Sahara: 700.000 km² grönt

Oxford

Figur 1. The Great Green Wall är en samfälld plantering av träd

Avsikten är att skapa bättre växtförhållanden i Sahel och pressa gränsen till Sahara mot norr. Öknen har redan minskat 700.000 km², vilket är nära två ggr Sveriges yta.

Zoe Phin

Figur 2. NASA:s Greening Index avseende hela världen.

Den mörkgröna kurvan visar ett års löpande medelvärde. På 20 år har grönskan ökat 10 %. Det kan till stor del hänföras till den ökade halten koldioxid i luften.

Sedan 50-talet har halten CO₂ ökat med en tredjedel. Med samma mängd luft som förr får växten in fyra tredjedelar CO₂. För att få in samma mängd CO₂ som förr, behöver växten bara ta in en fjärdedel mindre luft, d.v.s. 75 %.

Den luften är alltid mättad med fukt, eftersom växten till största delen består av vatten. Växten förlorar alltså 25 % mindre vatten. Den högre halten CO₂ i luften gör att växterna behöver mindre vatten. De tål torka bättre.

Öknen Negev minskar

För 35 år sedan planterade Israel skogen Yatir på gränsen till Negev-öknen. Man konstaterar nu att skogens tillväxt är tillfredsställande och att den expanderar in i öknen.

Den högre halten koldioxid i luften har hittills visat sig ha enbart välgörande effekter för mänskligheten.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Sahara: 700.000 km² grönt

  1. PW

    Att inte tro på ökenutbredningen var ju “förnekelse”. De som hävdade motsatsen var “faktaresistenta”.

    De som inte trodde att nordpolen skulle bli isfri 2013 var också faktaresistenta. De som inte trodde att söderhavsöarna skulle vara under havsytan 2020 var förnekare. O.s.v.

    För mig är språkbruket obegripligt. Hur kan man fortsätta att spy galla över de personer som de facto har haft rätt. Vad vinner man på det ?

    Det är självklart så att man egentligen inte riktigt vet vad som kommer att hända. Vilka är det kategoriskt påstår att deras vetenskap är 97 % säker (numera 99% tror jag) ?

  2. Jonas: Det är inte bara alarmister som kan ha svårt med fakta, som går åt annat håll än deras (tidigare) övertygelse.

    Adepten: Mindre solpaneler – t.ex. på hustak – verkar vara att föredra.

  3. Dessutom visar det ju att MP prat om ökenutbredning (Romson) var helt fel.

    Det är ju typiskt för alarmister att bara sluta prata om ett “hot” när det blir uppenbart att det är felaktigt.
    Man erkänner aldrig att det man påstod var fel.

  4. Detta visar att ökad CO2-halt i luften även kan ha positiva effekter.

Comments are closed.