DMI har jokket i spinaten

WUWT

Figur 1. Havets stigning har varit relativt konstant 1900 – 2018

Ingen långsiktig acceleration kan märkas enligt Thomas Frederikse vid Delft University of Technology, som studerat data från mätning av tidvattnet i hamnar runt hela världen. Efter en mycket omfattande studie landar hans team på följande slutsats:

Frederikse

Figur 2. Det holländska teamets slutrapport: 1,52 mm per år

GIA betyder: “Glacial Isostatic Adjustment”, vilket jag antar innebär justering för den höjning/sänkning, som är en följd av istiden.

VLM betyder: “Vertical Land Motion”, d.v.s. landets höjning/sänkning ex.vis p.g.a. uppslammade massors sättning.

DMI har trampat i klaveret

Det tror jag är en adekvat översättning av den rubrik Jørgen Keinicke satt över en engagerad granskning av DMI:s nyhetsbrev. Han skriver:

DMI er normalt en troværdig organisation, men der er ridser i lakken.

DMI fortæller i et nyhedsbrev, at verdenshavene stiger med rekordfart. Det kan ikke være rigtigt. Satellitmålinger fra NASA viser en lineær udvikling igennem mange år med en årlig stigning på 3,3mm.

(Satelliterna mäter över oceanernas hela yta, medan tidvattenpeglar mäter vad som märks i hamnarna, där land och hav möts, se ovan. De senare kan bara verifiera hälften så stor stigning.)

DMI oplyser i et nyhedsbrev, Arktis: Status for is-sæson 2020, at indlandsisen hvert år taber masse, men det er ikke sandt. Så sent som i 2017 og 2018 voksede indlandsisen i forhold til året før. polarportal_saesonrapport_2020_DK.pdf

PolarPortal

Figur 3. Massbalansen för landisen på Grönland

  • SMB = Surface Mass Balance, nettot av nederbörd och avsmältning.
  • Discharge = Kalvning, lösbrytning av isberg i fronten.
  • TMB = Total Mass Balance.

(Dessa data borde kompletteras med uppgifter om sannolika felmarginaler. Jag betraktar det som näst intill omöjligt att mäta den totala vikten av nederbörden över ett område som är nära fyra ggr så stort som hela Sverige. Den uppgiften måste innehålla ett betydande mått av gissverk. Hur noga kan vikten av alla kalvade isberg beräknas ? Till sist: Kan mängden smältvatten bli bättre än en gissning ?

Man kan også læse, at indlandsisens afsmeltning i år er mere gennemsnitlig med 152 Gt. Det som DMI kalder mere gennemsnitlig er 39 % mindre end gennemsnittet 1980-2010.

Jørgen Keinicke

+ – + – + – +

Akademiernas likriktning

Det är ett mycket viktigt problem Jørgen sätter i fokus: Ansvariga myndigheters strävan att tyda data så att de kan skrämmas med AGW. Deras uppgift är istället att vara sakkunniga och objektiva. Det har gått så långt att i akademierna finns nu bara “professorer”, som bekänner sig till läran om AGW och använder varje tillfälle att yttra sig offentligt till att tolka data som skrämmande. Forskare med annan inställning blir mobbade, får inga anslag och blir utan jobb.

Själva idén med akademier för forskning förutsätter fritt utbyte av idéer och åsikter. Den har därmed förfelats. Sedan saknar akademierna existensberättigande.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “DMI har jokket i spinaten

  1. Petter
    Om något så är dessa mätningar en indikation på periodicitet i klimatet, något som förbises av dem som tror på människans påverkan på klimatet och en annalkande katastrof.
    Du verkar besviken!

  2. Sakligt sett en krusning på AGW-hypotesens yta. Ökar knappast trovärdigheten för hypotesen icke-AGW.

  3. Avsaknaden av alarmistisk acceleration attraherar.
    Helt i linje med de peglar som finns att studera.
    Långa tidsserier som kan bearbetas så förändringar i förändringstakten (acceleration) kan upptäckas som här:
    https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=140-012

    Detta borde inte skrämma något barn eller nån vuxen heller.
    Vår man i IPCC hade en artikel om havsnivåacceleration som han trodde sig se.
    Fråga honom om han minns? (Deliang Chen heter han)

  4. Vi er flere i Norge som har delt denne Nature-artikkelen. Facebooks faktasjekkere har stoppet spredningen, og hevder den er fake news.

Comments are closed.