North Sea Link till England

FT

Världens längsta starkströmskabel blev klar för testning i veckan

I sitt weekend-nummer redovisar Financial Times förbindelserna för starkström mellan UK och kontinenten. (Jag tror inte de räknat Norge till “kontinenten” tidigare.) Kabeln skall klara 1.400 MW vid 525 tusen volt. Den läggs tvärs över Nordsjön på djup ner till 220 meter och är 720 km lång. Investeringen beräknas till € 2 miljarder, varav EU bidragit med € 31 miljoner.

Kabeln levereras av det italienska företaget Prysmian från dess fabrik i Neapel. Omformar-stationerna i båda ändar levereras av ABB. Huvudentreprenör är Mitsubishi Electric.

Påverkar elpriset i Norden

Tillsammans med kabeln till Tyskland ökar Norges elmarknad med 2.800 MW, vilket ungefärligen motsvarar tre av våra kärnreaktorer. När norra Europa drabbas av svaga vindar, vilket faktiskt händer mest varje månad, kommer vi i Sverige att få betala elpriser märkta av konkurrensen från UK och Tyskland, där elpriserna ofta varit dubbelt så höga som hos oss.

Men för Norge blir båda kablarna en jättebra affär. Statistiken visar att hittills har Norge köpt överskottet av ström från Tyskland till en tredjedel av priset de sedan får, när de säljer den tillbaka. Norge kan lagra energin i vattenkraftverkens dammar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “North Sea Link till England

  1. En gång i tiden så var energiproduktion lokal, mycket lokal. I början av 1900-talet uppstod ett behov av starkare lok och eldrivna lok blev valet. Kraftverket i Porjus byggdes med början 1910 för att i huvudsak förse Malmbanan med energi. Sedan följde en utbyggnad av de flesta nordliga älvar med följd att ett större antal högspänningsledningar anlades.

    Behöver av energi ökar konstant med krav på ännu större överföringskapacitet. Det finns ett tak på hur mycket som kan produceras och överföras. Med andra ord är det kanske hög tid att återgå till lokalt producerad energi. Nu finns det faktiskt en sådan lösning som miljötalibanerna inte vill se; Gen IV-kärnkraft.

    Istället för mastodontanläggningar bör små och medelstora kraftverk, gärna modulära, byggas. Då blir det inte bara el utan överföringsförluster utan även fjärrvärme. Och, ja just det, vi hanterar kärnavfallet samtidigt.

  2. Den reglerkraft som finns och kommer att finnas i norra Europa, inkl UK är:

    1. Norsk vattenkraft
    2. Rysk naturgas via Nordstream

    Övrig vattenkraft är i stort redan utnyttjad och kolkraften ska ju bort. Kärnkraft kan/bör inte användas för reglerkraft. Den ska gå på konstant nivå. Undrar när det kommer propåer om att bygga ut Piteå, Kalix och Torneå älvar?

  3. Norrmännen skrattar hela vägen till banken! Och de har gärna talat om för alla hur bra vindmöllor är väl medvetna om att vattenkraft behövs som backup största delen av tiden. Så jo, nog är vindmöllor bra för den som kan berika sig på vanvettet!

  4. Alla vill ha norsk vattenkraft när den väderberoende vindkraften inte levererar. Det blir huggsexa och orimliga priser på el. Glöm inte när riksbanken höjde räntan till 500% och sedan fick Sverige överge fast kronkurs.

  5. I kombination med nedläggningen av kärnkraft, nu senast R1, skapar de nya norska exportkablarna andra problem. Det uppstår ett öst-västligt flöde genom Sverige som förbindelserna inte är dimensionerade för. Svenska Kraftnät tvingas införa begränsningar för att rädda systemet från sammanbrott vid triviala fel i systemet, sk n-1 fel.

    https://second-opinion.se/somrarna-har-blivit-den-storsta-utmaningen/
    https://second-opinion.se/allt-mer-skarpt-lage-for-svenska-kraftnat/

Comments are closed.