Nordpolen flyttar söderut

NOAA/NCEI/CIRES

Figur 1. Jordmagnetismens variationer, World Magnetic Model karta i Mercator projektion

Detta är en knapp fjärdedel av en karta över hela klotet. Hela kartan i full storlek kan laddas hem i en pdf-fil här. Där visas läget i december 2019.

De röda och blå linjerna visar magnetismens polaritet. Siffrorna på dem visar fältstyrkan. De gröna linjerna visar läget “noll”, d.v.s där magnetismen byter riktning. Längst upp till höger ses en vit stjärna, som visar en “Dip Pole”, där magnetnålen ställer sig vinkelrätt mot jordytan. Den visar alltså “upp och ner” istället för “norr och söder”. Kartan uppdateras vart 5:e år.

+ – + – + – +

Den magnetiska Nordpolen

Att jordmagnetismen skiftar polaritet har rapporterats ifrån NASA nov. 2011 med uppda-tering aug. 2017. Det innebär att kompassnålen framöver kommer att visa mot syd istället för nord. Detta bedöms inte påverka jordens rotation.

Sedan början av 1800-talet, har den magnetiska nordpolen rört sig öster och söderut – man räknar med en början år 1831. Dess rörelse har varit mycket liten i begynnelsen. Det är först nu som den börjar ge sig tillkänna.

Den har också delat på sig. Den största delen är på väg mot Sibirien. Den mindre delen har dragit västerut och befinner sig över/mot Nordamerika. Hastigheten är nu uppe i ca 80 km/år och befinner sig i en accelererande fas.

Sydpolen gör en likadan resa, men norrut. Den är på väg mot Australien.

Magnetiska nordpolens position

Grundpositionen har varit i Kanada ca 70° N och ca 97° W

Den magnetiska nordpolen har nu vandrat förbi 80° N och passerat 90° (geografiska nordpolen), vilket i sig ger en positionsändring på 20°. Av bilden att döma har den rört sig ytterligare ca 5° över på ”andra sidan”. Den befann sig vid tillfället ca 85° N och ca 164° E, men är hela tiden i rörelse.

Det innebär i dagens läge en felvisning på ca 25° för vanliga kompasser.

I början händer nästan ingenting medan ändringarna kommer mycket snabbt i slutet. Kurvan är bara ett exempel. Det kan gå fortare men också långsammare. Det finns ingen ”samlad erfarenhet”, det var länge sedan sist.

Figur 2. Ett exempel på hur en accelererande (asymptotisk) kurva kan se ut.

Den magnetiska nordpolen har flyttat sig ca 25° eller ca 14 % av sträckan. Det återstår ca 155° innan den når sitt mål vid sydpolen.

Det återstår ca 15° innan den når den första kritiska avvikelsen, 40°.

Varför är 40°:s avvikelse kritisk

Mycket av dagens tekniska utrustningar refererar till/är beroende av den magnetiska nordpolen, såsom Smartphones, fartygs/flygplans navigeringsutrustningar, GPS, etc. Dessa är tillverkade/kalibrerade för max. 40°:s avvikelse. När gränsen passeras blir de som de ”äldre duvorna” – vilsna (enligt nedan).

Det är troligt att vi inom en snar framtid är där, om den magnetiska nordpolens förflyttning fortsätter i samma eller accelererande takt. Kanske blir det innan vi får en ny utgåva av World Magnetic Model kartan.

Historiskt – Jorden

Jorden har skiftat polaritet med ca 200.000 – 300.000 års mellanrum under de senaste 20 miljoner åren. Senast jorden skiftade polaritet var för ca 780.000 år sedan. Vetenskapsmännen bedömer att detta skett åtminstone hundratalet gånger under de senaste 3 miljarder åren. På dinosaurietiden var det 1 miljon år mellan skiftningarna.

Solens polskiftningar

Solen skiftar också polaritet men med ca 11 års mellanrum. Nord blir då syd och vice versa. Vid årsskiftet 2019/2020 lämnade vi dess 24:e solfläckscykel och påbörjade dess 25:e. Man började räkna dem på 1700-talet, men de har alltid funnits i solens historia. I samband med dessa skiftningar har dess aktivitet också kraftigt minskat, med färre solfläckar som följd. Solen befinner sig nu i en längre period med få eller inga solfläckar. Värmestrålningen mot jorden minskar då också, liksom under Lilla Istiden ca 1645 – 1715 och början på 1800-talet (Napoleontiden).

Brevduvors felmanövrering

I juli 2020 rapporterades om att tusentals brevduvor flugit fel vid en tävling med släpp i Bremen i Tyskland och med mål i Danmark. Många brevduvor hamnade i stället i Skåne. Det var mest äldre duvor som flög fel medan de yngre klarade sig bättre.

Jag har förstått att duvorna kan bli upp till 20 år gamla. Om de vilseflugna duvorna var 10 år gamla eller äldre hade den magnetiska nordpolen flyttat sig ca 60 – 70 mil österut sedan de föddes. De vilseflugna duvorna har uppenbarligen haft kompasskursen NNO i ställer för N. De yngre med någotsånär ”rätt kompass” klarade flygningarna.

Eftersom flytten av den magnetiska nordpolen befinner sig i ett accelererande skede kommer felflygningarna att öka. Inte enbart för duvor utan också för andra fåglar som har ”inbyggd kompass” sedan födseln.

Vad är det som händer

Det sker ändringar i jordens innanmäte, som är flytande. Det ställer många gånger till med vulkanutbrott, jordbävning på land och till sjöss, tsunamier, etc. Det flytande innan-mätet skapar också jordens magnetfält, som vi kan se som Norrsken emellanåt. Vi får vara tacksamma för detta. Magnetfältet skyddar oss mot Solvindarna. Det gör att vi har kvar haven och atmosfären, som är förutsättningen för allt liv.

Planeten Mars hade inte samma tur. Den var tidigare varm med flytande vatten och atmosfär, likt den vi har på jorden. Den förlorade för några miljarder år sedan sitt magnetfält, då dess inre stelnade eller nästan stelnade. Det ökade tillträdet för Solvindarna som sopade ytan fri från flytande vatten och atmosfär.

Hur kommer vi att påverkas

Jordens magnetfält påverkar Jetströmmarna, med vindhastigheter på 30 – 150 m/s,  som finns på ca 10 km:s höjd i övre troposfären och stratosfären. De har nu ändrat kurs över Sibirien, Nordamerika, Australien, etc.

De underliggande luftlagrens vindar, dess riktningar, etc. påverkas av Jetströmmarna.

Hur kommer havsströmmarna att påverkas

Det finns ingen erfarenhet av detta. Det var mycket länge sedan jordklotet senast skiftade polaritet. Det är möjligt att de kommer att påverkas direkt eller indirekt. Allt hänger ihop.

Redan för något år sedan har svenska forskare konstaterat att den Nordatlantiska Golf-strömmen nu är svagare än vad den var för 1.600 år sedan. Detta är publicerat i ”Nature Communications”. Den har enligt dem minskat med ca 15 % de senaste 60 åren. Den försvagades också för ca 12.000 år sedan. Europa gick då in i en tusenårig period med kalla vintrar och torra somrar, som gjorde att stora delar av skogarna i norra Europa försvann.

Golfströmmen förgrenas i två delflöden. En gren som viker av mot Portugal och en del som går norrut, den Nordatlantiska. Den fortsätter förbi Norge för vidare färd mot Barents Hav upp till Norra Ishavet (Artic Ocean).

Uppe i Norra Ishavet finns två strömmar ”Beaufort Gyre” och ”Transpolar Drift”. Hur dessa kommer att påverkas är osäkert.

Från Norra Ishavet förs vatten med isberg söderut med Labradorströmmen väster om Grönland. Det var i denna ström som Titanic 1912 kolliderade med ett isberg på samma latitud som Portugal (ca 41° N).

Följd av Nordpolens flytt etc.

Vi har redan sett hur vi fått ”konstigt” väder. Ännu mer av detta kommer framöver. Klimatet (vädret på lång sikt) kommer att påverkas. Det är inget människan rår för eller kan påverka. Detta finns också berört i min tidigare artikel ”Häxjakten på koldioxiden”.

Nordpolens flytt söderöver och Sydpolens flytt norröver kommer samtidigt som Solens minskande aktivitet med färre solfläckar sker, med svalare klimat och en kommande ny Liten Istid. Förhållandet beräknas pågå århundradet ut.

Naturen styr jordens klimat, inte människan!

Ingvar Åkesson

Ingenjör

+ – + – + +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Nordpolen flyttar söderut

  1. Vad som är troligast är att det blir en s.k. excursion, norpolen flyttar till en punkt väster om Java och sydpolen hamnar väster om Peru. detta händer var ca. 12068e år och pågår till vårt solsytem kommer ut ur galaxens “current sheet” en stor studie om detta som är hemligstämplad av CIA påvisar också att jordens rotation vrider sig 90°, 12000 år gamla träd i antarktis och NZ som inte har några årsringar påvisar detta. CIA har släppt 1/3 av raporten men redigerad en del. Rapporten har fått benämningen “The Adam and Eve Story : The History of Cataclysms” finns som länk om ni vill läsa!

  2. Tack för intressant orientering. Keep up the good work!

Comments are closed.