Tysk el april 2021

Figur 1. Total produktion med sol- och vindkraft, Export-Import och börspriset EEX

Här ser vi att det var ganska mulet åtminstone sju av dagarna. Bara tre tillfällen med negativa elpriser.

Figur 2.  Vindkraftens effekt under månaden.

Notera att veckan med låg effekt sammanföll med den som gav låg effekt även i Sverige. Detsamma torde ha gällt i Danmark.

Figur 3. Vindkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess effektfaktor.

Det är anmärkningsvärt att vindstilla är så mycket mer utpräglad på havet än på land.

Figur 4. Solkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess effektfaktor.

Det är natt 40 % av tiden och 30 % av tiden är effekten lägre än 20 %, d.v.s. 70 % av tiden är solcellerna rätt värdelösa. De hör inte hemma på en sund marknad.

Figur 5. Installerad effekt för stenkol och levererad effekt under månaden

Här ser vi hur dåligt kapaciteten utnyttjas i kraftverk som eldas med stenkol. Mönstret är liknande men inte lika extremt för brunkol. Det är ett resultat av att sol- och vindkraft tillåts parasitera på den marknad som finns.

En nationalekonomisk kapitalförstöring av gigantiska mått

Ett antal kraftverk för stenkol har redan lagts ner. De som återstår har en kapacitet om drygt 23 GW, gigawatt, men får bara leverera och få betalt för c:a 5 GW. På en normal marknad skulle de i genomsnitt leverera c:a 15 GW.

Sol- och vindkraft har “bränslet” gratis, så de trycker ner elpriset när det blåser. Deras nyckfullhet skall balanseras av kraft från sten- och brunkol samt några mindre anlägg-ningar för gas och olja. När blåsten tilltar snabbt kan de konventionella kraftverken inte alltid reglera ner lika snabbt, så att elpriset blir negativt.

Kraftverken för kol, de som garanterar att det alltid finns ström i ledningarna, bestraffas alltså ibland för nyckfullheten i sol-och vindkraft med NEGATIVA elpriser. Då måste de BETALA för att bli av med strömmen.

Förre näringsministern Sigmar Gabriel kallade detta: “Irre Zustände”, ren galenskap ! ! !

Att inte nyttja den kapacitet som finns innebär kapitalförstöring. Den gör alla medborgare fattigare.

SANNINGENS ÖGONBLICK

Det kommer inte förrän så många kolkraftverk lagts ner att lyset slocknat några gånger. Då inser alla att “pålitlig” kraft behövs, d.v.s. ett nytt kraftverk måste byggas. Men ingen finansiär vid sunda vätskor kommer att vilja sätta pengar i en anläggning som inte får tjäna pengar mer än några få timmar på året.

Elmarknaden måste återigen göras om radikalt. Det blir dyrt för medborgarna vare sig deras pengar går via skatter eller via elpriser.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Tysk el april 2021

  1. MP är ett extremt och farligt parti. De ljuger obehindrat och invant om det gagnar deras syften. T.ex. kärnkraften är olönsam men de har med pålagor gjort den olönsam. Inte ens oppositionen protesterar mot deras lögner. Det kanske beror på att de varit med om besluten. SD har inte varit med på resan men det är inte deras hjärtefråga. Det borde det vara det kunde de vinna på. Elöverskott är en annan sak de ljuger om. De har fått Ringhals 1 nedlagd helt i onödan. Det har visat sig att den kunde gått flera decennier utan annat än löpande underhåll. Preem är en annan historia. Och Bromma som de försöker lägga ner på falska grunder. Utredningen om lönsamhet var ett beställningsjobb. Det hade inte varit så allvarligt om journalisterna ställde relevanta frågor. Av nån anledning gör de inte det så de MP och sossarna kan fortsätta obehindrat.

  2. Det är som om maten var gratis. Men inte alltid.
    Under resten av tiden tvingades affärerna förse konsumenterna med mat.
    De måste alltid ha full bemanning och beredskap.

  3. Figur 3 visar att vindkraften producerar mindre än 10% av installerad effekt under 23.5% av april.
    Figur 4 visar att solkraftens effekt under 70 % av tiden är solcellerna rätt värdelösa. Mindre än 20% av installerad effekt levereras under denna tid.

  4. Helt fantastiskt att ett helt folk låter sig luras av dessa idioter, die grune.
    Sverige ligger inte långt efter men kan förhoppningsvis få bort dessa tomtar i nästa val, om inte från riksdagen så i alla fall från regeringsställning.
    Förr togs beslut av samhällelig art efter noggrann genomgång av fakta, forskning och vetande. Idag är detta ersatt av värdegrund, känslor och åsikter.
    Det kan bara gå åt h-e och gör också så.
    Tyskland kommer att vakna upp, tyvärr hyser jag inte samma hopp om Sverige. Svensken är för mesig och kommer att ’gilla läget’.

Comments are closed.