Bill Gates’ plan att skymma solen med ballong i Kiruna

SCOPEX / HARVARD

Bill Gates stöder ett försök i Kiruna avsett att minska solvärmen

Det är ett projekt vid Harvard University avsett at testa en planerad teknik för att sprida en aerosol, d.v.s. damm, av kalciumkarbonat i stratosfären. Detta skall spegla en del av solstrålningen tillbaka ut i rymden och så “skydda” jorden för uppvärmning, det som kallas “geoengineering”.

Det handlar onekligen om intressant teknik: Ballongen skall upp till 20.000 meters höjd. Den lyfter en gondol med teknisk utrustning. Den skall kunna förflyttas av två propellrar, som gör det möjligt att vrida gondolen i önskad riktning och sedan färdas åt det hållet.

Testet skall bara bekräfta att tekniken fungerar. Inget damm skall spridas. Men det har vållat protester från miljöorganisationer, för att det i fortsättningen skall leda till “nedsmutsning” av atmosfären.

Sådant tycker även jag att mänskligheten INTE skall hålla på med. Det räcker med vulkaner, sandstormar och andra naturliga fenomen vi inte behärskar. Men tekniken kan ju användas för andra ändamål. Ex.vis som relästationer mobilteknik i glesbefolkade områden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Bill Gates’ plan att skymma solen med ballong i Kiruna

  1. Danne Nordling! Bill Gates vill minska jordens befolkning till max 500 miljoner människor. Du ska nog se denna ballong som ett steg på den agendan.

  2. Daniel N
    Mänskligheten går inte under om några decennier.
    Var har du fått det i från.

  3. Varför inte?
    Clean Air Act har plockat bort utsläpp sen 1970.
    SO2 ligger på 10% av 1970 års nivå.
    Detta har givit värmen vi nu skall skydda oss mot.
    Om man kan visa någon negativ effekt av värmen någonstans?

  4. Om alternativet är att en del av mänskligheten går under om några decennier är väl mera damm i atmosfären ett mindre problem?

  5. Lars Kamél ja jag håller med dej och att dom borde hålla med riktiga fakta, inte hitta på fantasi olika saker..

  6. Om solen behöver skymmas någonstans på jorden så är det inte på Kirunas breddgrad. Ett ballongförsök där måste ändå upprepas någonstans närmare ekvatorn. Det är väl bara så att man i Kiruna har stor erfarenhet av att skicka upp ballonger med mätinstrument till höga höjder och kunna hitta dem när utrustningen ramlar ner igen.

  7. En ballong ska väl inte kunna göra någon skada, men själva tanken är ett idiotiskt förslag på en lösning på ett icke-problem

Comments are closed.