Kylan påverkar just nu alla svenskars elräkningar

SVT

Figur 1. Örtofta fjärrvärmeverk drivs av Kraftringen

Februari 2021, Kraftringen, Nyhetsbrev

Kylan påverkar alla svenskars elräkning just nu

Jag fick för några dagar sedan Kraftringens (tidigare Lunds Energis) nyhetsbrev för februari 2021 med ovanstående rubrik.

Det är i och för sig vällovligt att man försöker informera kunderna, men de slirar för mycket på sanningen, för min del, och försöker dölja de verkliga problemen för att inte ”oroa” kunderna.

Deras info i korthet

De skriver bland annat, citat:

  • Vid vinterhögtryck minskar samtidigt tillgången på vindkraft och efterfrågan behöver täckas av kraftverk med högre produktionskostnader.
  • Just nu rapporteras från flera håll i världen att människor är hårt drabbade av det kalla vädret. I Texas, USA råder exempelvis just nu humanitär kris på grund av kylan och återkommande strömavbrott. Och i Athen i Grekland har tusentals hushåll varit strömlösa efter några dagars intensivt snöfall.
  • Vi som bor i Lund, Lomma Eslöv och Hörby äger tillsammans ett väl fungerande kraftvärmeverk i Örtofta. Vi har ännu mer kapacitet om kylan skulle slå till igen. Så att du som är kund hos Kraftringen alltid kan känna dig trygg med din värmeförsörjning.

Kraftringens hela nyhetsbrev kan läsas här, klicka på röd text.

Mitt brev 2021-02-24

Jag hade varit tacksam om Ni hållit Er lite mer till sanningen och inte någon glättad ”politisk korrekt” överslätande beskrivning.

Visst har det blivit kallare och kommer så att periodvis förbli århundradet ut då:

  • Solen nu befinner sig i en början av Grand Solar Minimum med mycket få solfläckar liksom 1645 – 1715 och i början av 1800-talet på Napoleontiden.
  • Den magnetiska Nordpolen har sedan 1831 gett sig iväg på en resa öster- och söder-ut och är på väg ned mot Sibirien. Den har nu ”avvikit” ca 25° från sin ”ursprungliga” plats under de senaste 780 000 åren vid Kanada och befinner sig i ett accelererande skede. När den avvikit 40°, kommer Navigationsutrustningar, Smart Phones, GPS etc. att sluta fungera. Kanske sker det inom en 3 – 5 årsperiod. Sydpolen gör samma resa men norrut mot Australien. Det är därför som vi också har sett att äldre brevduvor har orienterat fel. Den vid födseln inbyggda kompassen stämde inte överens med den nuvarande verkligheten.

Så här såg det ut i januari 2021 med solfläckarna.

Figur 2. Antalet solfläckar varje dag under januari 2021

Med färre än 150 solfläckar är solen lågaktiv. Här var det perioder med noll eller få fläckar.

Elförsörjningen

Att satsa på väderkraftverk, som inte förmår producera något när det behövs, är rent bedrövligt och ekonomiskt oförsvarbart.

Ni har i tidigare ”brev” uttryckt Er positivt om Solceller och installation av dessa – hur mycket el ger de när behov nu föreligger?

Såg för en tid sedan att Västerås hade satsat på en solcellspark på 1 MW. Den gav en solig januaridag i förfjol 11,7 % av märkeffekten och en mulen dag så mycket ström att det räckte till 1 brödrost.

I Sverige har man i förtid lagt ned fungerande kärnkraft såsom Barsebäck 1 & 2, Oskars-hamn 1 & 2 och nu senast Ringhals 1 & 2. Dessa hade en effekt på totalt 4.098 MW och hade passat fint nu. Visserligen har SVK tecknat avtal med Karlshamns Oljekraftverk på dess effekt, 562 MW, fram t.o.m. 2025, men det räcker inte långt.

Ja i Texas blev väderkraftverken nedisade och stannade. Inte nog med det även natur-gasen slogs ut, då den inte klarar sig utan el till Boosters, Gastrycksreduceringsstationer, etc. som också behöver el för övervakning, värmning när isbildning sker vid reducering från kanske 80 bar till 4 bar, m.m. De hade rullande partiella nedsläckningar av elnätet.

Inte ens fjärrvärmen kommer att fungera ute hos kunder som har drabbats av ofrivillig el-nedkoppling.

Hur kommer Ni att hålla oss konsumenter fria från dessa periodvis kommande elbrister i Sverige? Vi är ju delvis sammankopplade med andra länder i Europa med ”samma problem”?

Är det därför som vi behöver ha ”smarta elmätare” som också har funktionen att kunna fjärravstängas? Ser gärna att Ni ger mig och andra konsumenter vederhäftig information om detta.

Jämförelse med pålitlig el, oberoende av vädret

De nedlagda kärnkraftverken på 4.098 MW skulle med 92% tillgänglighet kunnat ge ca 35.898 GWh.

Enligt SCB:s redovisning för 2020 gav:

  • Väderkraftverken, 27.589 GWh
  • Kärnkraften, 47.262 GWh
  • Vattenkraften 71.240 GWh
  • Värmekraftverken 12.713 GWh
  • Importen 11.827 GWh

Karlshamns Oljekraftverk med dess effekt, 562 MW, har enligt deras hemsida en höggradig rening av avgaserna:

UNIPER

Figur 3. Avgasreningen i reservkraftverket i Karlshamn

  • Katalysator för reducering halten av kväveoxid (NOx) med 85 %.
  • El-filter för att ta bort stoft och sot.
  • Kalktillsättning för att ta bort svavlet som blir till gips.

Det som återstår är enbart nyttigheten – koldioxid – som hjälper växtligheten.

Kanske svar?

Det har visserligen enbart gått några dagar, men det kan vara intressant att se om de svarar.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Örtofta kraftvärmeverk

Figur 4. Illustration från ansökan om tillstånd för eldning med träflis

Kraftringen anser att verket i Örtofta är “väl fungerande”. Det gäller väl med den målsättning som gällde för dess byggande. Men en nykter betraktelse av Eric von Gertten bedömer att det vilar på tro och inkompetens .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Kylan påverkar just nu alla svenskars elräkningar

  1. till Lasse Det finns ett företag i Höör som säljer system för att hålla brännaren i drift när nätet fallerar – min adress får du av Sture

  2. “Vi måste blanda hälften bark i brödet” ett känt uttryck från beskrivning av gamla svåra tider. Nu är det så att man använt 18 ha av Skånes bästa jord för att sedan göra oss maximalt sårbara. Det betyder att vi får suga på tummen istället för att få en skörd på 140 ton vete eller motsvarande varje år och bark att äta blir det inte den skall de ju elda med.

  3. Lasse – Eleffektbehovet för en panna på Gunnesboverket är ca 600 kW, de stora elförbrukarna är pannvattenpump, primärluftfläkt och två rökgasfläktar. Dessutom behövs reservkraft till framl- och returpumpar på vardera 650 kW. Detta är tekniskt fullt möjligt att bygga upp. Att förse hela Gunnesboverket elbehov med reservkraft är knappast realistiskt.

    De som har en oljepanna som reserv i sin fastighet kan säkert driva cirkpump och brännare med ett mindre elverk på någon kW. Cirkpumpen till en villa brukar var på 30 W, 230 V. Brännaren kräver lite mera effekt.

  4. — Fredrik V —
    Med ”fungera” avsågs att de flesta kommer att uppleva att utrustningen inte kan användas till det man skaffat den för eller tänkt sig använda den till när det gäller att enkelt orientera om färdriktning etc. till sitt mål. Man kommer liksom de äldre brevduvorna att hamna fel. Utrustningarna är tillverkad/kalibrerad för att klara max. 40°:s avvikelse. När den gränsen passerats blir det ”plötsligt” en stor förändring. Det finns förmodligen inget inbyggt i utrustningen som varnar för att ”nu visar jag fel”. Att den Magnetiska Nordpolen och likaledes Sydpolen är på ”drift” sedan 1831 är bekräftat och att ”flytten” nu befinner sig i ett accelererande skede. Nålen i den ”vanliga” magnetiska kompassen kommer som vanligt alltid att peka mot den Magnetiska Nordpolen var den nu än befinner sig. Inom den närmaste perioden fram tills WMM (World Magnetic Model) kartorna uppdateras kommer mycket att hända. Dessa kartor uppdateras vart 5:e år. Nästa uppdatering blir till utgåva ”2025.0”, om man inte ändrar rutinerna.
    Detta nämndes även i Rapport igår (28/2 2021) där man berättade att Norr blir Syd och vice versa, utan att närmare gå in på de praktiska konsekvenserna för gemene man.

  5. Ingvar – man ska vara försiktig med svepande formuleringar som
    “När [magnetiska Nordpolen] avvikit 40°, kommer Navigationsutrustningar, Smart Phones, GPS etc. att sluta fungera. Kanske sker det inom en 3 – 5 årsperiod.” 
    särskilt som det inte är sant.

    Varken smartphones eller GPS kommer sluta att fungera, hur mycket än magnetiska nordpolen flyttar på sig. GPS-systemet kommer att fortsätta triangulera och leverera en position i long och lat oavsett om mottagaren sitter i en smartphone, sjökortsplotter eller annan utrustning. Och dessutom, en smartphone går fortfarande att ringa, sms:a och surfa med…

    Skillnaden är att en GPS enbart kan visa aktuell (och lagra historisk) position, inte riktning eller bäring. Dvs om du står stilla och aktiverar en GPS så ser du var du är, men INTE åt vilket håll norr är. Till detta krävs en magnetisk kompass. Ett enkelt sätt för normalanvändaren att lösa problemet med en avvikande magnetisk nordpol är helt enkelt att börja förflytta sig i en viss riktning, läsa av hållen (historisk) kurs på GPS:en och därefter korrigera sin kurs. Det krävs inte många meters förflyttning för att få ett exakt värde. U-båtar i undervattenslägen kan få större problem, men det kommer nog inte att drabba oss som håller oss inom satelliternas täckningsområde.

  6. Anders Hansson Tack.
    Hur stora reserv elaggregat krävs för att säkerställa driften?
    Finns dessa i närheten?
    Detta bör säkerställas och ingå i beredskapen!
    Vi har i huset en oljepanna som skall fungera vid elavbrott-men det saknas säker el till pannans drift. Får fundera på det!
    Med bristerna och planerna på elförbrukning i framtiden så krävs det säkert en övergång till fossileldade system som backup!

  7. Ett mycket viktigt inlägg och bra kommentarer.
    Eftersom jag är väl insatt i hur Kraftringens anläggningar fungerar vill jag knyta an till att det är en sanning med modifikation att fjärrvärmen i de aktuella kommunerna är trygg.
    Eftersom vi går mot en framtid med opålitlig elförsörjning när den behövs som allra bäst och risken för områdesvis frånkoppling eller blackout av elförsörjningen är en realitet. Blir det strömavbrott kommer även fjärrvärmen att slås ut.
    Lite förenklat kan man säga att Örtoftaverket (70 MW värme) och Geotemivärmepumparna (2 x 20 MW värme) på Gunnesboverket utgör baslasten. Efterhand som det blir kallare väder och värmebehovet ökar startar man upp Panna 1–4 på Gunnesboverket (ligger i västra delen av Lund). Tre av pannorna eldas med ”bioolja” och Panna 4 eldas med naturgas. Pannornas effekt är på ca 60 MW vardera. Man kan säga att Gunnesboverket är hjärtat i systemet, här finns sex FV-pumpar om vardera 650 kW som cirkulerar FV-vattnet i de tre kommunerna Lund, Eslöv och Lomma.
    Om vi får en kall vinter här i Skåne med ett par veckor som det är -20 gr och ibland lägre som inträffade t ex vintern 1986–87 kommer alla fyra pannorna att behövas.
    Precis som oljeeldade pannor som fanns i stort sett varje villa på 60 och 70 talet så behövdes el till brännaren och cirkulationspumpen. Vid strömavbrott blev det ingen värme. När elen kom tillbaka fungerade allt igen.
    Även om det tar lite längre tid så går det att återstarta Kraftringens anläggningar förutsatt att strömavbrottet inte blir för långvarigt. Det obehagliga som kan hända är att biooljan kan stelna i ledningarna om det blir ett längre avbrott. Biooljan måste ständigt varmhållas, oljan skall ha en temperatur på 50 grader för att vara flytande och kunna pumpas fram till brännarna, sjunker temperaturen ner mot rumstemperatur och lägre får den en konsistens som paraffin. Biooljan förvaras i uppvärmda cisterner på området ett par hundra meter från pannhuset, alla ledningar för biooljan är försedda med elektriska värmeslingor och isolering för att garantera att oljan inte svalnar. Ett längre strömavbrott skulle riskera att bränslet stelnar i ledningar och pumpar, i så fall skulle i värsta fall tre av de stora pannorna bli obrukbara i åtskilliga dagar eller veckor.
    Med erfarenhet av vad som nyligen hände i Texas så kan vi inte heller räkna med att Panna 4 som eldas med naturgas kommer att fungera.
    Även om produktionsanläggningarna är igång och producerar FV så är varje fastighet som är ansluten till FV-nätet beroende av el. Varje fastighet har en cirkulationspump som måste vara igång för att värmen skall fungera.
    Att installera en värmepump är inte heller någon lösning som alla förstår.
    De högst ansvariga på Kraftringen borde agera mera aktivt för att påverka våra politiker att vi är på väg mot en farlig situation och inte förmedla ett budskap att allt är i sin ordning.

  8. Tillsammans har vi kraften att förändra säger Kraftringen! Skall vi rätta oss efter Kraftringens råd om energihushållning kommer hjälper det inte oss själv eller Sverige särskilt mycket. En fjärvärmeansluten villa med fast pris betalar ca 4000:-/år + en energiavgift för värmen samtidigt som villan har en minsta säkring som kostar ca 4500:-/år. Men kunden bidrar också till fossila utsläpp från bilar och arbetsmaskiner. Man kör på asfalterade vägar och däcken har fossilt ursprung. Den stor personalstyrkan bidrar med sin till jobbet bilkörning. Man bidrar med kväveoxider och partiklar. Vi belastar sjukvården.
    Det finns bostadsrättsföreningar i Lund som lämnat fjärrvärmen.

  9. Läste i en artikel för någon tid sedan att Skåne framöver, enligt Svenska Kraftnät (SVK), årligen får räkna med att drabbas av akut eleffektbrist under ca 400 timmar eller ca 17 dygn per år.
    Det gäller nu att ha en egen elgenerator tillhands.

  10. Stort gtack för ett föredömligt informativt inlägg. De ansvariga för Örtofta kanske kan lära sig något och i någon mån kompensera för”tro och inkompetens”.

Comments are closed.