Vindkraftsutbyggnaden är planlös, laglös och lönlös !

EA-MK

Figur 1. Sveriges kraftbalans 2002 till 2021

Marginalerna i säkert tillgänglig effekt vid maxbehov har kraftigt minskat (blått till rött). Trots tre gånger så mycket installerad ny vindkrafteffekt som den avvecklade kärnkrafteffekten. 9 procent av installerad vindkrafteffekt räknas som säkert tillgänglig i kraftbalansen. För kärnkraft 90 procent.

2021-02-08 Nerikes Allehanda

Ett vindkraftverk är en enhet i ett system. Inget kraftverk kan fungera utan den teknik som krävs runt det. Distributionsnät. Reglerutrustning för att säkerställa spänning, frekvens och hantering av reaktiv kraft i nätet. Väderberoende vindkraft kan inte styras mot behovet. Ibland blir det noll och ibland stora överskott att ta hand om. Den måste balanseras med styrbar elproduktion. När det inte räcker söker man sätt att lagra överskottet.  Lagring i batterier är orimligt. Vätgaslagring är sanslöst dyrt.

Byter man ut något befintligt vill man normalt få något bättre. Det borde vara särskilt viktigt om man avser att byta system för landets elförsörjning.

Planlöst ter det sig ur ett tekniskt perspektiv. Den normala gången är, att man reder ut vilka behoven är och krav man ska ställa på det nya samt gör en kostnadsanalys. Energikommissionen fick uppgiften att skapa en plan som skulle hålla långsiktigt och över partigränserna. Det gick sådär kan man väl säga. Resultatet blev det politiskt möjliga, men tekniskt undermåliga.

De systemkrav som måste uppfyllas är säker tillgång när och var elektrisk energi ska användas. Den måste ha stabil spänning och frekvens för att vara användbar.

Det man prioriterade var förnybart, hållbart, klimatsmart och miljövänligt. Det tragiska för landet och oss medborgare är att inget av detta uppfylls med den politiska strategi som nu gäller. 

Förnybar är ju bara själva vinden. Jämfört på kraftverksnivån går det åt cirka tio gånger mer insatsvaror per kWh än för kärnkraft. På systemnivå troligen tjugo gånger mer.

Klimatsmart då? Med det menas att vi ska minska koldioxidutsläppen. Sett över kraftverkens  livscykel ökar utsläppen.

Miljövänligt? De människor som har oturen att få vindindustri som granne ser det som ett hån. Naturområden spolieras och fågellivet störs. Att återställa naturen och ta hand om resterna borde hålla ansvariga och markägare vakna om natten.

Hållbart är ju ledmotivet i kråksången. Baskraft som kan styras efter behovet måste ju vara en grundbult. För att förlita sig nästan helt på en så underlägsen energiförsörjning får man tänja rejält på definitionen. På kraftverksnivån ger vindkraft cirka 15 gånger mer energi tillbaka för den energi som används för tillverkning, drift och avveckling.  På systemnivån, alltså med reglerkraft, distribution, lagring, teknik för reglering samt en hel del annan teknik för att  kunna hantera en dominerande andel av elförsörjningen slumpstyrd inräknat blir det bara 4 gånger. Jämförelsen med kärnkraft är att den ger 75 gånger insatsen. Ett utvecklat industri- och kunskapssamhälle anses behöva ett elsystem som ger minst 7 gånger insatsen.

Laglöst måste man kalla det av flera skäl. Det viktiga är att vindkraften är undantagna från  Maskindirektivet (2006/42/ EG), som är till för att skydda tredje man från skada eller död. Det gäller för alla andra verksamheter. Laglöst också för att myndigheter och domstolar som ska pröva  och ge tillstånd till verksamheterna dels har politikens uppdrag att främja vindkraft, men inte har resurserna att kontrollera efterlevnaden av givna tillstånd. Statens haverikommission ser ingen anledning att titta på haveriet i Jörn. Miljöministern vill nu “klimatanpassa” Miljöbalken då den hindrar framfarten!

Figur 2. Ett vindkraftverk med navhöjden 155 m välte på grund av felaktig infästning av en vinge.

Lönlöst. Länderna med mest vindkraft, Tyskland och Danmark, har Europas (kanske världens) dyraste el. Omställningen till ett hundra procent förnybart system för vår elförsörjning beräknas kosta 1600 miljarder.  (SWECO) Och global klimateffekt är negativ!

Den tekniska verkligheten måste nu få råda över ideologi  i energipolitiken. Vi är redan i ett kritiskt läge. Och med Färdplan för ett fossilfritt välfärdssamhälle behöver vi dubbelt så mycket el som idag.

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Vindkraftsutbyggnaden är planlös, laglös och lönlös !

  1. Petter Wulff 2021/02/10 at 10:55
    Att tro att väderberoende vindkraft har någon betydelse är som att tro på Tomten dvs naivt. Varför sker inte sjötransporter med segelfartyg om den väderberoende vindkraften är lönsam?

  2. Petter W
    Klotet har idag en genomgång. Ett av motargumenten är skyddet av fåglar och insekter.
    Samt människors ovilja att ha dessa pjäser i synfältet.
    Biologisk mångfald och människors väl och ve.
    Men det är väl inget som prioriteras när klimatet är i fara enl modellerna.

  3. Du bortser från att Lennart Söder tidigare visat att han inte förstår grundläggande ekonomiska förhållanden.

    När du hänvisar till honom utan specifik referens, annonserar du din egen oförmåga att förstå ekonomi.

  4. Ivar A: Thoralfs blogg ger intressanta fakta. Tycker dock fortfarande att KTH-professor Lennart Söder ger tyngre argument. Han menar att vindkraft+ reglerkraft har stor ekonomisk potential.

  5. Till det kommer att konvektion, där vindar ingår, minskar när det sätts upp vindkraftverk sätts upp för ta en del vindenergi och omvandla den till elektricitet. Bromsa in konvektionen påverkar väder och klimat. Visserligen nästan försumbart lite för varje vindkraftverk, men ska det finns miljoner vindsnurror på jordytan kommer det att märkas.
    Vindkraftverk sätts upp med argumentet att de ska minska mänsklighetens klimatpåverkan, men egentligen ökar de den. Dels för att de ökar koldioxidutsläppen (om de nu alls har någon klimatpåverkan) genom sin reglerkraft, samt tillverkning, transporter, underhåll och byggandet. Dels genom att de påverkar konvektionen.

  6. Jag tittade lite på TV4-programmet Malou i förmiddags, där hon intervjuade energiministern Anders Ygeman. Han skrävlade om hur stort överskott vi har av el och att vi nu har ett stort exportöverskott av el och ville inte vidkännas några som helst problem vare sig vid effekttoppar eller att vi då importerade s.k. fulel. Med tanke på att vi exporterar el då det blåser mycket och importerar vid kalla och vindstilla dagar vore det intressant att veta till vilka priser vi i genomsnitt exporterar el och till vilka priser vi i genomsnitt importerar el. Jag förmodar att vi här gör mycket dåliga affärer.

  7. Tack för lektionen Peter.
    KWh/h skall det så klart vara!
    Kollade vad de senaste dagarnas köld gjort med toppförbrukningen.
    6,35 KW (h/h) eller 27% högre effekt .

  8. Vindkraften är en parasit som inte har förmågan att klara el-försörjningen. Ju mer vindkraft desto större obalans. Både Svenska Kraftnät och Energimyndigheten varnar för mer utbyggnad.
    Bara tanken på ”räddningsplankan” att lagra energi som vätgas är ”verklighetsfrämmande”. Processen är mycket energikrävande. Kanske blir 20 % kvar. Trycket som behövs vid lagring av vätgas är svindlande 700 bar. Jämför detta med en gasoltub som är för 27 bar och atmosfärstrycket på 1 bar. Det krävs mer och fler andra lösningar som bl.a. kärnkraft för att balansera en utökad vindkraft.

    Med tanke på att EU vill öka vindkraftverken i bl.a. Skåne, så bör man beakta nedanstående.
    Enligt SMHI är medelvindshastigheten i Skåne mätt i Skanör som kustnära 6,8 m/s och i inlandet Malmö vid Jägersro (ca 1 mil från kusten) 3,2 m/s. Det är medelvärden under 2009 – 2013 av vinddata mätta var 10:e minut. Den största delen av Skåne får betraktas som inland.

    Enligt dataredovisningar för en Vestas 150-4,2 MW ger den vid 6,0 m/s 120 GWh/år vid 100% tillgänglighet. Detta blir i snitt 1,37 MW eller ca 33 % av max.effekten. Med tanke på att inlandsvinden är 3,2 m/s, så får man vara glad för om 20 % uppnås av den angivna effekten i den större delen av Skåne.
    Ur Vestas redovisning framgår också att det krävs en vindhastighet på 3,0 m/s för att den skall starta samt att den stängs av om vindhastigheten överskrider 22,5 m/s. Dessutom är ljudnivån angiven till 104,9 dB.

    Frågor som måste ställas, vem:
    – Ansvarar för förändringar av grundvattnet?
    – Står för sanering av mikro- och nano-plasterna?
    – Tar ansvar och sanerar vid en eventuell olycka?
    – Tar bort såväl verk som fundament och återställer marken när verken ”pensioneras”?
    – Ansvarar för ersättningselen när vindkraftverken står stilla och inte producerar något trots behov?

  9. Petter W
    Här får du fakta med referens så att du kan förstå varför den väderberoende vindkraften bara är en förorening i landskapet. Läs hela artikeln och analysera varför Sverige exporterar vindkraft på sommaren och importerar kolkraft på vintern.
    Föreningen Svensk Vindenergi skrev nyligen att vid utgången av 2020 fanns det 10640 MW installerad vindkraft i Sverige. Det skall jämföras med att vi efter stängningen av reaktorn Ringhals 1 har ca 7000MW installerad kärnkraft i Sverige. Men vad får vi ut av dessa olika elenergiproducenter?
    https://thoralfsblogg.com/2021/02/08/vindkraftsutbyggnaden-ar-helt-vansinnig/

  10. Lasse,
    Du säger att du kollade förbrukningen…
    Den mäts i kWh, alltså energi.
    Det du har angivit är olika effekter som kan vid en viss tidsrymd omräknas till energi.
    Effekt, mäts i watt, W
    Energi, Joule eller wattsekund, Ws, mer allmän enhet kWh = 3600000 Ws = 3,6MJ
    Med en 20 ampers huvudsäkring 400v trefas kan man få ca: 14kW effekt vilket ger 14kWh/h teoretiskt.

  11. PW,
    Problemet är att det är just väldigt lite kraft.
    Väderkvarnar slutade man med i och med industrialiseringen på 1800-talet.
    Redan då insåg man problemet med intermittenta energikällor.
    Varför ska man snedvrida konkurrensen ytterligare genom att ändra lagar för att få detta sämre alternativ?
    Vindkraften är bevisad dyr, intermittent och kräver annan säkrare kraft för att backa upp när det inte blåser vilket gör den extremt dyr.
    Sverige är inte betjänt av att gå i regression och utvecklas till ett fattigt land igen, är det din och övriga MP anhängares mål?
    Bor du på Södermalm?
    Har du studerat vid Södertörns högskola?

  12. Artikeln är påfallande fri från referenser. Om regeringen vill anpassa Miljöbalken för att gynna vindkraften, så är det väl motsatsen till laglöst förfarande?

  13. Miljöpartiets Vindkraft är
    “Planlös, Laglös och Lönlös”,

    Det förstår bara de med förnuft i skallen

  14. I SVD debatt klagade en arkitekt på miljöförstöringen som höga hus ger. Kopplingen till vindkraft fick vi inte av den arkitekten, vi ser inga från Södermalm!

    Kollade egna förbrukningen över åren.
    Max månad 5 KW (jan 2010) medel år 2 KW och säkrat för max 14 KW (20 A)
    Direktverkande el och frånluftsvärmepump.
    Konstigt att kalla månader med många direktverkande element inte ger större effekt(uttag)
    Men tröjan är på sen länge och dammsugandet är inte så omfattande 😉

Comments are closed.