Energy Vault sparar energi

Figur 1. Företaget “Energy Vault” erbjuder kassavalv för elens överskott

Både batterier och pumpkraftverk förlorar lite av den lagrade energin varje dag. Genom att utnyttja gravitationen för att reproducera elen bevarar man den lagrade energin utan förluster. Stora betongblock hissas upp i ett torn och får hänga uppe utan förluster tills elen behövs. Då släpps de ner medan gravitationen ger kraft åt hissmotorerna, som då fungerar som generatorer. Man får tillbaka mellan 80 % och 85 % av energin.

Figur 2. Med överskottsel hissar man upp 35 ton tunga betongblock

I dem kan man gjuta in avfall, som annars skulle orsaka problem, ex.vis kolaska och skrotade vingar till vindkraftverk.

Figur 3. Tornet har flera armar där man kan hänga upp många betongblock

Denna “uppfinning” är så genial i sin enkelhet och skulle lösa problemet att lagra överskottsel för de väderberoende “förnybara” energislagen, att man lyckats få in $ 1,6 miljarder för etablering i flera länder.

Överslagsberäkning

Under mina 40 år med industriella applikationer av värme och kyla har jag noterat hur svårt folk har att uppskatta processernas energibehov jämfört med mekanisk energi, lägesenergi. Jag illustrerar relationerna med en grov kalkyl nedan:

  • Tornet kan vara 30 meter högt. 35 ton får kraften 350.000 Newton av gravitationen.
  • Åkningen ner ger energin 350.000 Newton x 30 meter = 10.500.000 Nm = wattsekunder.
  • Division med 3.600 sekunder ger 2.900 watt-timmar = 2,9 kWh.
  • Om en mölla tappar 1 MW i en timme behöver det kompenseras med 1.000/2,9 = 345 block.
  • Varar tappet ett dygn behövs 8.280 block.

Nya möllor har nu märkeffekter mellan 6 och 12 MW, vilket i medeltal ger 2 – 4 MW. Om denna effekt halveras behövs 350 – 700 betongblock per timme. Görs tornet dubbelt så högt blir det 175 – 350 block. Delat på 6 armar blir det 30 – 60 betongblock per arm.

Varar tappet i effekt ett dygn, behövs 24 sådana torn för varje mölla.

Inkonsekvent argumentation

Genialiteten består i det goda bevarandet av energin under lång tid, som i ett kassavalv. Men den bevarade energin är så obetydlig att den kan göra nytta bara under korta stunder. Och priset för nyttan lär bli förskräckande.

Ändå kan de samla in miljarder dollar på idén. . .

Vem var det som sa: “Världen vill bli bedragen” ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Energy Vault sparar energi

  1. Ett förtydligande. Energy Vault har inte i sig fått in 1,6 miljarder dollar för denna idé. De har själva värderat sitt företag (och idé) till 1,6 mdr. Det finns ett SPAC (Special Purpose Aquisition Company som heter Novus Capital Corp.) som har 290 miljoner dollar i kapital. De har gått ihop med Energy Vault och siktar på en börsnotering på NYSE. Energy Vault siktar på att få in 100 M$ i en nyemission i samband med en framtida börsintroduktion. Allt detta är alltså framtida planer.

    Det som verkar ha hänt är att en demo-anläggning på 5 MW byggts i norra Italien och den ska ha varit inkopplad på el-nätet.

  2. Man tror ju inte att de idiotiska förslagen på lagring kan bli dummare men tydligen så är rekord till för att slås! Naturligtvis ligger än mer korkade förslag i byrålådorna för att lura till sig mer “forskningspengar” från korkade korrupta politiker från klimatskojarna!

  3. @JonasW
    Ja PK8 Bodens kraftstation ligger väl på knapp 80 MW i maxeffekt, och det är med Luleälvens mått en liten kraftstation. Till skillnad från vindkraften är dock medeleffekten god, säkert 65-70 MW på årsbasis.

    Minns jag rätt har hela Luleälven ca 4300 MW installerad effekt, och ger 14-16 TWh/år.

  4. Kan bara hålla med föregående talare.
    Jag såg denna svulstiga ide i somras och skrattade gott.
    Tyvärr är vätgaslagring och stora batterier (kemisk energi) inte långt efter mekanisk energi. Den stora vägdelaren är givetvis atomenergi som har en överlägsen energitäthet.

  5. Vet inte riktigt vad man ska säga ?

    Jämför med ett vattenkraftverk. Ett “litet” vattenkraftverk typ Boden, så passerar 680 ton per sekund.
    13 meters fallhöjd.

    Man får hänga upp väldigt många betongblock om man ska komma i närheten av ett litet vattenkraftverk … under en sekund.

  6. För länge sedan förkunnade H.L. Mencken:
    ”Nobody has ever gone broke in America by underestimating the intelligence of the people”

  7. Jag tänkte en gång att vi skulle kunna utnyttja vårt 12 m höga trapphus och ett 500 kg cementblock för att lagra solenergi. Det räckte med en grov kalkyl för att avfärda tanken. Det är dessutom inte så lätt att styra fallet och garantera nätfrekvensen 50 Hz. Om man tittat på bilderna kan man fundera över priset på elutrustningen.

  8. Vi kan helt enkelt inte leva som vi gör och ta bort fossilbränslen, vatten- och kärnkraft, när ska poletten trilla ner?

  9. Bristerna i naturvetenskapliga ämnen demonstrerar investerarna i Energy Vault helt klart. Vilka nötter.

Comments are closed.