Det brinner många elbilar !

Fyra av Kalmar kommuns bilar på morgonen den 5:e oktober

Jag klipper några rader från Thoralf Alfssons blogg:

+ – + – + – +

Inatt brann 4 av Kalmar kommuns bilar vid Vänskapens väg som ligger i Norrliden. Tre av bilarna var elbilar och den fjärde var en gasbil, dessutom skadades två andra av kommunens bilar. Natten innan brann två bilar i Lindsdal.

När det gäller Kalmar kommuns bilar så var det som sagt elbilar och det är ju inte ovanligt att dessa brinner. Det har ju hänt mer än en gång att de börjat brinna under laddning. Jag skulle aldrig våga ha en elbil på laddning i en carport eller liknande. Minst 10-15 meter till närmaste byggnad som säkerhetsavstånd.

”Polisen misstänker dock att branden var anlagd och rubricerar händelsen som mordbrand.”

+ – + – + – +

Vare sig branden uppstått i en elbil eller varit anlagd, så förvärrar batterierna brandförlop-pet. Deras brand kan inte släckas, varför bilar intill också tar eld. Detta är så allvarligt att General Motors rekommenderar att man aldrig parkerar elbilar närmare än 15 meter från andra bilar eller byggnader ! ! !

Den dag har redan kommit då elbilar förbjuds i parkeringshus. Jag antar att det snart kommer att gälla på färjor också.

Det är ju en otänkbar mardröm att vara instängd på en färja, om en elbil tänder eld på hundra andra bilar och alla passagerare finns på däcken ovanför. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Det brinner många elbilar !

  1. Kjell, ja allt tyder på att elbilar stressats fram i politiskt syfte! I stället för att vänta på att batteritekniken blir mogen för en så komplicerad produkt som bilen har man tvingat biltillverkarna till att göra halvmesyrer! En mer sansad gissning är att vi har bättre, säkrare och billigare batterier om ca fem år! Att de elbilar man tillverkat med gammal farlig batteriteknik kommer att bli en dyr läxa är det väl inget tvivel om och den onödiga miljöförstöring som korkade klimathysteriker skapat borde vara åtalbart!

  2. Utvecklingen av säkra batterier batterier för fordonsflottan är långt i från färdig. Litium batterier är känsliga för stötar och kan råka ut för “thermal runaway” inte bara vid laddning/urladdning utan även vid lagring.

    Löser man batteriproblemet vilket det finns gott hopp om då forskning och utveckling är intensiv. Det man siktar på är ett batteri av så kallad solid state typ utan flytande elektrolyt. Dessa batterier spås ha en högre livslängd och som kan laddas upp till 100% och laddas ur till i princip 0% utan att skadas, till skillnad mot nuvarande batterier som inte får laddas mer än till 80% eller urladdas under 20% av sin kapacitet.

    Uppladdning av ett sådant solid state batteri ska enligt uppgift kunna ske betydligt snabbare och aktionsradien bli betydligt längre än idag. Men vi är inte där än dock finns det experiment som tyder på att man inom 2-3 år kan lansera en helt ny batteriteknik fri från tidigare skavanker.

  3. Dessutom så är ett batteripack och dess fack en integrerad del av karossen på bilen. Hur ett byte av batteripack skulle gå till får väl Petter W förklara precis som han “förklarar” hur en spårgas som CO2 kan påverka klimatet!

  4. @ Petter Wulff
    Ett batteripack till en elbil väger mellan 200 och 500 kg. Tänk efter före innan du skriver dumma okunniga kommentarer.

  5. PW
    Ska du använda lyftkran varje gång du ska använda elbilen. Jag är ingen expert på bilar men kan nog tänka mig att ett batteripack säkert väger åtskilliga 100 kg.

  6. Petter W, för att vara på den riktigt säkra sidan så är det bäst att ha batteripacket på ett släp efter bilen och ha en kabel till mellan. Det är nog mer än dags att se över elbilsvanvettet innan det händer värre olyckor! Påminner om polack som jag jobbade med för länge sedan som berättade att vattnet var odrickbart i staden han kom i från. Men man löste det så här…Först filtrerade man vattnet och sedan kokade man det ordentligt i 30 minuter. Men för att vara på den riktigt säkra sidan så drack man vodka…

  7. Parkeringsgarage! Elbilar spontantänder oftare och går inte att släcka. All energi som behövs för branden finns i batteriet. Att förhindra syretillförsel till elden genom vatten eller skum har ingen verkan.

  8. Dags att gå över till batteripack, som laddas utanför bilen?

  9. Dessutom finns risken att elbilarna förbjuds att åka i tunnlar. Det krävs inte mycket fantasi för att föreställa sig vad brinnande elbilar i en lång tunnel kan ställa till med, med svårsläckta och explosiva bränder, brännskador, giftiga gaser m.m. När det blir allmänt känt inom de kretsar som roar sig med att sätta eld på bilar att elbilsbränder orsakar betydligt större skador, kan vi också förvänta oss att bilbrandsmarodörerna övergår till att bränna elbilar, i takt med att dessa blir vanligare.

Comments are closed.