Island kallast sedan 2013

Morgunblaðið

Den 2/12 varnade Morgonbladet för kallaste vädret sedan 2013

Här några utdrag ur dess artikel:

De närmaste dagarna ser ut som att bli de kallaste på sydvästra delen av landet sedan 2013. Energibolagen (fjärrvärmen) gått ut med en varning till allmänheten att spara varmvattnet så att det räcker till alla för uppvärmning. Det kan bli så mycket som 18 minusgrader under helgen i hela landet.

(På Island får man den termiska värmen från den vulkaniska underjorden.)

Enligt väderprognosernas kyla kan man räkna med att det är på gränsen att fjärrvärmen kommer att räcka till, då 90% av allt termiskt vatten används till uppvärmning. Folket uppmanas att:

  • Stänga fönster.
  • Öppna inte ytterdörrar för länge.
  • Fyll inte pooler.
  • Ställ in element så att de är varma upptill och kalla nedtill.
  • Undvik att skärma av dem med gardiner eller möbler.
  • Reducera trycket i system för snösmältning.

Man skall ha i åtanke att de kalla dagar som varit, har det inte varit någon nämnvärd vind, men nu säger prognoserna att det kommer att blåsa, vilket gör att kylfaktorn ökar.

Husbyggandet har varit omfattande och fjärrvärmen har också byggts ut, men inte i samma takt. Normalt har förbrukningen ökat 1,5 % – 4 % per år, men i år, då det blivit lite kallare, har ökningen av förbrukningen varit 11% större än förra året.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Island kallast sedan 2013

  1. SVT och andra media i Sverige har ju koncentrerat sig på temperaturhöjningar, så detta väderberoende tillstånd ryms ju inte i deras agenda. För väderberoende är ju detta helt klart, men om det hade varit en temperaturhöjning i samma område så hade det naturligtvis kommit med i nyhetsrapporteringen.

  2. Gissar att de knappast har biobränsle som backup.
    Förvånande att Island med sin närhet till det öppna havet kan kylas så speciellt när det blåser. Men de har ett högtryck i väster och nordliga kalla vindar.
    Här kan man följa vädret även med kamror: https://www.windy.com/?64.149,-23.588,8,i:pressure

Comments are closed.