Tokdyr ström slår igenom ekonomin med tvärstopp

Patrick Isacson

Figur 1. Två av blocken i Karlshamns oljekraftverk har tagits i drift, de som skulle stå i reserv för toppar kalla vinterdagar

SVT rapporterade:

Och priset var nära 2 kronor per kWh under topptimmarna morgon och eftermiddag. Ovanpå priset kommer avgiften för “elnät” plus energiskatt och moms. Det är det dyraste någonsin !

– Det är ett stort underskott på vatten både i Sverige och Norge, säger Björn Björnsson, analytiker på elhandelsbolaget Godel.

Fler kablar lyfter priset

Dessutom blåser det dåligt, inte bara i Sverige, utan i större delen av Europa. Det har lett till skenande priser på gas och olja.

Det påverkar elpriserna främst i södra Sverige som har närmast till den kontinentala prisbilden. På senare år har fler kablar ökat handeln över gränserna, vilket tenderar att lyfta priserna i Sverige till en mer europeisk nivå. Om några veckor kan den prispåverkan bli ännu större när en ny kabel mellan det betydligt dyrare Storbritannien och Norge kopplas in.

+ – + + – +

Tomma butikshyllor i UK

GWPF

Figur 2. Flera media visar tomma butikshyllor i köpcentra

Två anläggningar för produktion av konstgödsel har stoppats på grund av de höga priserna på el och gas. En viktig biprodukt är koldioxid. De svarar för en stor andel av leveranserna av koldioxid, som det nu blivit brist på. Det har i sin tur stoppat produktionen av läsk, öl och bröd. Dessutom används gasen vid förpackning av kött.

Detta torde bara vara de mest omedelbara störningarna i ekonomin. Många fler företag blir tvingade till tvärstopp i produktionen av de extremt höga energipriserna. Det kommer att drabba många sektorer i ekonomin. Mest allvarliga blir förmodligen följderna av den nya kostnadsbilden för jordbruken. Den höjer priserna för livsmedel på en marknad, där en stor del av köpkraften gått till att värma bostäder under vintern.

Det leder till dramatiska politiska omvälvningar. Redan dagens skakningar på marknaden gör utsikterna för de förväntade “bindande avtalen” på COP26 närmast helsvarta.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Tokdyr ström slår igenom ekonomin med tvärstopp

  1. Bra analys. Priset, och därmed driften av Karlshamns oljekraftverk, beror alltså inte på brist på el i Sverige, utan att vår el säljs till Europa. (Karlshamnsverket är bara reservkraftverk på vinterhalvåret). Och vi betalar alltså högre priser och högre nätavgift i söder för att eljättarna säljer elen till Europa? Så även om vi haft kärnkraftverk upp till halsen så hade elen pumpats ut.

  2. Brist på koldioxid låter som ett skämt men är det tydligen inte i UK.

Comments are closed.