Elpriset stänger industrier

CF Industries är en av världens största tillverkare av konstgödning

På sin hemsida meddelar koncernen att de nu har stoppat produktionen vid två av dess anläggningar i UK med hänvisning till de höga priserna på el och gas. Produktionen av konstgödning är mycket energi-intensiv.

Priset på naturgas har trefaldigats detta år. Det beror på små lager efter en kall vår, mindre leveranser från Gazprom och högre priser på inskeppad LNG, Liquid Natural Gas. Dessutom har förbrukningen stigit, då svaga vindar under två hela veckor reducerat vindkraftens effekt till mindre än hälften, så att en större andel av elen måste produceras med gaskraft. Detta har förvärrats av en brand som stoppat driften av en elkabel för 2 GW från Frankrike. Även den effekten måste ersättas med gaskraft.

Bloomberg rapporterar att stigande priser på råvaror driver fram inflation. Det är brist på allt från aluminium till spannmål och olja. Högre kostnader för uppvärmning av bostäder drar undan köpkraft från ekonomin i övrigt. Alla kostnader för jordbruket stiger. Livsmedlen kommer att bli dyrare.

Flera faktorer hotar den ekonomiska återhämtningen efter pandemin. Och efter den forcerade omställningen till “förnybart”. Fler företag tvingas stoppa driften eller lägga ner.

Det är vad Boris Johnson blir tvungen att ta med sig till COP26.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Elpriset stänger industrier

  1. Vi får äta mer kött så vi skapar mer naturlig gödsel. Växter är ett gigantisk slöseri med resurser om man ser till näringsinnehåll per kilogram.

    Ett kilo kött innehåller runt 25 gram protein beroende på typ av kött. Protein är det viktigaste ämnet för god hälsa. Broccoli innehåller ungefär 2 gram protein. Du behöver då äta 12,5 kg broccoli. Men växtprotein är av lägre kvalité, så det behövs upp till minst 16 kg för att motsvara ett kilogram kött.

    Dessutom är det växtätande ett tärande på till exempel vattenrening. Det går åt betydligt mer resurser att rena vatten efter växtätare än köttätare. Växtätare bajsar helt enkelt mycket mer än köttätare.

    Som ni ser är kossor helt enkelt mycket mer energieffektiva än grönsaker.

  2. Stor efterfrågan på olja och gas medför att priset ökar och du och jag drabbas av det högre priset. Trots alla “lönsamma” investeringar i sol och vind ökar efterfrågan på fossila bränslen som sol och vind ska ersätta enligt gröngölingarna. Något är ruttet i gröngölingarnas logik.

Comments are closed.