Media mörkar Schweiz’ nej

Sensationen i Schweiz i dagens Helsingborgs Dagblad ! !

Notisen är placerad längst ner och ytterst på vänstersidan A 16: 45 mm på en spalt.

Det finns inget bättre ställe att dölja nyheter man vill mörka.

Jag jobbade i mörkrummet på Aftonbladet, när jag studerade på KTH. Det var de tidigaste morgontimmarna på söndagarna, då inte så mycket hände. En student kunde klara det. Fotograferna kom dit ibland. Några gånger kommenterade de den placering deras alster hade fått. Det var ju ett bevis på den uppskattning deras arbete fått.

Deras rankning av placeringarna var ganska entydig:

  1. Förstasidan, överst !
  2. Längre ner acceptabelt, men inte längst ner.
  3. Högersida, upptill. Möjligen i mitten, men inte nederst.
  4. Vänstersida upptill och till höger.
  5. Absolut inte vänstersida i hörnet längst ner till vänster.

Jag antar att dessa preferenser gäller ännu idag och kan tydligt ses i annonspriserna.

Helsingborgs Dagblad ingår i Bonnier-koncernen. Jag gissar att andra organ i gruppen funnit lika undanskymd plats för denna stora sensation.

Det gäller den mest omfattande politiska frågan i alla industrialiserade länder.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Media mörkar Schweiz’ nej

  1. Noterat samma tystnad från media angående G7 mötets beslut att inte sätta stoppats för fossilfordon från 2030.Blev en mildare skrivning,att man skall arbeta för ett skyndsamt avveckling fossila fordon.
    Skickade ett tips till Aftonbladets klimatredaktion om detta.

  2. #Peter

    I Schweiz tar man ordet demokrati på allvar, medan Sverige har förfallit till en demokratur. På siten demokratur.se finns en del att läsa om detta. Från denna site saxar jag följande:
    ” I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.” — citat från Vilhelm Moberg (1965)”
    Det är med avsmak jag konstaterar att även G7-ländernas företrädare drabbats av kollektivt storhetsvansinne då de inbillar sig att de kan bestämma över klimatet. Förhoppningsvis kommer en växande del av befolkningarna att genomskåda stolligheterna och utkräva ansvar bland de förljugna, självförhärligande och demokratiföraktande makthavarna.
    För övrigt anser jag svensk energipolitik kan sammanfattas i ett ord, nämligen ordet “BEFÄNGD”. Samma ord sammanfattar också vår klimatpolitik.

  3. I en demokratur ses folket som ‘för dumma’ för sitt eget bästa.

  4. Föreställ er om Schweiz röstat FÖR. Då hade det varit på förstasidan. Det kunde vara klädsamt för en så kallad demokrati som Sverige påstår sig vara, att folket skulle få rösta om den “omställning” vi är inne i. Klimatlagen, innan den infördes borde även den underställts folkets röst. Och huruvida vi ska delta i, och vara “gäst” för NATO:s övningar. Det finns även andra stora beslut som påverkar gemene man i hög grad som folket borde få ett större inflytande över.

Comments are closed.