Då global avkylning fick de verkligt stora rubrikerna !

Conflits

Figur 1. När hotet om en ny “Liten Istid” fick stora rubriker, Time 1977-01-31

Climate4you

Figur 2. Halten koldioxid, röd kurva, höger skala, och den Globala Medeltemperaturens anomali, blå kurva, vänster skala

Under några decennier mellan 1945 och 1977 visade den Globala Medeltemperaturen en sjunkande trend. Under 70-talet oroade sig många forskare för en kommande “Liten Istid”, vilket blev ett vanligt tema i media.

Conflits

Figur 3. En helsida i Newsweek 1975-04-28

Inledningen lyder så här:

Den kallnande världen

Nu syns illavarslande tecken på att jordens vädermönster har börjat förändras dramatiskt och att dessa förändringar kan innebära en drastisk nedgång i livsmedelsproduktionen – med allvarliga politiska konsekvenser för nästan alla nationer på jorden. Nedgången i livsmedelsproduktionen kan börja ganska snart, kanske bara tio år från nu. De regioner som mest kommer att känna av det är de stora veteproducerande länderna Kanada och Sovjetunionen i norr, samt ett antal marginellt självförsörjande tropiska områden – delar av Indien, Pakistan, Bangladesh, Indokina och Indonesien – där växtsäsongen är beroende av att monsunen kommer med regn.

Upptill i mittspalten:

Dr. Murray Mitchell, NOAA, avslöjar att mellan 1945 och 1968 sjönk den marknära medeltemperaturen på norra halvklotet med en halv grad.

Enligt George Kukla vid Columbia University visar satellitfoton en stor ökning av snötäcket på norra halvklotet vintern 1971- 72.

Två forskare vid NOAA har noterat att mängden solsken som nått marken i de 48 staterna har minskat med 1,3 % mellan 1964 och 1972.

I det sista stycket

Forskarna ser inga tecken på att politiska ledare någonstans är beredda att företa några positiva åtgärder för att kompensera eller lindra avkylningens effekter. De kan inte ens komma sig för att göra något så enkelt som att bygga upp beredskapslager av livsmedel.

+ – + – + – +

Aktuellt igen idag

Nu vet vi att Solen gått in i en period med extremt låg aktivitet, vilket brukar betyda kallt klimat. Sannolikt blir det märkbart kallare än på 70-talet, kanske så kallt som under den Lilla Istiden på 1600-talet.

Då blir bekymren i det sista stycket ovan mycket aktuella. Sverige är beroende av import för hälften av våra livsmedel. Går skördarna ner i de stora producentländerna, måste vi odla mer själva, samtidigt som odling norr om Dalälven blir begränsad.

Vad måste vi begära att våra politiker gör för att klara krisen ? En kris som är verklig, inte inbillad som den om Global Uppvärmning.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Då global avkylning fick de verkligt stora rubrikerna !

  1. Lars K
    De klimathotsreligiösa har inte bytt sida. Det viktiga är att larma om klimatförändringar. Global uppvärmning, klimatförändringar, klimatnödläge eller mer katastrofväder har ingen betydelse bara de får larma.

  2. De klimathotsreligiösa förnekar envist att det någonsin förekom något istidslarm, trots alla bevis för dess existens. Somliga av de klimathotsreligiösa är till och med tillräckligt gamla för att ha varit med på den tiden och sedan ha bytt sida. Medan somliga av oss på den vetenskapsbejakande sidan är tillräckligt gamla för att komma ihåg istidslarmet och inse att dagens upphettningslarm är lika fel det.

  3. Hej Christian !

    Det räcker inte “med stor skepsis”.

    Vi kan utgå från att nästan allt därifrån är bluff eller lögn.

    Vi kan endast tro på sådant som bekräftas av andra, oberoende källor.

  4. @RAn
    Jag skulle väl närmast kalla det falsk klimatpropaganda av värsta sorten. SVT är för övrigt varken trovärdiga eller att lita på då det stormar.

  5. Jag är tillräckligt gammal för att minnas de braskande rubrikerna i massmedia på 70-talet om att vi går mot en ny istid. Omslaget på Time skildrar väl hur den tidens klimatalarmister beskrev vad som höll på att hända. Al Gore var då som nu en av dem som höll i taktpinnen och samma mediamoguler styrda av globalistiska och penningstarka intressen låg bakom. Syftet då som nu var att skrämma upp befolkningarna så att de blev mer lättstyrda och fogligare. Om skräms med kyla, värme eller koldioxid saknar betydelse för dem, huvudsaken är att ändamålen helgar medlen.

    Länken ovan från SVT, som RAn bidrog med, är som väntat enbart alarmistiskt dravel och idel lögner. I länken påstås att det inte varit så varmt på 100000 år, trots otaliga bevis på motsatsen, som att det för 7000 år sedan fanns kärrsköldpaddor i Östergötland och ädla lövträd långt upp i Norrland. se:
    http://www.kullmantreeline.com/empty_16.htmlrealclimatescience.com

    Hur varmt det tidigare varit framgår av föjande länk:
    https://realclimatescience.com/1500-years-of-heatwaves/

    I Svt-länken försöker man också skrämmas med havsnivåhöjningar som påstås nu uppgå till 3,7 mm/år, enligt satellitmätningar. Dock visar verkliga data, där man fysiskt mäter på ort och ställe, att den globalt sett, endast är 1-2 mm/år och i Sverige sjunker dessutom havsnivån p.g.a landhöjning. Mer om detta finns på:
    https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=125-001

    Klimatalarmisterna lever i en virtuell verklighet där allt som berör klimatet hämtas från de modeller som IPCC presenterar och inte från fysiska mätningar i den verkliga värld vi andra lever i. Dessutom är det inte resultat från forskarna själva som förs fram utan från den friserade och till oigenkännlighet omformade upplagan “report to policymakers” som de troende för fram. En annan sak att beakta är det omfattande fusk med data som försiggår, där historiska mätdata ändras så att temperaturer sänks för att passa det klimatpolitiska narrativet bättre. En som uppmärksammat detta är professor em. Wibjörn Karlén, som är medlem av Kungliga Svenska Vetenskapsakademin, se: http://www.geoclimate.se/articles/20131107_GISS_Wibjorn_Karlen.pdf

    Slutligen vill jag påpeka att IPCC inte är ett vetenskapligt organ, utan ett politiskt dito och syftet de har inte är att bedriva vetenskap utan att verka för att det är de mänskliga utsläppen av växthusgaser som styr klimatet. IPCC betyder Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) och är underordnad: Världsmeteorologiska organisationen (WMO) · FN:s miljöprogram (UNEP)

    Det finns all anledning att betrakta detta organ med stor skepsis.

  6. Franska vidodlare rapporterar sämre skördar p. g. a. vårfrost och sommarregn. Sämre skördar rapporteras också från andra håll. Oro i luften p.g.a. större temperaturskillnader.

    Buktande jetströmmar öppnar ömsevis för varma vindar från söder och kalla från norr – och omvänt på södra halvklotet. Men där bor bara en tiondel av världens befolkning. Därför gäller klimatdebatten främst norra halvklotet.

Comments are closed.