Snömax: Norra halvklotet !

Figur 1. Snökaos i Japan 18/12 med 1000 bilar två dar i 16 km kö

Även Korea och Kina drabbades.

Denna vinter har varit ovanligt snörik både avseende mängden snö, där man är van med snö, och avseende snö som ligger länge samt avseende snö som fallit långt söderut .

Figur 2 . I Övre Norrland har vintern varit kall med mycket snö och våren är sen

I Norrland har renarnas betesområden varit snötäckta längre än vanligt, vilket gjort att ovanligt många kalvar svultit och frusit ihjäl.

Figur 3. Snö i SYDVÄSTRA Saudiarabien i början av februari.

Snö föll i Sahara, Grekland och Mellan-Östern, där man inte ser någon snö alls de flesta åren.

Bloomberg

Figur 4. Mitt i februari drabbade en snöstorm Texas så svårt att fem miljoner människor blev utan ström och c:a 50 omkom.

Snöstormen passerade hela vägen från Kanada ner till Mexico.

FMI

Figur 5. Halvklotens sammanlagda snömängd loggas av FMI, Finlands Meteorologiska Institut

(Det blev oklart: Det gäller vardera halvklotets sammanlagda snömängd. Halvkloten visas var för sig, här data för det norra.)

Det grå fältet avser variationer under åren 1982 – 2012. De röda prickarna avser denna säsongs mätningar, varav den senaste gjorts den 30/3. De ligger så högt, 16 % över genomsnittet, att säsongen måste betraktas som sensationell.

Där snön ligger tjock på gränsen till Arktiskt klimat, hinner den inte smälta på sommaren, vilket betyder att glaciärerna byggs på. Det skall bli intressant att se noteringarna i september från Kebnekajses Sydtopp.

Säsongen är en stark indikation på den aviserade kalla perioden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Snömax: Norra halvklotet !

  1. Helt klart har det varit en snörik vinter, det har vi kunnat konstatera då hela Sverige varit snötäckt. Hela Tyskland, Holland stora delar av Storbritannien har också haft vinterväglag. Frankrike, Spanien och Italien fick även de ovanligt stora mängder snö och låga temperaturer.

    De mätningar som sammanställs av Ole Humlum på climate4you visar på avtagande globala temperaturer sedan 2016. Trenden är sjunkande tvärsemot alarmisterna som fortfarande hävdar att den globala temperaturen stiger med rasande fart.

    Igår presenterades satellitmätningarna från UAH (University of Alabama Huntsville) på Roy W Spencers blogg som visar på -0,01°C för Mars. Alltså 0,01°C under medeltemperatur från 1991 till 2020.

    http://www.drroyspencer.com/2021/04/uah-global-temperature-update-for-march-2021-0-01-deg-c/

  2. Övre Norrland har nog en ganska normal vinter, som fortfarande pågår. Snödjupet per första maj, alltså om fyra veckor är oftast mer än en halv meter. Verkar bli så även i år. Stort snödjup är inget problem för renar. Det värsta är om det har bildats ett tjockt isskikt närmast marken.

    Fjolårets kalvar, som nu är 10 månader har knappast frusit ihjäl. De har päls för norra Norrlands klimat. Årets kalvar är fortfarande ofödda.

Comments are closed.