Översvämningarna var lika vanliga förr enl. Ljungqvist

WIKI

Markeringar av Mosels högvatten i Lieser

Notera årtalet 1784 i bildens överkant. Uppifrån är markeringarna följande:

  • 22.12.1874
  • 31.12.1925
  • 15. 1.1920
  • 31.12.1947

Svenska Dagbladet har den 5 /8 en artikel av en riktig vetenskapsman på kultursidorna, Fredrik Charpentier Ljungqvist:

Översvämningarna var lika vanliga förr

Han inleder så här:

Under 2000-talet har det inträffat flera kraftiga översvämningar i Europa, senast nu i juli. Men översvämningarna har periodvis varit ännu fler, visar ny forskning. Däremot har de varit ovanligt sällsynta under 1900-talet – något som gjort oss ovana vid dem.

Det är en lång och mycket gedigen text. Här gör jag några få stickprov. Han konstaterar:

Trots alla kopplingar som gjorts mellan de europeiska översvämningarna nu i juli och klimatförändringarna, går det inte att säga, med vetenskaplig säkerhet, att de har något med den globala uppvärmningen att göra.

Studier från de senaste tio åren har indikerat att översvämningar var förhållandevis vanliga i Europa under delar av den kalla klimatperiod som är känd som lilla istiden (från 1200-talets slut till sent 1800-tal). Särskilt under lilla istidens kallaste del, cirka 1560–1715, verkar det ha inträffat flera perioder med ovanligt många översvämningar.

Den österrikiske professorn i hydrologi, Günter Blöschl, publicerade förra året tillsammans med 41 medförfattare en banbrytande artikel i tidskriften Nature som undersökte översväm-ningar av 103 olika europeiska floder sedan år 1500. Forskargruppen bakom studien – bestående av historiker, ekonomhistoriker, naturgeografer, meteorologer och forskare från flera andra ämnesområden – studerade hela 9 576 olika översvämningar dokumenterade i olika typer av skriftliga källor eller genom direkta observationer.

De fann nämligen att den period som haft allra minst översvämningar under de senaste dryga 500 åren var perioden mellan cirka år 1900 och 1990. Det gör kontrasten så mycket större med perioden sedan år 1990, som forskarna fann vara den tredje mest översvämningsdrabbade i Europa sedan 1500-talet.

Den största översvämningskatastrofen under det senaste årtusendet var, nästan säkert, den så kallade Maria Magdalena-översvämningen som inträffade i juli 1342. Ödeläggelsen var av nästan obeskrivlig omfattning. Tiotusentals människor dog. På många håll längs Donau eroderade mer jord bort av störtfloderna på några få dagar än vad som annars sker på 2000 år.

För Italiens längsta flod, Po, var det möjligt att studera detta månad för månad ända tillbaka till 800-talet. Den studien visar att antalet kraftiga skyfall var störst när klimatet var kallt, särskilt under 1500- och 1600-talen, och att låg solaktivitet tillsammans med en negativ fas av den nord- atlantiska oscillationen var pådrivande faktorer. Denna långa historiska rekonstruktion, byggd på data från skriftliga källor, visar att antalet kraftiga skyfall i regionen historiskt sett är ganska få. De var också ungefär lika sällsynta under den förhållandevis varma perioden från 800-talet till början av 1200-talet.

Fredrik Charpentier Ljungqvist avslutar med en fundering huruvida “den Globala Uppvärmningen” kommer att innebära färre skyfall söder om Alperna och fler norr därom.

+ – + – + – +

Slutsats med Sunt Förnuft

Man kan alltså inte med vetenskaplig säkerhet påstå att översvämningarna har påverkats av den Globala Uppvärmningen, underförstått koldioxiden.

Men med mitt Sunda Förnuft säger jag:

I 400 år, då varken kol eller olja brändes, har översvämningar inträffat. Då behövs mycket tydliga data för att koppla dem till koldioxid. Några sådana känner varken Ljungqvist eller jag till.

Slutsats: Koldioxiden är oskyldig till de skyfall som lett till översvämningar.

De som påstår att kopplingen finns, annonserar bara sin okunnighet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Översvämningarna var lika vanliga förr enl. Ljungqvist

  1. @Petter Wulff.
    Dagens översvämningar orsakas utav att vi hugger ner en massa skog, hårdgör större ytor, underdimensionerar dränage och att vi är fler som bygger allt närmare vattendrag. Lägg sedan till inkompetensen hos styrande som “lök på laxen”.
    CO2 har liasom inte mycket att göra där. Så varför kan du inte inse, ta till och förstå enkla saker som säger att “en spade, är en spade” och inget annat?
    Och kan du förklara för oss varför det var värre översvämmningar på 15, 16, 17, och 1800 talen? Hade dom en hemlig CO2 apparat som fullkomligen spydde ut CO2 och därmed orsakade katastroferna?

  2. Petter W !

    Det du talar om är inte logik. Det är en ogrundad spekulation.

    Vad som helst KAN VARA orsak till VAD SOM HELST med lite fantasi.

    Spekulationer hör inte hemma i en debatt om naturvetenskapliga fakta.

  3. Ivar A: Väder kan uppenbarligen bli varmt även utan hög koldioxidhalt. Men den anses ha gjort det varma vädret sannolikare. Det är problemet.

  4. Ja, översvämningar har inträffat förr utan koldioxid som bidragande faktor. Men det hindrar inte att koldioxiden nu kan vara en bidragande faktor till översvämningsfrekvens och/eller vattenhöjd. Den logiken kan vi väl vara överens om.

  5. Det är egentligen ointressant vad jordens medeltemperatur är. Temperaturen är olika på olika platser och medeltemperaturen är olika på dessa platser. Till och med i lilla Sverige kan vi se att vi har olika medeltemperaturer över tid. Ja, vi har till och med olika medeltemperatur i städer mot landsbygd.

    Koldioxiden i atmosfären är inte jämt fördelad. Vi har mest koldioxid på norra halvklotet. Koncentrationen är högre på vintern än på sommaren. Borde inte Arktis smälta på vintern då?

    När jag gick i skolan som liten parvel fick jag lära mig att under Bronsåldern kunde vi odla vindruvor i Sverige. Inte fick jag lära mig att det hade några nackdelar.

    Vinns det beskrivet i någon litteratur eller i arkeologiska fynd att det var klimatkris i världen under Bronsåldern?

  6. Petter Wulff 2021-08-06 at 14:09
    Igår på nyheterna sa man att juli var varmast sedan 1914. Varför var 1914 varm när koldioxidutsläppen var minimala? Använd ditt sunda förnuft när du ska svara och skippa konsensussnacket.

  7. Det går inte att skylla på koldioxid för det har funnits olika grad av koldioxid i många år . Det kan jag andas ut som kanske är koldioxid är högre i sovrummet och när vi är aktiva kanske koldioxid ökar en aning. Det går aldrig att mäta hur mycket koldioxid är i världen. Men det styrs mycket hur solinstrålningen är och att länderna ändrar hela tiden att vissa öar försvinner eller nya öar kommer upp. Det slutar aldrig i moderskapets år 4,4 eller 4,2 miljarder som har funnits hela tiden. Ja Aktis eller Antarisk kommer smälter bort men det krävs att det ökar 20 grader varmare eller att luftfuktigt ökar då finns det chans men det tar 100.000 år eller 1.000.000 år.

  8. # Per J.

    Den BERÄKNING av jordens medeltemperatur innehåller givetvis felkällor, både i fallet satelitmätning och i fallet markmätning med antaganden om delar som inte mätts, utan bara ansatts ett värde.

    Att då prata om tiodelar upp eller ner, blir för mig mycket irrelevant, jag håller med dig om att det, enligt satelitmätningar de senaste 20 året ser relativt konstant ut, men inser att Petter W. googlat upp någon sida som får det att se annorlunda ut, dock pratar vi om fåtals tiotals grader oavsett, och det är det intressanta!!

  9. Petter Wulff: Jordens medeltemperatur ligger ca: 15°C och har legat still de senaste 20-
    åren så vad är problemet!?…

  10. #Magma01
    “Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”
    Hjalmar Söderberg

  11. Vi får nog inse att kunskap inte räcker för att övertyga en troende … det heter ju att tro kan försätta berg och de troende har i det här fallet ett starkt prästerskap som förkunnar den ”sanna” läran på ett för de troende övertygande sätt.
    Troende i en religös eller övertygad bemärkelse handlar om att skapa en inre personlig trygghet genom att ha en ”ledstång” att hålla sig i … en sådan ledstång släpper man inte taget om för något så obetydligt som den kunskap som någon annan serverar …
    Nej – det är nog bara att inse att om kunskap skall gå segrande ur en sådan här fråga så får man släppa försöken att övertyga de troende och fokusera på helt andra grupper – förslagsvis då väljargrupper som har lite insikt i naturvetenskap och ännu inte knäböjer inför översteprästerna, för hur det än är så är politiker oftast mycket mer känsliga för opinion än för faktabaserade resonemang.

  12. Lars K: Om man avstår från leta upp särskilda kortvariga toppvärden på temperaturen, så har världen blivit varmare (se uah).

  13. Hur som helst, så har världen blivit kallare de senaste fem åren, så det krävs faktaförnekande för att skylla extremväder i år på global uppvärmning.

  14. OBS Två markeringar till högst uppe i bilden med 342 år emellan: 12.1.1651 och 24.12.1993. Extremt väder finns i alla tider.

  15. Lasse skriver: ”Översvämningarna som bild av klimatvariationer är tydliga.”
    Har Du vetenskapligt stöd för denna utsaga i form av vetenskapliga studier? Då menar jag inte Rockström & Co!

  16. Översvämningarna som bild av klimatvariationer är tydliga.
    Vi måste göra något för att förhindra deras skadlighet.
    Att äta klimatsmart mat räcker inte långt, värre propaganda har vi sällan sett!
    Skamligt!

  17. De klimathotstroende är historielösa och tror att årets översvämningar är unika. Med mer kunskap skulle det inte finnas några klimathotstroende kvar. Utan kunskap blir tron viktigare än verkligheten.

Comments are closed.