COP26 i Glasgow blir fiasko

BIG HIT

I Glasgow förväntas världens länder träffa bindande avtal om minskade utsläpp

Men verkligheten håller på att komma ikapp drömmarna om att rädda världen. U-länderna skulle få dela på 100 miljarder US dollar om året i the Green Climate Fund, GCF, som skulle finansieras av I-länderna. Men i fjol fick fonden bara $ 8 miljarder

Det är bara två månader kvar till mötet, och alla förberedande förhandlingar har kört fast.

G20 i Neapel den 23/7

 G20-ländernas energiministrar möttes i Neapel och lyckades då inte komma överens om ett datum för utfasning av kolkraft. Kina, Ryssland, Indien, Saudiarabien, Turkiet och några andra länder gick inte med på det.

50 länder i London den 25/7

Högst på förhoppningslistan: En global överenskommelse om utfasning av kolkraft. Men det blev en antiklimax. Brasilien, Kina, Australien, Ryssland och Indien stretar emot. Detta trots att de drabbats av extrema oväder. I FN:s kretsar inbillar man sig att kampen mot koldioxid skall stoppa klimatförändringarna med åtföljande extremväder.

Sydafrika: $ 750 miljarder per år

Den 30/7 förklarade Sydafrikas miljöminister Barbara Creecy att GCF behöver minst $ 750 miljarder per år. Hon hade ställt detta krav till ledande deltagare i Londonmötet. Det är vad som krävs för U-ländernas omställning till “grön el”. Hon kunde tänka sig att det började gälla från 2025, men först måste de redan gjorda åtagandena om $ 100 mia per år från och med 2020 honoreras.

Men finansieringen har gått trögt.

Jag har bara hittat en statusrapport från i fjol:

Där har USA bidragit med 1,0 mia och Sverige med en halv. Isabella har sedan plussat på med lika mycket. Totalt uppnåddes 8,3 mia, alltså 8 % av det planerade beloppet. Om jag minns rätt, förutsatte Obama vid COP15 i Köpenhamn att USA skulle bidra med $ 30 mia. Det förefaller osannolikt att Kongressen vill släppa till så mycket pengar i dagens läge.

Boris Johnson tycks inte heller få med sig sitt eget parti på större åtaganden än de $ 1,2 mia som noteras i statusrapporten från i fjol.

Ingen omställning utan pengar

U-ländernas attityd är självklar och logisk: Pengarna först och omställning sedan. Ingen omställning på löften om pengar. De har lärt sig att misstro sådana löften.

Från I-länderna vill man känna sig säkra på att pengarna verkligen används i konkreta projekt för att minska utsläppen. De har lärt sig att misstro många U-länders förmåga att sköta stora investeringar.

Ömsesidig misstro ger hög sannolikhet för ett fiasko på COP26, “mänsklighetens sista chans” att rädda världen.

Men verkligheten börjar krypa fram

Många av delegaterna i Glasgow kommer att vara medvetna om att Solen aviserar kallare klimat och att man redan noterat ett stort antal nya köldrekord samt ovanligt kallt väder runt hela södra halvklotet. Dessutom börjar ledande media som die Welt och Bild i Tysk-land ta upp de stora översvämningar som inträffat varje sekel innan människan brände kol. Om koldioxiden inte kunde vara orsak då, är det inte sannolikt att den är det nu.

Hela korthuset av datorsimuleringar och “klimatmodeller” håller på att rasa. Lägg till chansen att Glasgow får en köldknäpp under mötet. . .

Då kan man sätta en bra slant på att COP 26 blir ett spektakulärt fiasko.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “COP26 i Glasgow blir fiasko

  1. 234 forskare från hela världen jobbar nu med att nagelfara och sammanfatta över 14 000 forskningsrapporter till den kommande klimatrapporten från IPCC som släpps den 9 augusti.
    Rapporten kommer att ge beslutsfattare på COP26 i Glasgow bästa möjliga information om klimatförändringarnas fysiska vetenskap, vilket är viktigt för långsiktig planering inom många sektorer, från infrastruktur till energi till social välfärd.
    Här är fem saker att titta efter, i den nya rapporten:
    1. Hur känsligt är klimatet för att öka koldioxid?
    Den senaste uppsättningen klimatmodeller, kallad CMIP6, utökade intervallet 1,8 C till 5,6 C från tidigare 2,1 C till 4,7 C . Slutsatsen osäkerheten har ökat!
    2. Vad händer med moln?
    De har kommit fram att moln är otroligt svåra att modellera. Slutsatsen osäkerheten har ökat!
    3. Fungerar den globala uppvärmningen som bränsle för extrem väder?
    Varmare luft kan hålla mer vatten. Detta kan orsaka mer avdunstning från land och leda till torka och skogsbränder. Dessutom kan en atmosfär med mer vatten producera mer nederbörd och översvämningar. Min synpunkt; visst är det så. Men nu går vi mot en ny istid!
    4. Har regionala klimatprognoser förbättrats?
    Globala klimatmodeller (GCM) har förbättrats för att ge insikter om klimatsystemets dynamik och utveckling på tidsskalor från månader till århundraden. Två problem kvarstår för konsekvensanalyser är att de rumsliga skalorna inte har tillräcklig upplösning och GCM-förutsägelser inte överensstämmer med aktuella observationsdata. Min slutsats; osäkerheten om framtiden kvarstår!
    5. Hur kommer isar i Antarktis att bidra till att havsnivån stiger?
    Ismodeller visar att smältningen av isar i Antarktis kommer att öka mellan 14 och 114 centimeter till havsnivåhöjningen år 2100. Allt beror på om västantarktiska isarket förblir relativt stabilt eller börjar en långsam men ostoppbar kollaps. Min slutsats; osäkerheten om framtiden kvarstår!
    Min sammanfattande slutsats blir: Sitt still i båten och följ utvecklingen och genomför kloka anpassningar till förändringar vädersystemen.
    Mitt tips är att klimatmötet avslutas utan någon annan överenskommelse än att varje land eller federation får ta sina egna beslut. För Sveriges del betyder det att vi vandrar vidare på den nu inslagna vägen till ett energifattigare nation. Framtidens samhällsstrukturer kommer att byggas för s.k. Preppers som klarar av minst 72 timmar i hemmet utan el, vatten och samhällsfunktioner. Om nu inte befolkningen har vaknat upp till valet 2022.

  2. @Petter Wulff

    Att CO2 från mänskliga utsläpp styr temperaturen på jorden behöver inte vara sannare nu än när hypotesen om dess samverkan med vattenånga och förstärkningseffekt lanserades.

    Det som man inte klarar att bevisa, det måste man trumma in hos befolkningen med minst sagt massiv propaganda.

  3. #Tege Tornvall 2021-08-05 at 11:12
    Eller så kunde man införa en begränsning av antalet andetag per person som får tas varje dygn. Om man passerar sin kvot får man vackert hålla andan tills nästa dygn inleds. Klarar man inte detta så får man i stället resultera i att överbefolkningen reduceras med en person som då inte heller kommer att utnyttja sin andetagskvot i fortsättningen. En dubbel vinst för mänskligheten.

  4. Petter Wulff 2021-08-05 at 11:29
    Enligt Rockström har vi fortfarande 10 år på oss som vanligt. Ser du liksom Greta utsläppen av koldioxid?

  5. För den som är ohjälpligt uppslukad av en sekt, typ Jehovas vittnen, Scientologerna eller den antropogena klimathotsrörelsen, där medlemmarna alla har sett sanningen och inte kan begripa hur andra inte kan se den, gäller det att inte ge tappt oavsett hur överbevisad man än blir om att man med största sannolikhet har hoppat i galen tunna. IPCC:s politiska gren, EU:s “klimatexperter”, Soros, Gates, Greta, Rothschildfamiljen och många andra har satsat allt på en lögn och kommer inte att ge sig utan strid då massor av pengar och prestige står på spel. Det är nu striden börjar. Slappna inte av “skeptiker” för att ni ser tecken på tillnyktring. Det kommer bakslag var så säkra.

  6. Vi klimatrealister/klimathotsateister ska inte acceptera det orwellska nyspråket som de klimathotsreligiösa använder! Varje klimatmöte som avslutas utan någon överenskommelse och utan något avtal, är en framgång, inte ett fiasko! Det är ett möte som har hindrat världen att kastas in i en ekonomisk katastrof, på grund av vansinnigt dyra men totalt verkningslösa klimatåtgärder.
    Petter Wulff: Världen är kallare nu än för fem år sedan, enligt UAH. Det mesta av avkylningen har skett de senaste 18 månaderna.

  7. Att solen skulle avisera kallare klimat behöver inte vara sannare nu än för tre år sedan, då det i dessa spalter lyftes fram som årets största nyhet.

  8. Ser fram emot att höra Rockström tala om tippingpoints…
    Denna praktfars som dessa sk. klimatmöten är borde inte få fortsätta.
    Det finns redan tillräckligt med clowner på cirkusar runt om i världen.
    Lägg ned denna sekt som saknar totalt värde.
    Jorden har större problem med framförallt överbefolkning.

  9. För att satsa på biogas måste man kanske prutta själv. För att minska CO2-halt och -utsläpp kan man framför munnen ha en CO2-upptagare med vidhängande påse att tömma på lämpligt ställe. Om man lämnar det till växthus kanske man kan få betalt!

Comments are closed.