Hot om strömavbrott blir stopp för nya jobb i Nynas

Nynas

Raffinaderiet i Nynäshamn arbetar globalt och har specialiserat sig på oljor för speciella ändamål och vägbeläggningar

Företaget Nynas i Nynäshamn har annonserat planer på investeringar för en halv miljard kronor för att möta en förväntad ökning av marknaden för vägbeläggningar, som är dess viktigaste produkter. Det kräver en ny ugn för att värma tung råolja. Det kan ske med naturgas, vilket skulle öka utsläppen så att miljötillståndet kan ifrågasättas. Därför föredrar man el och har förhandlat med Vattenfall. Ökad effekt kräver nya ledningar och tillstånds-processen för sådana kan dra ut till 2030. Därför är villkoret att strömmen bryts vid effekttoppar. Det kan kanske också hända en mulen dag med vindstilla.

De uppenbara hindren i svensk elinfrastruktur blir hämmande för företagsklimatet, menar Rolf Allgulander. produktionschef på Nynas enligt “tidningen näringslivet“.

Företaget grundades 1928, antog namnet Nynäs Petroleum 1931, som drev en kedja svenska bensinmackar på 50-talet. Produktprogrammet skiftade mot oljor för speciella ändamål som metallbearbetning och kylning av transformatorer samt vägbeläggningar, alla med en global marknad. För anpassning till den globala verksamheten släppte man prickarna 2010 och blev “Nynas”.

För tillverkningen av asfalt är tjockolja från Venezuela särskilt lämplig, varför dess nationella oljebolag PDVSA varit hälftenägare. Landets ekonomiska oreda och sanktioner från USA framtvingade en rekonstruktion som blev klar i januari. På hemsidan läser jag:

I september sålde dessutom finska Neste sin ägarandel till brittiska Bitumina Industries, som nu är den störste ägaren i Nynas med 49,9 procent av aktierna. Svenska Nynässtiftelsen äger 35 procent och venezuelanska PDVSA kvarstår med 14,9 procent.

Bolaget har drygt tusen anställda, varav hälften i Sverige. Omsättningen var 17 miljarder kronor år 2019.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Hot om strömavbrott blir stopp för nya jobb i Nynas

  1. Läs Svenska Kraftnäts Långsiktig Marknadsanalys 2021 och inse att det här kommer att vara normalläge med förd politik. Klimatpolitiken och energipolitiken är helt enkelt inkompatibla. Båda är ogenomförbara tillsammans, ja knappt ens var för sig.

    langsiktig-marknadsanalys-2021.pdf (svk.se)

  2. I framtiden behövs ingen asfalt, det är bara att plöja ner alla förbrukade vingar från möllorna liksom alla elbils-batterier som blir för dyrbara att återvinna.

  3. Världens mest återanvända material-Asfalt!
    Borde kvalificeras för cirkulära ekonomipriset!

  4. Det är inte bara hindren med nya el-ledningar som är problemet.
    Hela etablissemanget med regering (MP+S) & “Jöken”- partierna, myndigheter, s.k. sakkunniga, etc. har drabbats av kollektiv koldioxidfobi, kärnkraftsfobi, etc. De ger sig kanske inte förrän Sverige har blivit Europas nya Libanon med massarbetslöshet och varierande eltillgång. Det verkar inte heller som om det är någon riktig fart på “oppositionen” i dessa frågor.
    “Vaccinet” mot denna pandemi stavas olja, bensin, diesel, naturgas, fortsatt kolanvändning, satsningar på nya kärnkraftsgenerationen och omgående återstart av Ringhals 1 & 2. Gärna också Oskarshamn 1 + 2.

  5. Varför inte fråga energi- och digitaliseringsminister Ygeman som säkert fixar elen till Nynäs :-). Han har flera gånger påstått att vi har gott om el men förstår inte skillnaden mellan energi och effekt trots att han är energiminister. Han skulle kanske utnämnas till effekt- och energi- och digitaliseringsminister så att han inser skillnaden mellan effekt och energi?

  6. Bygg ett kärnkraftverk i Nynäshamn så Nynas får tillgång till den el de behöver. Dra en kabel till Gotland så samtliga vädergeneratorer kan skrotas. Det ser för jävligt ut på Gotland numera med dessa mastodontverk som förfular miljön. Samtidigt kan hela Södertörn och Stockholm dra nytta av detta kärnkraftverk.

    Med samma effekt som Forsmark med tre reaktorer 3271 MW, vilket kan ge ett tillskott med 20-25 TWh/år. Utöver det kan det ge fjärrvärme till hela Nynäshamn. Förbered för utbyggnad med ytterligare reaktorer så kan hela Mälardalen säkra sin elförsörjning.

Comments are closed.