Tre saker som gör globala energipolitiken obegriplig

Privat

Hushållens elpris enligt IEA med “vindkraftländerna” i rött

Tyskland och Danmark är länderna med högst andel vind- och solel. Vi är på väg åt samma håll.

Siffrorna gäller för något år sedan. I år har priserna fyr- och femfaldigats i Storbritannien, Tyskland och Spanien samt vid flera tillfällen i Skåne.

2021-10-10 Dala-Demokraten

Tre saker som gör energipolitiken obegriplig

Parisöverenskommelsen säger att vi måste lämna fossilberoendet. Politiska ledare lovar fossilfritt till 2050. Löften som kommer att skruvas upp vid COP26 i Glasgow i november?

Det är bara ett problem – det är inte möjligt.

Världens energiförsörjning idag är till 85 procent kol, olja och gas. Energibehovet kommer att öka till 2050.

1 ) Den energimängd som ska ersättas motsvarar att det behöver startas ett nytt kärnkraftverk som Ringhals om dagen i världen från idag fram till 2050 för att bli fossilfria.

2 ) Att öka sol- och vindkraft från 0,5 procent till 3 procent av världens energiförsörjning har kostat minst 20 000 miljarder kronor och tagit 8 år att genomföra.

3 ) Ingenstans i världen kan sol och vind leverera mot behovet. Reglerkraft och / eller energilagring är nödvändig för systemets funktion.

– Vattenkraft är bäst, där den finns, men kan bara till mindre del gå till att balansera väderberoende förnybar el.

– Batterier hoppas en del på. För att klara en normal februarivecka i vårt land, när kärnkraften är borta, behöver vi ha hela världens batteriproduktion i fyra år. De ska också bytas efter ett antal år.

– Vätgaslagring för februariveckan. Det krävs 3 miljoner kubikmeter vid trycket 200 bar för att lagra den mängden energi. Ett lagerutrymme med tjugo fotbollsplaner stort golv och tjugo meter högt. Plus gaskraftverk för att generera ström av vätgasen med effekt, som räcker för att upprätthålla kraftbalansen i systemet. Processen från el via vätgaslager till el igen har så stora förluster i varje steg att verkningsgraden blir orimligt låg.

Varken batterilagring eller vätgaslagring kan i praktiken fungera som något annat än att kapa korta effekttoppar i elnätet. Säsongslagring faller på sina orimliga proportioner.

Allt det här är tekniska realiteter. Inte åsikter, bara matematik. De är generellt giltiga i hela världen. Ingenstans i världen kan elproduktion med vind och sol styras.

I Tyskland och England är just nu energikrisen med extrema prisökningar en realitet där kärnkraft och kolkraft ersatts med vind- och solkraft. Energibrist och mardrömspris på el är konsekvensen.

Tre obegripligheter hur detta kan vara global politik, som planetens öde sägs vara beroende av! Den här översikten handlar bara om perspektiv och proportioner.

Svenska kraftnäts rapport Långsiktig marknadsanalys LMA 2021 rekommenderas till läsning. Men inte innan läggdags om du vill sova gott.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Tre saker som gör globala energipolitiken obegriplig

  1. Kärnkraft:
    Vi skall bygga Kärnkraft med Janne Wallenius gen lV blyreaktorer på löpande bandprinsipen som skall sätas upp innom EU.

    För att ge övriga länder tilgång på kärnkraft skall vi tilsammans hjälpa länder i Afrika Pakistan, Turkiet, Bagdad, Persien, Indien, Indonesien, Myanmar, Tailand, Malaysia, Singapor, Kina och Taivan
    att få tillgång på säker Svensk kärnkraft. För att minska CO2 utsläppen.

  2. Man måste vara full medveten om att för samma mängd energi som produceras av vindkraft eller solceller måste det finnas lika mycket energi som kan hålla frekvensen i nätet.

    Ska man ta bort petroleum, kol och naturgas så kan de bara ersättas med kärnkraft. och lite vattenkraft. Vindkraft och solceller kan aldrig ersätta petroleum, kol eller naturgas.

    Vindkraft eller solceller kan ersätta en del av petroleum, kol eller naturgas. I Sveriges fall har det ironisk nog blivit tvärtom. De har tvingat fram elproduktion med olja.

  3. Skulle inte den billiga, fosssilfria och förnybara vindkraften ersätta kärnkraften och vid behovs så fick vattenkraften hjälpa. Varför tror du inte på denna saga längre?

  4. Att återstarta kärnkraftverk kanske inte vore helt omöjligt.
    Men att det är svårt hitta hållbar energilösning gör det inte mindre angeläget.

  5. Det är djupt bekymmersamt när våra företrädare i regeringen inte inser vad deras politiska agenda innebär för landet och dess invånare. Att lägga ner väl fungerande kärnkraft utan att någon fullgod ersättning finns till hands tyder inte på någon djupare insikt, trots att det borde räcka med basala kunskaper i matematik på grundskolenivå för att inse att politiken inte hänger ihop.
    När sedan verkligheten kommer ikapp dem med skenande energipriser så har man mage att skylla prisstegringarna på att de europeiska gaspriserna har nått historiskt höga nivåer, när det torde stå klart för var och en att just en stabil inhemsk energiproduktion skapar absolut bäst förutsättningar för oberoende av fluktuationer på den internationella energimarknaden.
    Skall vi komma till rätta med situationen så krävs krafttag och ett byte av den nuvarande dogmatiskt styrda energipolitiken, till en politik som inser att det inte är likhetstecken mellan avveckling och utveckling.
    Det vill säga – byt ut MP och de stödpartier som aktivt eller passivt accepterar det som pågår.

  6. I Sverige har vi avvecklat 6 kärnkraftsreaktorer i södra Sverige. 4000 MW har avvecklats. Därför är elpriset i södra Sverige mycket högre än i norr Sverige. Effektbristen hindra utbyggnad i södra Sverige. Regering och riksdag saknar sunt förnuft.

Comments are closed.