Michael Mann har lige fjernet endnu en naturlig klimaforandring

Met Office

Principschema över havens sammanhängande strömmar

Rött: Varmt ytvatten. Blått: Kallt djupvatten

Den kendte og kontroversielle amerikanske klimaforsker, Michael Mann er fortaler for menneskeskabt global opvarmning. Naturlige klimaforandringer er derfor som en sten i skoen.

Først fjernede Michael Mann middelaldervarmen og den lille istid ved at konstruere en temperaturkurve, som er flad indtil industrialiseringen, hvorefter kurven stiger kraftigt. Manns hockey stick teori er med rette stærkt omdiskuteret.

Nu er turen kommet til AMO, Atlantisk Multidecadal Oscillation. Det er naturlige svingninger i overfladevandets temperatur af 50-70 års cyklus, som forskerne kan registrere helt tilbage til sidste istid.

Ifølge Mann var AMO forårsaget af vulkanudbrud, som med industrialiseringens start blev afløst af menneskeskabt global opvarmning. Nutidens kolde AMO perioder er forårsaget af luftforurening, som i fremtiden ikke har samme betydning på grund af  lovgivning ,forklarer Mann.

Mann offentliggjorde sin nye teori om AMO i begyndelsen af marts i år.

Han fik et omgående svar fra Judith Curry, som har stor viden om og som forsker i AMO. Hun fortæller, at Mann med et snuptag fjerner AMO som forklaring på den lange pause i global opvarmning i midten af det 20. århundrede. Hun mener, at det er næsten lige så genialt som hockey stick teorien.

Vandtemperaturen i Atlanterhavet fortæller om AMO er i en aktiv eller passiv fase, varm eller kold. I øjeblikket er AMO i en aktiv fase, men det kan ifølge Judith Curry snart ændre sig. Vandtemperaturen i Nordatlanten faldt hurtigt i 2015. Et fald i vandtemperaturen i Nordatlanten har tidligere været et varsel om, at AMO ville gå ind i en passiv fase.

For egen regning kan jeg tilføje, at Grønland er blevet koldere siden 2010.

Judith Curry tror ikke på Mann. Hun tror, at AMO vil fortsætte som hidtil. Som dokumentation citerer hun en lang række af forskningsstudier om AMO

En passiv AMO vil føre til et temperaturfald på 0,5 grad, som vil kunne mærkes i både Danmark og Sverige.

Jørgen Keinicke

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Michael Mann har lige fjernet endnu en naturlig klimaforandring

  1. Klimatmodellerna klarar inte av halvperiodiska svängningar som ENSO, PDO och AMO. Tydligen är de klimathotstroende forskarnas nya strategi att försöka hävda att svängningarna inte existerar. Vilket inte lär lura några seriösa klimatforskare, men kanske lurar en del journalister och klimataktivister?

Comments are closed.