P. Ridd i Högsta Domstolen

Peter Ridd processar för yttrandefriheten och behöver vårt stöd

I posten Juridisk milstolpe finns en beskrivning av konflikten mellan Ridd och the James Cook University, JCU. Han hade vågat avslöja att några kollegor spred falska uppgifter om the Great Barrier Reef. Det mådde inte alls så dåligt som de påstått.

Han blev avskedad, stämde universitetet och fick rätt i lägsta instans, det som posten meddelar. Emellertid överklagade JCU till motsvarigheten till vår hovrätt, där de vann. Med motiveringar som verkar ytterligt krystade. Vinsten innebär att “etablissemanget” håller ihop mot självständiga medborgare.

Ridd har sedan överklagat till Högsta Domstolen, som liksom i Sverige inte tar upp andra än prejudicerande fall. Den 29/10 meddelade HD att de beslutat om en hearing för att ta beslut om att ta upp målet. Det beräknas till februari nästa år. Det är ett litet steg fram, men inte avgörande.

(2020-12-17 Hearingen i HD är satt till den 11/2.)

Målet är internationellt uppmärksammat. Det handlar om grundläggande yttrandefrihet. Dess betydelse ligger bl.a. i den internationella uppslutning, som stöder honom. Det är en fingervisning om vad även en svensk domstol kan råka ut för och får förhoppningsvis en viss profylaktisk effekt, om något liknande händer här.

För fortsatt kamp behöver han ekonomiskt stöd. Det går åt många advokat-timmar i ett HD-mål. På era vägnar har jag sänt en liten summa:

Du kan sända något också om du går till denna länk. Alternativt kan du swisha till mig på 0707730756 och märka med “Ridd”, så vidarebefordrar jag.

Den avgörande skillnaden mellan “fascism” i alla dess avarter och “demokrati” är just verklig yttrandefrihet.

Skicka en summa !

+ – + – + – +

Snabb reaktion:

Hjärtligt tack till herrarna Sandin, Byström, Graf och Jakobsson, som satsade SEK 1.300:-

+ – + – + – +

Överraskande generositet

Det kom in hela 31.700 kronor sedan förra gången:

Mycket hjärtligt tack till Björn, Lars, Petra, Berndt, Sven, Roger, Göran och Conny.

+ – + – + – +

Donation 2020-12-20 SEK 1.650.

Mycket hjärtligt tack till Susanne, Roger, Håkan, Jonas och Rutger.

(Jag har inte fått något kvitto som de ovan, vilket endera beror på att svenska banker är stängda på söndagen eller möjligen beror på att jag minskat avgiften till organisatören “GoFundMe” från 15 % till 5 %.)

+ – + – + – +

Donation 2020-12-24 SEK 1.500.

Mycket hjärtligt tack till Anders W, Pontus, Berndt, Anders N, Gunnar, Jan-Olof och Göran.

De 1.650 från den 20:e gick tydligen inte fram, så jag slog ihop den med dagens bidrag och hoppas att min dåvarande signering inte skall ge någon debitering.

+ – + – + – +

Donation 2021-01-06 SEK 500.

Mycket hjärtligt tack till Krister, Jörgen och Sven E.

+ – + – + – +

Donation 2021-01-20 SEK 500:-.

Mycket hjärtligt tack till “Anonym”.

(Jag har försökt betala detta flera gånger, men signeringen har avbrutits med “Tekniskt fel”. Nu äntligen lyckades det.)

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “P. Ridd i Högsta Domstolen

  1. Det kan vara så att ditt kort har spärr för vissa regioner. Australien ligger ju så långt borta att du inte köper något där.

    Stulna kort används ofta utomlands. Banken erbjuder spärr för att skydda dig.

    Du kan swisha, så vidarebefordra jag.

  2. Försöker att skänka pengar direkt med mitt kort men betalningen tas inte emot.
    Efter att fyllt i alla fälten och trycker på donera så öppnas en bar som rör sig från vänster till höger men några pengar förs inte över.
    Är det någon mera som “drabbats” av detta?
    Har Handelsbankens Mastercard.

  3. Jag har inte SWIFT. Går det bra att skicka ”några lappar” via Länsförsäkringar 9023 9467711, kontobeteckning “Peter Ridd”?

Comments are closed.