Även Skånes elpris skenar

Rolf Schuster gör en sammanställning av det tyska elpriset

I mellersta Europa har priserna på energi, el, gas och kol skenat. Här visas utvecklingen hittills i Tyskland, men även i UK och Spanien har elpriserna fyr- och femfaldigats. I figuren ingår endast början av oktober, vilket betyder att noteringen kan bli både högre och lägre nr månaden är slut.

Kablar till Skåne

Kablarna mellan Tyskland och Skåne gör att priset i Skåne direkt påverkas av priset i Tyskland. Trots högt oljepris lär oljekraftverket i Karlshamn köra för fullt.

Priset påverkas även av Norges kablar till Tyskland och UK.

Dagens HD/Sydsvenskan har ett reportage från Nord Pool i Norge, där priserna sätts för hela Norden. I går, torsdag, var priset i Skåne 220,45 euro per MWh. Det kan översättas till 224 öre per kWh. Idag, fredag, sjunker det till 179,9 öre per kWh. För konsumenten tillkommer nätavgift, statliga pålagor och moms.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Även Skånes elpris skenar

  1. Peter Wennblad heter en journalist på SvD. Han skriver bl.a. ”En bil som kör på vindkraftsel genererar fem gånger så mycket koldioxid som om batteriet är laddat med kärnkraft. Elbilens klimatavtryck är helt beroende av var den laddas. I länder där elen produceras med fossila bränslen har avgasröret i praktiken bara flyttat från bilens kofångare till kraftverkets skorsten. I Polen, som är helt beroende av kolkraft, är det ur klimatsynpunkt bättre att ha en bil med bensintank än med batteri.”
    Fantastiskt att det finns några insiktsfulla journalister idag.

  2. Den som har förmåga till konsekvensanalys, vilket politiker inte verkar ha, förväntade sig detta. När kolkraft och kärnkraft läggs ned, för att “ersättas” av sol och vind, är det som framför allt kan förväntas skenande elpriser och allt fler strömavbrott. De allt fler strömavbrotten har inte märkts så mycket än, i alla fall inte i Sverige, men de kommer. Om nu inte EU:s politiker får lite vett i skallen och ändrar den katastrofala energipolitiken.
    Vindkraft minskar naturligtvis inte mänsklighetens klimatpåverkan, om det ens finns en sådan. Det ironiska med energipolitiken, är att i en varmare värld blåser det mindre. Det där energislaget som politikerna inbillar sig ska minska den globala uppvärmningen, kommer att producera allt mindre om världen fortsätter att bli varmare.

  3. Vi närmar oss med snabba steg när vi inte längre har råd att värma våra hus.
    Ansvarig minister hoppar ju av och resten av politiken “såg det inte komma”.
    Sverige går mot eländiga tider, tyvärr finns inget ljus i tunneln.

Comments are closed.