Vindkraftens kommunala veto befinner sig i akut fara

Registrering av buller från vindkraftverk.

Heldragen tjock linje visar absoluta buller nivån, som mäts i dB(Z). Heldragen tunn linje visar resultatet med filtrering typ A, anpassad efter örats känslighet. Så utförs de vanligaste bullermätningarna. De streckade och prickade linjerna avser filtrering för speciella ändamål.

Här har bullernivån 42 dB(A) registrerats, medan den verkliga nivån varit 93 dB(Z), vilket innebär 100.000 ggr högre ljudtryck.

Våra myndigheter tycks vara inställda på att bara kräva mätning med filter typ A. Det är meningslöst för buller från vindkraftverk.

+ – + – + – +

2021-04-17: DALA-DEMOKRATEN

Rubrik i pappersupplagan:

Varför finns ingen högljudd opinion mot ett stort ingrepp?

Och på nätet:

Det kommunala vetot och vindkraft

Är det möjligt att avskaffa det kommunala vetot och ändå kunna hävda att det finns kvar? Frågan är synnerligen aktuell då lagändringar kan klubbas i Riksdagen i år. Det som gör frågan het är att det har blivit så bråttom med vindkraftutbyggnad och regeringen  störs av att det tar för lång tid att köra över lokala opinioner.

“Strategi för en hållbar vindkraftutbyggnad” är ett projekt som drivs av Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Handlar i grunden om var man ska placera 100 TWh vindkraft (cirka 10 000 verk) och kunna övertyga folk om det begåvade med det. Hur man ska förklara att vindkraft, som ska prövas som miljöfarlig verksamhet, kan vara hållbar är förstås en tuff pedagogisk utmaning mot de människor som ska offra sin hembyggd.

Utredningen om det kommunala vetot ska vara klar  2021-06-30.  Som det är idag har kommunen full rådighet över markanvändningen och kan säga nej till vindkraft. Det går inte att överklaga. Exploatörer och kommunpolitiker smyger ofta med projekten för att inte röra upp folkopinionen. Resultatet är många sena avslag när mycket kostnader lagts ned. Men det är ju självförvållat och lösningen får inte bli att  göra det lättare att köra över folket utan istället att ha öppen och sanningsenlig information tidigt.

 Kommuner ska ha en översiktsplan för användning av mark och vatten. Den ska innehålla utpekade områden lämpliga för riksintressen som vindkraft. Länsstyrelserna ska godkänna översiktsplanerna. Antagligen kommer förslaget innebära att om en kommun pekat ut ett område lämpligt för vindkraft, så ska en ansökan i detta område inte kunna beläggas med veto. Kommunen avhänder sig alltså sin handlingsfrihet om den pekat ut ett vind-kraftsområde i sin översiktsplan. En plan som länsstyrelsen ska godkänna.  Där slår fällan igen. Länsstyrelsen, som har regeringens uppdrag att främja vindkraft, kommer med all sannolikhet inte att godkänna en översiktsplan utan vindkraftsområden och därmed faller vetot om utredningens förslag går igenom riksdagen efter en remissrunda, förmodligen under hösten 2021. Kommunerna förlorar sin grundlagsskyddade rätt att planera över mark och vatten. 

Den information som medborgarna borde få är inte förskönande beskrivningar som förnybart, klimatsmart, hållbart och hur billigt vindkraft blivit. Det spelar ingen roll hur höga verk man bygger. Vindkraft har ändå en sak gemensam med medeltidens väderkvarnar – blåser det inte blir det ingen energi.

Klimatnyttan är noll i Sverige som i utgångsläget har fossilfri el. Jakten på koldioxid är meningslös. Klimateffekten vid total nedstängning av Sverige är minus 0,002 grader till 2100. De pågående ekonomiska skadeverkningarna för landet ackumuleras och blir oerhörda.

Vindkraft är ett villospår och borde inte få undergräva demokratin. Svaret på den inledande frågan är att regeringen försöker undanröja det kommunala vetot så diskret som möjligt. Isabella Lövin (MP) initierade snabbutredningen. Per Bolund (MP) har varit tydlig i svar på fråga i Riksdagen, att han vill ha bort vetomöjligheten och utredningen leds av Lise Nordin (MP). En fanatisk vindkraftförespråkare.

Den här frågan har så stor potentiell påverkan på så många människors miljö, att den borde behandlas som grundlagsändring.  Då krävs att riksdagen fattar samma beslut två gånger  med ett mellanliggande allmänt val.  Efter det första beslutet ligger grundlagsförslaget som vilande.

Varför finns ingen högljudd opinion mot ett så stort ingrepp i kommunernas makt över hembygden? 

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Vindkraftens kommunala veto befinner sig i akut fara

  1. Löfven vill sitta kvar och kör gladeligen över kommunerna för att få MPs stöd. Regeringsmakten är allt för sossarna.

  2. I framtiden när MP har åkt ur riksdagen kommer det inte vara kul att heta Bolund eller Lövin, dessa nyttiga idioter har kostat skattebetalarna, ca halva folket, enorma pengar.
    Deras väljare betalar inte skatt då de flesta MP anhängare inte arbetar.

  3. Om man läser posten “EU-stopp för vindkraften?” från 2021-03-11 och EU-domstolens förhandsvägledning lär det bli svårt för Regeringen att genomdriva en “köröver -lag” som blir giltig.

  4. Det intellektuella, institutionella och politiska förfallet i Sverige kan inte illustreras tydligare än så! Men rötterna går tillbaka till 30-talets kohandel då Bondeförbundet/nu Centerpartiet gick från att företräda de fria böndernas och landsbygdens intressen till att anamma en kollektivistisk ideologi med dess förkärlek för centralistiska, storskaliga lösningar. De förådde sina intressenter – inte för 30 silverpenningar utan kortsiktigt, för ett öre mer för mjöken.

Comments are closed.