Extinction Rebellion får ett idolporträtt i Sydsvenskan

Ett helt uppslag ägnas den 16/4 åt Pontus Bergendahl, som arbetar heltid för XR utan lön

En lokaltidning skall naturligtvis följa upp vad som sker i grannskapet. Då är det OK att porträttera personligheter som gjort avtryck i omgivningen. Men då krävs givetvis en balans i valet av personer. Sydsvenskans journalister tycks fascinerade av revolutionärer. För en tid sedan porträtterade de Andreas Malm, som förespråkar sabotage: spränga kraftledningsstolpar och oljeledningar eller släppa ut luften i däcken på stadsjeepar.

Pontus Bergendahl hävdar att XR står för “civil olydnad” men också för “icke-våld”:

  • Vi står för icke-våld och skulle aldrig förstöra något som påverkar enskilda individer.

Han var med om att limma fast sig på grindarna till ett av Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland, att stoppa ett flygplan på Ängelholms flygplats och störa partiledardebatten i Riksdagen.

  • Politikerna kommer aldrig att gå före för att rädda klimatet. De kommer att komma sist, efter den folkliga opinionen. Massiv civil olydnad är det enda hoppet jag ser, faktiskt.

Det är oklart om det är journalisten eller Bergendahl som påpekar att civil olydnad kan framstå som hjältemodigt ex.vis av de engelska suffragetterna som t.o.m. utförde brandattentat i kampen för kvinnlig rösträtt eller av Rosa Parks, som bröt mot raslagarna i Alabama på 50-talet och av Nelson Mandela, som också bröt mot raslagarna i Syd-Afrika.

Jordens undergång

Greta Thunbergs exempel väckte Bergendahl inför katastrofens akuta läge. Det är naturligtvis hedervärt att “rädda världen” om man tror på risken för dess snara undergång. Han hade uppenbarligen blivit helt indoktrinerad av Sydsvenskans ständiga larmande och falska nyheter.

När skall Sydsvenskan leva upp till de Pressetiska Reglernas krav på “allsidig” rapportering och ägna ett uppslag åt någon som kan balansera Gretas och Bergendahls oro, mig till exempel ? Och då presentera vad jag sagt på ett ärligt sätt, inte fimpat och snedvridet, som Expressen gjorde, när de under falska förespeglingar berömde sig av att “ge plats åt båda sidor”. Också i Bonnier-koncernen.

Det är Sydsvenskan som är ett demokratiskt problem, inte Bergendahl.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Extinction Rebellion får ett idolporträtt i Sydsvenskan

  1. De som opponerar mot IPCC är framför allt de klimathotstroende aktivisterna. När IPCC konstaterar att det inte går att hitta någon global ökning av extremväder, envisas klimataktivisterna att extremväder har blivit vanligare. När IPCC konstaterar att skogsbränder och översvämningar var värre under förhistorisk tid än i modern tid, envisas klimataktivisterna med att skogsbränder och översvämningar är värre än någonsin. Med mera…

  2. Att ”ge plats åt båda sidor” i klimatdebatten är inte lättolkat. De som opponerar sig mot IPCC tycks innefatta både dem som tror på solen som klimatavgörande och dem som tror på vädrets och klimatets kaoskaraktär som avgörande.

  3. Exakt vad är det som kan klassificera klimatet som annorlunda idag?
    20% fler soltimmar?
    Nån grad mildare vinter?
    Nån mm höjd havsnivå i en icke accelererande takt?
    Vi ser allt färre döda i naturkatastrofer i en allt bättre värld!
    Nåja-April har medfört rekordkyla över stora delar av Europa så lite mer värme kunde vi gärna se.

  4. Tja , massmedia lever sitt liv alltefter sin okunskap .
    Vi som kommit till åren vet att massmedia lever
    på fejk news
    För min egen del
    köper jag inget lösnummer
    av DN, Expressen eller
    Aftonbladet .
    Finns väl inte ens
    en idiot som köper
    ett lösnummer
    av dessa tidningar .
    Men med statsstöd
    kan dessa tidningar
    ljuga vidare om
    den bistra verkligheten.

  5. Civil olydnad är att ta makt över vissa ämnesområden typ demonstrationer . Förhoppningsvis vet de styrande i en demonstration att lämna in en ansökan
    hos polisen i det att samhället godkänner en demonstration. Anarkistiska demonstrationer utan samhällets godkännande lär vara just anarkistiska .
    Och polisväsende har därför ingen skyldighet att skydda dess individer .

  6. Är det något fel på mina sinnesorgan? När jag går ut på balkongen på morgonen konstaterar jag att det ser ut precis som vanligt, kanske något molnigare och kallare väder, men inte akut – ännu.

  7. Pontus Bergendahl tycks vara IT-ingenjör och bör väl ha åtminstone några kunskaper i naturvetenskap.

  8. Hämtat från Twitter

    #ExtinctionRebellion-Gründer Roger Hallam: »We’re going to force the governments to act. And if they don’t, we will bring them down and create a democracy fit for purpose. And yes, some may die in the process
    Civil olydnad kan gå över gränserna för adekvat beteende, ifall man följer ledarens intentioner!
    Klimat-Greta sponsrar Extinction-Rebellion

  9. En person som tror sig representera folkopinionen, medans politikerna inte gör det ?

    Bergendahl borde ta sig en lång funderare på hur han kommit fram till att han är denna sanna uttolkaren av folkopinionen.
    Kan det vara så att han förväxlar “folkopinion” med uppfattningen bland XR´s medlemmar? Det är ju inte riktigt samma sak.

    Beklagligt att en tidning beskriver en sådan person som ett föredöme.

  10. Klimathotsnödläge råder och därför skriker Greta och övriga klimathotstroende hela tiden att vargen kommer. Påminner om Målle Lindbergs tältmöten för 50 år sedan.

Comments are closed.