Maldiverna lockar turister !

resatill

Fiur 1. Maldiverna ligger mitt under ekvatorn sydväst om Indiens sydspets i tropiskt klimat och satsar på turism

Ögruppen har c:a 20 större korallöar och erbjuder många paradisiska miljöer för turismen på de minsta öarna.

Koraller växer ju inte upp över havsytan, så öarna bildas av att stormvågor spolar upp gruset av döda korallers skelett på stränderna. Så ligger högsta punkten 2,5 meter över den normala havsnivån. Maldiverna var ett tag det land som mest intensivt skriade efter bidrag för att klara havets stigning, vilken antogs göra landet obeboeligt inom överskådlig framtid. Dåvarande diktatorn Mohamed Nasheed höll ett televiserat möte med sin regering på fem meters djup strax innan FN:s stora möte i Köpenhamn 2009.

Men havet stiger inte oroande.

+ – + – + – +

Maldiverna lockar turister !

Enligt rådande klimatlarm hotas öriket Maldiverna av översvämning från stigande hav. Inför detta påstådda hot förhandlar Maldivernas ledning om bidrag från FN:s klimatpanel IPCC.

Samtidigt satsar dock landet stort på turism. Huvudstaden Malés flygplats har nyss byggts ut med en 3,4 km lång landningsbana. Från Malé går båtar och sjöflygplan ut till ett 90-tal hotell på några av örikets 200 bebodda atoller.

Figur 2. Huvudstaden Malés flygplats har fått startbanan förlängd ut i havet för att kunna ta emot världens största flygplan A380 med 500 – 800 passagerare. Under 2019 invigdes fem nya flygplatser.

På nätsajten Secret Escapes lockar nio exklusiva lyxhotell gäster nu i midsommartid. De frestar med villor direkt på stranden eller på pålar ute i vattnet, med exotiska restauranger, med vita badstränder och med dykning och vattensporter.

Inte ett ord om stigande hav eller översvämning. Men öarna drabbades av 2004 års stora tsunami. Då hjälpte det inte att klättra upp på örikets högsta punkt, 2,5 meter över havsytan!

Officiellt begränsades ändå antalet omkomna eller saknade till 108 personer. Men de materiella skadorna blev omfattande.

Sedan dess har Maldiverna återvunnit sin turism och besöks årligen av över en halv miljon turister, fler än den egna befolkningen på ca 400.000 personer.

AVA

I huvudstaden Malé City bygger man 10-våningars hotell helt nere vid stranden.

Enligt IPCC skulle världshaven fram till år 2100 stiga med 0,3-1,1 meter. Men enligt mätningar i hamnar stiger haven bara med 1-2 mm per år (Mörner m. fl.). Annars skulle ingen bygga flygplatser och hotell i havsnivå!

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Maldiverna lockar turister !

  1. IPCC:s årliga COP-konferenser är politiska huggsexor om de 100 miljarder USD som välståndsländerna inkl. Sverige årligen har lovat u- och utvecklingsländer för att få dem att avstå från kol, gas och olja.

    Förhandlingarna gäller finansiering och fördelning av dessa pengar – med påstått klimatahot som ursäkt. Sverige är ett av få länder som faktiskt betalat sin andel. Detta är vad “klimatpolitiken” egentligen handlar om.

    Pengarna är fiktiva, eftersom de ännu inte finns utan lånas från en allt mer intecknad framtid. Tala om att tänka på sina efterkommande!

  2. “Maldivernas statsreligion är sunnimuslimsk. Andra religioner är inte tillåtna men utlänningar är undantagna från detta förbud. Detta innebär till exempel att det råder importförbud för all kristen litteratur. Organisationen Open Doors, som kartlägger och årligen publicerar sin “World Watch List” över länder där kristna förföljs, placerade 2020 Maldiverna på 14:e plats i denna lista och karakteriserade förtrycket som “mycket stor förföljelse”.

    Turism är Maldivernas viktigaste näring. Öarna besöks årligen av mer än en halv miljon turister, som lockas av det varma klimatet och finkorniga sandstränderna. Tsunamin 2004 orsakade dock ett stort fall i besöksstatistiken den närmaste tiden därefter. Den dominerande gruppen turister är européer. Hotell finns på 90 av öarna.” (Wikipedia)

    Det är bättre att gynna länder där förföljelse inte råder. Om vi prioriterar toleranta länder på bekostnad av de intoleranta så kommer nog de intoleranta länderna att ändra sig tids nog.

  3. När (och om) haven stiger, svarar dessutom korallöarna genom att växa. En förutsättning för att det ska finnas korallöar är att avståndet mellan havsytan och havsbotten har ökat. Vilket Charles Darwin insåg för länge sedan och tog med i sin bok om korallrev, utgiven 1842. Sedan 1842 har det alltså stått klart att korallöar inte alls översvämmas om haven stiger, utan tvärtom växer. Men de klimathotsreligiösa förnekar envist fakta och vetenskap, för att kunna fortsätta att vara rädda för ett hot som inte existerar!

  4. Återigen är det slående hur fantastiskt fel alarmisternas “prognoser” varit.

    Vad har de lärt sig av det ? Absolut ingenting. De fortsätter att komma med skräckprofetior om havsnivåhöjningar.
    0 rätt, alla fel – men anser ända att deras profetior stöds av 97 % av alla vetenskapsmän.

    Känns som att ordet faktaresistent är för svagt. Känns som att verklighetsförnekelse är ett bättre ord ?

Comments are closed.