Redan skrotas tusentals ton batterier för elbilar

Duesenfeld

Den tyska skrotbranschen överraskas av oväntat stora mängder bilbatterier

Den tyska affärstidningen Handelsblatt rapporterar den 15/4:

2021-04-15

Elbilar ska öka hållbarheten. Men massor av batterier kastas redan i förtid.

Matthias Schmidt, verkställande direktör för återvinningsföretaget Erlos, är förvånad. Hans bransch hade faktiskt förväntat sig att först om åtta eller tio år skulle de översvämmas av batterier från de elbilar som nu produceras . Fordonsindustrin räknar med den livslängden för batteriet, den viktigaste komponenten i en elbil.

Faktum är att tusentals ton drivbatterier redan hamnar hos skrotfirmor. “Vi kunde aldrig tänka oss att så stora mängder skulle komma efter så kort tid”, säger Schmidt. Hans företag och konkurrenten Duesenfeld, som båda har specialiserat sig på återvinning av bilbatterier, har i år tagit emot mer än 4000 ton batterier från nästan alla modeller av elbilar – inklusive sådana som nyligen har kommit ut på marknaden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Redan skrotas tusentals ton batterier för elbilar

  1. Batteriombyte , är det hållbart ur miljösynpunkt / koldioxid – jämförelse gentemot bensin drivna fordon eller dieseldrivna fordon ? Alla normala individer vet , att det krävs enorm energi att producera batterier till elbilar. Dvs enorma koldioxidutsläpp.
    Så varför berätta sagor om att elbilar om dess nollutsläpp vad gäller dess livscykel ?
    Om detta bör vi diskutera !

  2. Både klimatsansare och och klimatalarmister kan ta varandra i hand i det att minimera
    mänklighetens behov av olja . Fjärde generationens kärnkraftverk kan utnyttja energi ur tidigare lagrad avfall från tidigare äldre generationers avfall. Men kan klimatalarmister samsas med klimatsansare i det att fjärde generationens kärnkraftverk får acceptans ?
    Kärnkraftverk släpper inte ut någon koldioxid , vilket borde vara en acceptans för för klimatalarmister.

  3. Hållbart ? Allt ska vara hållbart nuförtiden i det att minimera gasen koldioxid i atmosfären. Men det mest hållbara för mänskligheten är att gasen koldioxid faktiskt får existera i atmosfären . Om denna gas inte får existera i atmosfären , så lär all växtlighet dö och allt djurliv ( inklusive djuret människan ) dö ut. Denna gas är en livets gas , som ingår i växters fotosyntes. Växters föda är vatten och CO2 och mineraler. Ju högre kvantitet av denna gas i atmosfär , desto bättre förutsättningar för alla växter på vår jord.
    Nej , jag är inte ett dugg bekymrad om nuvarande gas på 0,0415 procent ökar till det dubbla 0,083 procent i luften. Jag är inte ett dugg bekymrad , eftersom denna gas ingen inverkan på jordens medeltemperatur. Det är solens olika varierande utslungande energi från tid till annan som är grundorsaken till jordens medeltemp.
    Marknadsekonomin är i obalanser pga enorm rikedom till fåtalet och att alltfler människor i Europa och i USA blir fattigare. Balansen produktion och konsumtion befinner sig i en obalans av dels enorm överproduktion av de flesta varor och samtidigt människors negativa konsumtion ( undantag medelklass och de enorm rika miljardärer ).
    Det som nu sker inom marknadsekonomins maktcentra är att omstöpa DERAS ekonomi globalt. Klimatalarmismen är ett tjuvknep att med alarmismen få kunder att köpa elbilar ( en jävla kostnad med tanke på utbyte av batterier ). Viruspandemier ( naturliga eller laboratorieresmitta ) skapar nya tvingande produkter att framställa i det att marknadsekonomin får rejäla injektioner i det att producera varor kopplade till skydd mot virus . Vi skattebetalare får stå för notan. Vilket marknadsekonomins maktcentra vet hur utnyttja skattebudget. // Nej , jag är ingen extrem marxist för att avslöja marknadsekonomins utnyttjande av en nations skattebudget . Jag gillar kombinationsekonomin med fria företagare och att vissa ekonomiska områden bör/ska vara statliga.

    Men om detta bör vi samtala , hur massmedia i Göbbelspropaganda ( år in och år ut sedan 1970 – talet ) basunerat ut falsk klimatalarmismen i det att få bilköpare ändra köp till elbil.
    Men om detta bör vi samtala , att även massmedia ( de är väl snart uppköpta av läkemedelsindustrin ) i sin metodik vad gäller Göbbelspropaganda få varje medborgare att vaccinera sig. //
    Vems intressen går massmedia om de låter sig korrumperas av läkemedelsindustrin ?
    Vems intressen går politiker och dess departement som ska lagbesluta vad gäller läkemedel ( vaccin ) när det inblandas korruption från läkemedelsindustrin ?

    Kanske jag avvek huvudämnet , men jag hävdar att globalister har metod Göbbelsmetodik , att upprepa samma antinationalistiska propaganda att koldioxiden är gränsöverskridande mellan nationer och därför behövs ett globalt samarbete och att alla nationer MÅSTE ( tvingande ) upphäva sin nationella domän.
    Samma metodik använder globalister med viruspandemier , att det MÅSTE samordnas internationellt med det överstatliga och att nationalismen måste ( tvingande ) vika sig för överstatliga beslut .
    Både huvudämnet klimatalarmismen är FEJK och viruspandemier komma och gå utan att behöva ge upp svenskt nationellt självbestämmande .
    Jag hävdar att svenska globalister ( viss höger och viss vänster ) är i symbios med varandra . Och i symbios med viss massmedia ! I symbios med varandra i deras medvetna bubbla om att globalismen är den mest optimala möjligheten , att söka lösningar för gemensam problematik. En problematik som inte existerar i normala hjärnor ! Hur spricka hål i deras bubbla av falskt medvetande vad gäller klimatalarmismen ?
    Svensk nationalismen är en grundläggande egenskap för svensk demokrati !
    Så enkel definition är definitionen för svensk nationalismen.
    Eller ska jag styrka min demokratiska förmåga ur åldrig tradition : ” Egen härd är guld värt ” . Ett eget geografiskt område som behärskar eget språkområde i majoritet har rätten att utgöra en nation. Sverige är i nuläget en nation , med eget språk !
    ” Egen härd är guld värt ” är också nationalismen då den egna nationen ska förstärkas med just svensk ekonomisk cirkulationsekonomi. Låt oss avsluta all dräneringen av bistånd till EU ( 40miljarder /år) och låt oss avsluta dräneringen av statsbudget till internationell klimatfejk . Låt oss avsluta biståndspengar till andra länder ( SIDA ) och istället satsa på Sveriges medborgare oavsett ursprung . Sverige ska inte vara världssamvete för andra fattiga nationer , när alltfler svenskar är tvingade att leva på gatan pga av höga hyror .

  4. Ivar Andersson
    Har läst nåt sånt också men har svårt tro på det. Det ställs alltid höga krav på kvalitet och specar när det byggs en dyr anläggning. Batterierna ska vara likvärdiga. Men batterierna har bytts/ skrotats av en anledning. Man byter nog inte förrän det är ca. halva kapaciteten kvar med tanke på kostnaden för byte. Alla batterier drabbas av “Lithium Plating” och det är väl det som minskar kapaciteten. https://www.upsbatterycenter.com/blog/lithium-plating/
    http://www.tootiki.se/TTW/Litiumbatterier

  5. Karl Erik R

    Håller med att den inte upphört, men enligt min “källa” så går det fort nu. Försäljningen av “ren” bensin/diesel sjunker snabbt.
    Det som var nytt för mig var att minskningen tydligen går fort.

    En anledning är att man höjt skatten (malus) under 2021.
    Den andra är att EU börjat hota med miljardböter för tillverkare som inte möter försäljningskraven.

    Hybriderna har absolut en förbränningsmotor, men de har alltid ett batteri (varierande storlek) av Li-jon typ.

    Misstänker att det som kommer hända är att folk använder förbränningsmotorn i sin laddhybrider (alternativet är väl att elnätet säckar ihop).

    Vi får väl avvakta statistiken för 2021 för att se om jag överdrev.

  6. Ska inte elbilarnas kasserade batterier användas som energilager för sol och vind?

  7. Jag läste om en man som behövde byta ut sitt batteripack till sin BMW i3 (elbil). Det skulle kosta 275000 kr! En oerhörd summa att lägga på en fem år gammal bil och betydligt mer än vad bilen kan vara värd. Bilbranschen vill sälja nya bilar och ett sätt är att göra reparationer så dyra att kunden väljer att köpa nytt. Man bygger in dyra och onödiga komponenter som kostar 10000-tals kronor att ersätta och i mitt tycke en massa onödiga övervaknings- och säkerhetsfunktioner som kan krångla. Dessutom är bilarna nu datoriserade att att det går att avläsa hur föraren agerar, vilket öppnar upp för myndigheters och försäkringsbolags kontroll. Allt i syfte för att kontrollera individen. En annan populär dumhet är dessa på tok för stora och lågprofilerade däck som folk betalar 10000-tals kr extra för. De ger en stötig gång, har stor ofjädrad massa, är tunga och skrymmande, slits snabbare, samt har sämre väghållning vid dåligt väglag. Att de har bättre väghållning på torr asfalt är betydelselöst såvida man inte ägnar sig åt banracing.
    Det är bedrövligt att skåda hur biltillverkarna faller till föga för extremistiska politiska önskemål med säkerhets- och klimatnoja. Jag avskyr att bilen tar kommandot från mig när jag kör och vill absolut inte ha en bil som bromsar och styr själv.

    Volvo har fr.o.m. 2021 begränsat toppfarten till 180 km/tim. Tyskarna brukar anse att en bil som man inte kan köra 200 km/tim är en dålig bil. Jag har ett nytt öknamn på nya Volvo. Det är Förmyndarbilen!

  8. Jonas,

    Enligt Bil Sweden var en tredjedel av alla nyregistrerade bilar under 2020 laddbar. Betyder att två av tre nya bilar hade enbart bensin- eller dieseldrift. Jag skulle inte säga att det ser ut som att den försäljningen har upphört. Sen är ju en stor del av de laddbara också utrustade med en bensin- eller dieselmotor som används i varierande grad.

  9. När en bil är 10 till 15 år gammal är andrahandsvärdet en bråkdel av nypriset. Det gäller elbilar också. Speciellt som batteriet har begränsad livslängd. Även andra delar som motor och elektronik har slitits. Reparationer är alltså att vänta. Om man då står inför att byta batteri för flera hundra tusen eller köpa ny bil så kommer många välja ny bil. Och den gamla värdelösa skrotas. Även om batteripriset sjunker så hänger det ihop med nybilspriset. Personligen tror jag att det här med elbilar är en återvändsgränd. Om 15 år har vi facit kanske tidigare att döma av artikeln ovan.

  10. batteriets livslängd påverkas bl.a. av att man tar ut effekt vid hög/låg batteriladdning.

    Så här kan man läsa:
    “För att undvika detta har många tillverkare en spärr som innebär att enbart 80 % av batteriet laddas.”
    Likadant slår det till en spärr om batterinivån blir för låg.

    Man kan ju undra vilket mått som använts när de anger räckvidden. Ett “spärrat” batteri eller ett “ospärrat” batteri ?

  11. Batterierna till batteri-/elbilarna är bara någon sorts överdimensionerade varianter av de batterier som återfinns i till exempel mobiler och bärbara datorer. För dessa, små batterier är livslängden några år, kanske högst 5. Varför skulle större batterier gjorda enligt en liknande princip ha längre hållbarhet?

  12. Lärde mig idag, av en person som är väl insatt i bilbranschen, att försäljningen av “rena” bensin/dieselbilar i stort sett har upphört i Sverige.

    Dels är tillverkarna rädda för att sälja rena bensin/diesel (även småbilar) eftersom de kan råka ut för EU´s koldioxidböter.
    Dels har man höjt bonus/malus (framförallt malus) kraftigt.

    Det säljs i princip inga husbilar längre. Personbilarna är nästan uteslutande hybrider. Även småbilar har fått kraftigt höjd “malus”. Snart är även småbilar hybrider.

    Allt detta verkar ske utan någon som helst offentlig diskussion. Vid flera tillfällen har regeringen lovat saker typ “inga höjningar av malus under de kommande året”. Sen har de gjort det ändå.

    Mycket märkligt att detta kan ske utan att det förs någon debatt. Man håller på och avvecklar rena bensin/dieselbilar i smyg.

    Det finns ju ca 5 miljoner personbilar i Sverige. Det kommer bli väldigt mycket batteriavfall.

  13. Med genomsnittligt 200-300 kg batterier per bil (laddhybrider + elbilar) motsvarar 4.000 ton batterier säkert minst 12-20.000 bilar. Det motsäger batteriernas långa garantider och stärker att batterierna i stället är elbilarnas svaga punkt.

Comments are closed.