Greta om IPCC:s nya larm !

ZDF

Greta kommenterar utkastet till IPCC:s rapport nästa år: AR 6

IPCC: har ett utkast klart till FN:s klimatrapport nästa år, AR 6. Det har AFP fått läsa och låtit Greta Thunberg kommentera. En TT-notis återges i många media.

AFP, Agence FrancePresse, är världens tredje största nyhetsbyrå.

Utkastet preciserar fem särskilt allvarliga punkter:

1. Minskade skördar, svält och undernäring

Klimatförändringarna har redan minskat skördarna med upp till tio procent. År 2050 kan 80 miljoner människor riskera svält och hundratals miljoner riskerar undernäring.

Genom att lägga in “upp till” täcker man även in det fall att ingen minskning sker.

Sanningen är emellertid att skördarna har ökat dramatiskt tack vare den lilla uppvärmning vi haft och luftens ökade halt av koldioxid, växternas viktigaste näring. De senaste tre åren har lokal missväxt noterats, men den har inte berott på uppvärmning utan på att vintern börjat tidigare än vanligt och varat längre än vanligt, främst i Kanada och norra USA.

I 30 års tid, långt innan Greta föddes, har IPCC ständigt larmat om minskade skördar och svält, men det har inte bara visat sig FEL. Verkligheten har blivit den RAKT MOTSATTA: Världens skördar har ökat, även då lokal missväxt noterats.

2. 166 miljoner svältande i Afrika och Centralamerika

Mellan 2015 och 2019 behövde 166 miljoner människor i framförallt Afrika och Centralamerika humanitär hjälp till följd av klimatrelaterad plötslig brist på mat.

En sådan uppgift måste preciseras med politiska orsaker bortsorterade. Erfarenheten visar att svält i vår tid oftast är att hänföra till krig och inbördeskrig. Att anföra klimatet som orsak under fem år då inga klimatförändringar kunnat noteras visar IPCC:s inkompetens och dess politiska agenda. Det minsta man kan begära av IPCC är att de håller isär “klimat” och “väder”.

3. Hälsorisker

Trots en positiv socioekonomisk utveckling kommer nära tio miljoner fler barn bli undernärda och hindrade i sin utveckling år 2050 på grund av en livslång exponering av hälsorisker orsakade av klimatförändringarna.

IPCC har aldrig lyckats spå framtiden förr. Denna förutsägelse har ingen som helst trovärdighet. Jag ifrågasätter om några särskilda “hälsorisker” kan hänföras till “klimatförändringarna”.

4. Malaria och denguefeber

Den globala uppvärmningen gör att de geografiska områden som drabbas av insektsburna sjukdomar såsom malaria och denguefeber växer och blir fler.

De försökte i de första rapporterna påstå att spridningsområdet för malariamyggan skulle öka med uppvärmningen och att därför förekomsten av malaria skulle öka. Tillgängliga data visade att påståendet är nonsens.

Myggorna sprider sjukdomen bara om det finns sjuka personer i trakten. Vid hög levnadsstandard bemästras sjukdomen så att myggorna är ofarliga i sig. IPCC visade djup inkompetens. Och bristande hederlighet.

5. Ökande temperaturer då klimatet blir kallare ?

Ökande temperaturer kommer att påverka människors fysiska möjligheter att arbeta. Asiens södra delar, delar av Afrika och delar av Central- och Sydamerika kommer att förlora upp till 250 arbetsdagar om året år 2100.

IPCC agerar som stora barn. Att förlora 250 arbetsdagar då ett normalt arbetsår är 250 dagar låter som fantasi. Och de låtsas inte om att klimatet redan börjat bli kallare.

IPCC:s påståenden om år 2100 är totalt irrelevanta.

AFP frågar Greta, 18 år

Greta Thunberg säger att rapporten ger människor en chans att se verkligheten som den är. Det säger hon om ett aktstycke som inte innehåller någon “verklighet” alls. . .

Det kritiserar jag inte Greta för. Men det är ytterligt dåligt omdöme av AFP och TT att om vetenskap återge kommentarer från en 18-åring, som skolkat från skolan i tre år och därför kan antas vara mer okunnig än de flesta.

IPCC har haft fel i ALLA väsentliga larm sedan 30 år tillbaka. Långt innan Greta föddes.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Greta om IPCC:s nya larm !

  1. Malariamyggor finns redan i Sverige, de bär dock inte sjukdomen längre. Vill minnas att det sista inhemskt smittade sjukdomsfallet var 1941. Många tropiska sjukdomar är inte tropiska i sig utan grasserar i länder med sämre täckning av sjukvård till stora grupper av sin befolkning. Har Sverige lyckats utrota malaria, så kan även andra länder. Det är naturligtvis helt orimligt att brytpunkten för när en sjukdom är tropisk eller inte passeras precis just nu, med en temepraturökning på bara någon grad. Rent hokus-pokus förstås.

  2. @Petter Wulff.
    Du känner väl till det välkända talesättet: “Bättre att låta folk misstänka att man är en komplett dumskalle. Än att öppna truten och undanröja alla tvivel därom”.

  3. Påpekandet att klimat och väder är skilda ting har en poäng. Det är alltså på sin höjd vädret som blivit kallare.

  4. Kommer ihåg svältkatastrofen i Etiopien 1983–1985. Då var CO2 endast 340 ppm. Sen har inget liknande hänt så CO2 kanske t.o.m. förhindrar svältkatastrofer.

  5. Jordens befolkning kommer att uppgå till max 10 miljarder på grund av att då dör det lika många som föds varje år. Men utvecklingen idag pekar på att jordens befolkning kommer att minska till 6,5 miljarder människor oavsett politiska åtgärder eller klimatet.

  6. Befolkningsökningen idag beror på att vi som redan är födda lever längre för att levnadsstandarden blivit bättre. Bara i Afrika ökar fortfarande beroende på höga födelsetal. Bättre levnadsstandard ger lägre barnadödlighet. Det leder till färre barn per kvinna. Hans Rosling. Fattigdomsbekämpning är alltså viktigare än klimatbekämpning.

  7. “Elefanten i rummet”, precis som du säger, #Petra, är det egentliga problemet! Med större skördar, med mer mediciner som kan ges till allt fler, ökar befolkningen på jorden i en skrämmande takt. Ökningen har avtagit, t.o.m. minskat i västvärlden, men exploderar fortfarande i fattiga delar, om man vill göra något, MÅSTE denna fråga upp på bordet.

    Jag är tyvärr skeptisk till att det kan ske en reglering, fattiga länder kommer att överproducera barn i många decennier, och när de drabbas av sjukdomar och svält, öka barnproduktionen, det är en evolutionär gen som inte går att stoppa…..

    Vi i västvärlden kommer bara att kunna titta på och inte göra så mycket….

  8. De negativa effekterna beror på att vi är alldeles för många på vår stackars planet.

  9. Att vi fått det allt bättre visas ofta i diagram där medellivslängd , fattigdom och svält går åt rätt håll.
    Oftast är detta tack vare tillgången till energi som till över 80% är fossilt baserad.
    Konstgödning och förbättrade odlingsmetoder har ökat avkastningen per ha.

    Detta kommer inte alla till del.
    Där kunde FN och Greta göra en insats!

Comments are closed.