Vilka effekter får LKAB:s investeringar på vår el ?

2021-01-12 Piteå-Tidningen

Vilka effekter får LKAB:s investeringar på norra Sveriges elenergiförsörjning?

LKAB behöver kapital för att hitta nya gruvfyndigheter i Malmfälten. En anledning till att få nytt investeringskapital är att utöver dessa investeringar locka politiker att stödja investeringarna med nya ”gröna” tekniker att göra stål utan kol.

LKAB har redan tillsammans med SSAB och Vattenfall satsat i HYBRIT projektet. Se Klimatupplysningen – Minskar HYBRIT utsläppen av koldioxid?

LKAB:s planer

LKAB har nu förutom planer för att bygga ut den framtida gruvbrytningen även planer för att producera pellets och järnsvamp utan kol. Detta innebär att i all pelletsproduktion kommer bränslet att ersättas med elektriska plasmabrännare alternativt vätgas, varefter vidareförädling till järnsvamp sker med vätgas.

Elenergiförsörjning

Enligt LKAB krävs ett elenergibehov av ca 55 TWh motsvarande ett effektbehov av 6280 MW motsvarande märkeffekten i ett antal kärnkraftverk, ca 7400 MW eller ca 8400 vindkraftverk med medeleffekten 3 MW. De 3 kärnkraftverken i Forsmark har tillsammans märkeffekten 3300 MW och producerar ca 25 TWh per år.

Vattenkraftverken i Norrbotten producerar ca 4500 MW eleffekt, ca 15.2 TWh elenergi. Vattenkraftverken i Västerbotten producerar ca 3100 MW eleffekt, ca 12.7 TWh elenergi.

Vattenkraftverken i Norr- och Västerbotten används som reglerkraft av elenergibehovet för de ca 720 vindkraftverken i Norr- och Västerbotten. De intermittenta effektregleringarna orsakade av vindkraftverken har ökat slitaget på turbinerna i vattenkraftanläggningarna. Med ökat antal vindkraftverk kommer slitaget ytterligare att ökas.

Vad händer då det inte blåser? För att kunna producera behövs ”backup” effekt. Denna ”backup” effekt kan inte tas från vattenkraftverken då dessa behövs för andra företag och medborgare i norra Sverige.

Med tanke på den negativa inverkan på miljö och djurliv bör utbyggnad av vindkraft istället minskas i norra Sverige.

Utsläpp av koldioxid

LKAB säger att de kommer att minska utsläppen av koldioxid med ca 35 000 kton per år när investeringarna är genomförda. Världens utsläpp av koldioxid från ståltillverkningen är ca 3 400 000 kton. LKAB:s satsning av 400 miljarder kr ger ett minskat utsläpp av koldioxid med ca 1 hundradel.

Konsekvensanalys

En stor del av investeringen kommer att finnas med i de budgetar som S och MP kommer att lägga i de ”gröna” klimatförändringarna.

Har verkligen LKAB och politikerna gjort någon konsekvensanalys av hur energiförsörj-ningen i norra Sverige ska kunna ske med LKAB:s investeringar?

Staffan Granström

Klimatrealist

+ – + – + – +

Tekniskt och ekonomiskt vanvett

Planerna förutsätter att intermittent vindkraft skall användas för att producera vätgas genom elektrolys. Detta är en kapitaltung verksamhet med få anställda, som därför behöver köras kontinuerligt. Den kan inte acceptera intermittent tillgång på el. Gasen skall sedan lagras och transporteras till produktionen av järnsvamp. Rent tekniskt ger dessa processer stora förluster, så att man bara kan få ut storleksordningen 10 – 20 % av den energi, som elektrolysen brukar.

Väte är dessutom “besvärligt”. Gasen kryper igenom vanligt stål. Den är explosiv. Den fordrar kylning till minus 263 grader för att kunna förvaras. All hantering kräver utrustning av särskilda material och särskilda arrangemang för att eliminera risken för explosion. Det blir dyrt.

LKAB fordrar 55 TWh utöver vad som finns idag. Det är ungefär en tredjedel av Sveriges hela elproduktion för närvarande. Det kräver två nya kärnkraftverk av den kapacitet Forsmark har. De måste naturligtvis tas med i kalkylen !

Planerna ger en fullständigt orimlig ekonomi.

Vilket personligt ansvar har styrelsens ledamöter ?

Sveriges grundlag utgår från att “vem-som-helst” skall kunna bli politiker. Dessa förutsätts därför vara utan sakkunskap i de flesta frågor. I konsekvens därmed kan de inte ställas till personligt ansvar för korkade beslut annat än i allmänna val.

Men det gäller inte för styrelseledamöter. Driver de sitt företag till stora förluster mot bättre vetande, blir de personligen skyldiga till skadestånd såvitt jag förstått.

Koldioxiden har visat sig välgörande

En vacker vinterdag blir det så kallt att strömmen inte räcker till alla. Då blir det uppenbart att faran med utsläpp av koldioxid varit en ren inbillning. Den höjda halten av koldioxid i luften har istället varit välgörande för hela mänskligheten. Då faller alla motiv för att göra stål med väte.

Sedan kommer man att fråga vilka ledamöter som i protokollen reserverat sig mot de vanvettiga besluten. . .

S. Å.

+ – + – + – +

2021-01-12 NSD, Norrländska Socialdemokraten

Vilka effekter får LKAB:s investeringar?

+ – + – + – +

2021-01-19 Norrbottens Kuriren

Vad händer med elförsörjningen?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Vilka effekter får LKAB:s investeringar på vår el ?

  1. “vi måste nog gå ut på gator och torg för att framföra budskapet:
    Nu får det vara nog med trams om koldioxid – vi behöver fossilfri kärnkraft för att kunna leva vidare med uppnådd levnadsstandard,”
    Ett nyårslöfte som heter duga! Visst började vi lite smått innan pandemin, men nu kan vi, måste vi, använda tiden till att organisera oss i stor skala och planera för den dagen då vi kan göra oss synliga – och därmed oomkullrunkeliga – över hela Sverige.

  2. Ja, voine voine, vi måste nog gå ut på gator och torg för att framföra budskapet:
    Nu får det vara nog med trams om koldioxid – vi behöver fossilfri kärnkraft för att kunna leva vidare med uppnådd levnadsstandard, BASTA!

  3. Det är många som kan förklara hur vanvettigt det är. MEN de som skulle behöva lyssna vägrar att ens komma i närheten av “förnekare”. De tycks vara rädda att “bli smittade” av insikten om bluffen.

    Vårt problem är inte att skriva upplysande texter. Vårt problem är att få folk att stanna upp, läsa och tänka efter. Vi kämpar inte mot okunnighet. Vi kämpar mot religiösa trossatser bland samhällets “goda” medborgare.

  4. Ja du Sture, du har så rätt så…..
    Om hybritprojektet blir av så vill jag inte vara den som som kommer att bidra annat än via skatten förståss (tyvärr). Snacka om HÅL I HUV’ET hos de som hejar på i detta vansinne. Varför kan ingen nu levande, i tekniken insatt person förklara för politiker och energi-vd:ar, varför detta är en UTOPI??

Comments are closed.