Allt är mycket bättre nu !

Mats Käivemark

Vårbruk där en traktor gör jobbet mycket effektivare än det gjordes förr.

En traktor är i färd med att plöja en åker nära där vi bor. Efter sådd kommer grödor att växa som blir mat för människor och djur.

Utanför Strängnäs där jag växte upp så plöjdes åkrarna 1950 med 2 parhästar + 1 man med enskärig plog. Efter plöjningen kördes ytterligare en gång med harv.

Vad har det då skett för utveckling? Traktorn på bild med sin roterbara plog med 5 skär och integrerad harv är normal för ett litet jordbruk. Låt oss jämföra effektiviteten idag med läget från 1950.

Förbättringsfaktorerna blir:

  • Antal plogskär: x 5
  • Harvning integrerat: x 2
  • 5-dubbel hastighet: x 5

Allt detta betyder 5 x 2 x 5 = 50 gånger effektivare jämfört med tidigt 1950-tal. Jämför med en 10-skärig plog på större arealer så blir det x 2 = 100 gånger effektivare.

Inget av detta är möjligt i dag eller i en framtid utan förbränningsmotorer. Gäller globalt och för alla tyngre transporter. Batteridrift kan vi för alltid glömma i sammanhanget.

Skördarna sedan 1960-talet för majs, vete och ris har mer än fördubblats (FAO). Tack vare bättre metoder och högre koldioxidhalt. Den har ökat från 280 ppm till dagens 415 ppm. Tomatodlare siktar på 800-1000 ppm i sina växthus för optimal skördeförbättring. Förbättrad fotosyntes betyder att växtligheten blir tåligare mot uttorkning.

Under samma period, har antalet omkomna/år i naturkatastrofer sjunkit till en tiondel. ( www.emdat.be ). Decenniers fakta från verkligheten visar att allt över tid blir bättre.

Frågar du klimataktivister så ska vi bort från allt fossilt bränsle och kärnkraft och det kommer att skapa nya ”gröna jobb”. Betyder enbart merarbete för samma resultat. Men påverkan på klimatet blir helt försumbart. (Björn Lomborg) Och alla livsmedel mångdubbelt dyrare. De fattigaste drabbas som vanligt värst.

Mats Kälvemark

Örebro

+ – + – + – +

Skriv en insändare du också ! !

Dagens skörd av insändare är uppmuntrande. Medias mur av tystnad omkring klimatfakta har börjat spricka. Visserligen är sprickorna små, men som bekant, där en spricka uppstått, vidgas den så småningom.

Därför ber jag dig att också du skriva insändarmanus om klimatbluffen, även om du vet att din tidning är försvuren till tron på “klimatbluffen”. Blir ditt manus refuserat denna gången, så lämnar det ett intryck på redaktionen, så att de måsta ta ett kommande manus på allvar.

Sture Åström

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Allt är mycket bättre nu !

  1. Det är svårt att få de nu uppväxande generationerna att förstå varför de har det så bra. Idag översköljs vi med feminism, HBTQ, klimatkatastrofläge mm., inget som hjälper till att hålla upp de vinningar som har fört oss till nuvarande standard….

    Jag inser att det måste bli klart sämre, innan flertalet förstår vad grunden för deras välfärd kom från, och därmed kan räta upp skutan igen…..

  2. Lars
    Med samma namn , ålder och inställning så kan jag bara instämma 😉
    Men det är trist att se hur dagens ungdom förleds tro att vi har en kris i klimatet som skapar död och förödelse i större utsträckning idag än förr.
    Därför gläds jag åt lite upplysning i Notrickszone idag.
    Globala naturkatastrofs dödsfallsrisken minskar med 22% på 30 år!

  3. “De’ går bra nu” som sägs inom vissa musikkretsar.
    Absolut, allt är bättre nu än för 70 år sedan när jag föddes 😁
    Hoppas bara att inte MP sabbar framtiden för oss optimister.

  4. Det fanns en amerikansk bonde och agronom som hette Norman Borlaug som mer än någon annan har bidragit till att förbättra jordbruket i bl. a. Mexiko, Indien och Pakistan. Många anser att han är den enskilda människa som räddat flest liv på jorden någonsin.

  5. #Tege Tornvall

    Enligt borrprovsdata från Vostok i Antarktis har de fyra tidigare interglacialer varit mellan 1-3°C varmare än den vi är inne i nu. Vi upplever den svalaste eller kallaste om man så vill, mellanistiden på 420 000 år.

  6. Mats glömde att nämna att vid batteridrift blir traktorn för tung och sjunker ner för mycket och packar jorden, en nackdel. Av bilden av döma är det en fyurhjulsdriven traktor.
    Jag flyttade ut på landet 1978 i Skåne och upplevde vintern 78/79 när boken “När Skåne försvann” skrevs. Det gjorde att jag något år senare köpte en Volvo Valp, heltäckt, som hade tillhört Kustartilleriet. Med en har jag kört på fälten stränga vintrar för att komma hem. Var alltså först med fyrhjulsdrift ute på landet. Idag har varje lantbrukare minsta en fyrhjulsdriven traktor.

  7. Mats: CO2-halten 280 ppm kommer från borrkärnor från Antarktis. Men CO2-molekylen vandrar i isen och bildar föreningar med andra ämnen. Kemiska växtanalyser, växters klyvöppningar samt årsringar i träd visar högre och växlande halter tidigare (Beck, Kouwenberg, Jaworowski m. fl.).

    Säkert tycks ändå vara att Kealing 1958 mätte 315 ppm på Mauna Loa. Säkert är också att CO2-halten växlar under året över tid och rum. Säkert är vidare att varma hav gasar ut,och kalla hav löser koldioxid. Värmda hav sedan Lilla Istiden har tillfört mer koldioxid. Det har gynnat växtlighet och grödor och sätter krokben för hela CO2-nojan.

    Tidigare värmeperioder (interglacialer) mellan nedisningar var minst lika varma som nu och hade också CO2-halter över 400 ppm. Under nedisningarna sjönk halterna till eller under 200 ppm. Det klarar bara mycket härdiga växter. Inget att se fram emot när Solen nu åter är mindre aktiv med mindre solvind och mer kosmisk instrålning.

Comments are closed.