Solcellsparken i Strängnäs störst i Sverige med 14 MW

Energiengagemang

Företaget Energiengagemang har levererat 41 600 solpaneler till HSB Sörmland

För en kostnad av SEK 100 miljoner förväntas den producera ca 13 000 MWh per år. HSB räknar med att erbjuda medlemmarna att köpa andelar istället för att sälja elen på nätet. Därmed skulle ekonomin säkras.

Från “Solcellskollen” citerar jag några rader:

Med, som i det här fallet, en investeringskostnad på strax över 7 000 kr per kW, en livslängd på 30 år, en årsproduktion på 13 000 MWh, en kalkylränta på 5% och en underhållskostnad på 100 kr per MWh (som även inkluderar försäkring, byte av växelriktare, övervakning och markhyra) hamnar kWh-priset från parken på ca 60 öre per kWh. Här kan det förtydligas att kalkylräntan – och därmed företagens avkastningskrav – har stor påverkan på resultatet. Med en ränta på 2% hamnar kWh-kostnaden på strax över 40 öre och med en ränta på 8% är den nästan uppe i 80 öre per kWh.

Det skall bli intressant att se hur mycket el som producerats, särskilt i februari i år. Jag hoppas att någon av HSB:s medlemmar hör av sig.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Solcellsparken i Strängnäs störst i Sverige med 14 MW

  1. Tege enligt mitt beräkningsprogram för solceller kommer den här anläggningen att producera 12600 MWh till en kostnad av 68 öre /kWh. i den kalkylen är inte inte underhållskostnaden medtagen.

    Det finns ytterligare aspekter på den här typen av anläggningar och det är den termiska uppvärmningen av solcellsparken. I mindre system som sitter på ett tak blir panelernas temperatur en sommar dag upp till 50 grader Celsius. I den här typen av solcellsanläggningar kommer temperaturen att öka ytterligare och vid vindstilla kommer avkylningen att var ineffektiv och solcellspanelerna kan säkert komma upp till en yttemperatur på 60 grader C.
    In till en solcellspark kommer många “värmerekord” att slås och vad denna värme innebär för djur och natur runt solcellsparken och på bördig jord finns vad jag känner till ingen forskning.

  2. Enligt pressuppgifter skall “solparken” (missledande beteckning!) totalt omfatta hela 50.000 solpaneler med totalt 20 MW effekt. De skall producera 18.000 MWh el per år. Det är en tiondel av deras maximala kapacitet.

    “Parken” skall täcka 45 hektars yta, alltså 450.000 kvm. Det blir 9 kvm per panel. Svenskt snittpris per hektar åkermark är uppåt 100.000 kr. För betesmark är det ca 35.000 kr. Solparken upptar alltså mark värd 1,6-4,5 miljoner kronor.

    Hela projektet beräknas kosta runt 150 miljoner kronor = 3.000 per panel och drygt 8.300 kronor per producerad MWh under ett år.

  3. Om de tillsammans har 14 MW effekt, blir deras maximala årsproduktion 8.760 x 14 = 122.640 MWh. Uppgiven produktion 13.000 MWh betyder klena 10,6 procent utbyte. Det bekräftar från hästens mun solkraftens svaga läge i solfattiga Sverige!

  4. Det är ingen liten köksträdgård som används. Troligen flera hektar. Jag skall ta reda på hur stor ytan är. Vems mark? Priset? Alternativ användning?

  5. Helt rätt Peter! solceller kan vara bra i Sverige endast till sommarstugan för att få belysning i stugan eventuellt ha en liten elspis att koka mat på. sommarstugan används normalt bara på sommaren så det kan fungera. 🙂

  6. undrar varför man vill sälja parken till medlemmarna?
    vem vill äga en del i en solcellspark som levererar vulken av energin under sommaren när energipriset de senaste 10 åren leget betydligt lägre än de angivna priserna i artikeln.
    solceller i norden, dömt att misslyckas.

Comments are closed.