Schweiz nobbar klimatlag !

50.000 Unterschriften gegen Covid-19 Gesetze gesammelt ...

Schweizarna röstade bort den lag mot utsläpp som det politiska etablissemanget föreslagit

I den folkomröstning som hölls söndagen den 13 juni röstade 51,6 % emot en lag om att tvinga fram minskade utsläpp av koldioxid. Bakom den stod alla partier utom ett. Resul-tatet blev en stor överraskning. Enligt opinionsundersökningar var stödet för lagen 60 %.

Lagen avsåg att uppfylla Parisavtalets målsättning för de “goda” nationerna: Att minska utsläppen med 50 % till 2030 och eliminera dem helt till 2050. Den stora majoriteten av nationer lovade inget alls och de bygger nu kolkraftverk i en hög takt, 2 – 5 stycken varje vecka.

I Schweiz är folkomröstningarna beslutande. En sådan måste hållas, om någon samlat 100.000 underskrifter för ett krav på en sådan.

Miljöminister Simonetta Sommaruga beklagade valresultatet och förklarade:

  • Men Schweiz lämnar inte Parisavtalet.

Det låter som om hon vill kringgå omröstningens beslut. Schweiz har ju officiellt åtagit sig att bli “klimatneutralt” år 2050. Bland annat avser hon att lägga fram ett program för en kraftig expansion av “förnybar” energi. Det lär också innebära slöseri med skattepengar, det som omröstningen motsatte sig.

Fyra frågor

Omröstningen avsåg fyra olika lagförslag:

  1. Minskning av utsläppen. Nedröstat.
  2. Förbud mot syntetiska kemikalier i jordbruket. Nedröstat.
  3. Bekämpning av terrorism med utökade befogenheter för polisen. Accepterat.
  4. Regeringens politik för pandemin godkändes.

Svensk mediatäckning ?

Enligt Google har en kort TT-notis återgetts av DN, AB, GP, Folkbladet, Sydsvenskan och Västerbottens-Kuriren samt TV4. I Sydsvenskans edition “Helsingborgs Dagblad” finns dock notisen inte. Det behöver inte vara märkligt, om den kommer i morgon.

Omröstningens resultat är en stor sensation. Dels går befolkningen emot den av “alla” länder omfattade politiken. Dels visar sig återigen opinionsundersökningar ge helt fel bild av opinionen. Man måste undra om det kan vara fallet även i Sverige. Kan det finnas en stor tyst del av väljarkåren, som är “klimatförnekare” ? Hur stor kan den vara ?

Det är frågor som är värdiga öppen debatt i flera fora. Men jag tvivlar på att svenska media kommer att hålla öppet för sådan debatt. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Schweiz nobbar klimatlag !

  1. Schweiz är ett av världens rikaste land och har en form av direkt demokrati med frekventa folkomröstningar. Den centrala makten, regeringen och parlamentet, är därför svagare än vad den är i flesta länder. Trots religion-, språklig- och geografisk splittring har denna styrelseform gjort att landet håller sig samman. Dessutom har det skapat politisk stabilitet. Motsatsen till demokrati är EU.

  2. Schweizarna är kloka och har genomskådat klimatbluffen men det har inte politikerna. Tror att samma gäller i Sverige men vi får inte rösta i denna fråga.

  3. Lätt för dem att rösta ner Parisavtalet-de har ju ingen kust som kan översvämmas 😉
    Modellerna har ännu inte höjt framtida nivåer upp till Alperna.
    Men de har en forskare, Martin Wild, som nyktert konstaterar att solen skiner allt mer och att detta påverkar temperaturen.
    Han vågar även peka på SO2 utsläppen som orsak till Solar Dimming, utsläpp som nu är nere nära noll i vår del av världen, därav solar Brightening.
    De har kanske även en press som kan upplysa alplandet om detta?

Comments are closed.