig i akt och verkligen göra en grundlig analys av vad denna omställning kommer att få för konsekvenser. Vår elförsörjning ÄR redan Co2 neutral så varför denna omställning?

  7. Vi bor i ett civilicerat land, Spanien. Här bestraffas de elleverantörer som inte sköter sig. De har rätt att göra planerade elavbrott, som måste meddelas i dagspressen och via anslag. Det brukar inträffa i samband med att elnätet förstärks. Vid ett oplanerat avbrott tvingas elleverantören ersätta konsumenten för varje minut som strömmen är borta.
    Vi har också “smarta elmätare”. Det skulle bli mycket dyrt om ett elbolaget kopplade bort en abonnent . Varje minut räknas!

Comments are closed.